Οι πιο ένθερμοι ακόλουθοι της νηστείας που θεσπίστηκε από την Εκκλησία τις ημέρες της μεγάλης Εβδομάδας, δεν καταναλώνουν ούτε καν ελαιόλαδο, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή κάποιοι πίνουν απλώς νερό και ροφήματα βοτάνων και τρώνε λίγο ψωμί, παξιμάδια ή φρυγανιές, μερικά μαρουλόφυλλα με ξίδι και κάποιο φρούτο.
Μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα σκληρό να αφαιρέσει κανείς από το φαγητό του ακόμη και το πιο βασικό άρτυμα, το ελαιόλαδο, αλλά ολόκληρη η έννοια της νηστείας είναι αυτό ακριβώς: η εσωτερική κάθαρση από βασικές απολαύσεις, έστω και για λίγες ημέρες. Τα φαγητά της άλαδης νηστείας, ωστόσο, κάθε άλλο παρά άνοστα είναι, αφού τη θέση του ελαιόλαδου παίρνουν άλλα υλικά και μαγειρικές τεχνικές που αντισταθμίζουν τη νοστιμιά και την υφή ενός αρτυμένου με ελαιόλαδο πιάτου.