Συνταξιοδότηση: Πόσα χρόνια ζούμε υγιείς

1 year ago 63

Όλοι ονειρεύονται πολλά και προπαντός υγιή χρόνια συνταξιοδότησης. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν κάτι τέτοιο.

Σχεδόν σίγουρο είναι ότι οι πλουσιότεροι ανεξαρτήτως καταγωγής,  απολαμβάνουν ποιοτικότερα  και περισσότερα χρόνια μετά την έξοδό τους από την εργασία. Αν δεν βελτιωθούν τα επίπεδα υγείας, καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας για έξοδο στην σύνταξη, τα χρόνια μιας καλή ζωής για τους απόμαχους της δουλειάς μειώνονται.

Σε ορισμένες από τις 38 χώρες που μελέτησε το Bloomberg, όπως το Μεξικό, η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνταξιούχοι  έχουν να περιμένουν μόνο μια δεκαετία υγιούς ζωής -ή και λιγότερο.  Αντίθετα σε χώρες όπως η Γαλλία και το Λουξεμβούργο,  μπορούν να προσβλέπουν σε πάνω από 18 υγιή χρόνια μετά την συνταξιοδότηση.

Το 2019 — η τελευταία περίοδος για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία — το μέσο προσδόκιμο ζωής όσων είχαν φτάσει στα 60, στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 82 χρόνια, ενώ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης  ήταν τα 64 έτη.

Καθώς ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνεται και ή ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά, ο μέσος όρος των ετών «υγιούς» συνταξιοδότησης έχει ήδη συρρικνωθεί.

Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για τις γυναίκες καθώς γενικά ζουν περισσότερο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ περνούν περίπου 22,8 χρόνια στη συνταξιοδότηση, αν και το ένα τρίτο αυτού του χρόνου θα μπορούσε να δαπανηθεί σε προβλήματα υγείας.

«Ψηλά» η Ελλάδα

Ελλάδα είναι μια από τις «τυχερές» χώρες όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν τα περισσότερα χρόνια υγιείς, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν. Ανάμεσα στις 38 χώρες που εξετάστηκαν, η Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση στους άνδρες (μετά τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ισπανία) και στην 3η θέση στις γυναίκες (μετά το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία).

Τέλος όλα τα στοιχεία συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι συνταξιούχοι στη Δυτική Ευρώπη είναι αυτοί που απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες, περιόδους συνταξιοδότησης με καλή υγεία. Η Αμερική, αντίθετα, βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη.

naftemporiki.gr

Read Original