Συνεργασία Δημοσίου με Microsoft

1 year ago 74

Σε πιστοποιημένη ακαδημία της Microsoft, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις των εκπαιδευτών, αναβαθμίζεται το ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Πρόκειται για μια λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί μεγαλύτερος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και να αποκτήσει ή να εξελίξει τις ψηφιακές του δεξιότητες με ίδιες δυνάμεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, μιλώντας στην παρουσίαση της συνεργασίας της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο.

Ηδη η Microsoft έχει εκπαιδεύσει ψηφιακά 500 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν την κατάλληλη προπαιδεία σε επίπεδο πτυχίου ή τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ως αντικείμενο εργασίας. Οσον αφορά την πιθανή αναβολή των εξετάσεων του ΑΣΕΠ στις 4 Μαρτίου, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί. «Εκτιμώ ότι στις 4 Μαρτίου δεν θα έχει ακόμη διαλυθεί η Βουλή», είπε, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών τόνισε ότι «η διεύθυνση εκλογών του υπουργείου είναι απολύτως έτοιμη να πραγματοποιήσει εκλογές όποτε αυτές προκηρυχθούν».

Ηδη, με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του μήνα, προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους η μοριοδότηση της κατάρτισης σε διάφορους τομείς και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους έχουν ήδη εκπαιδευτεί. Η δυνατότητα κάθε φορά που παρακολουθείς μια εκπαίδευση να μετρά άμεσα στην καριέρα σου είναι ασφαλώς ένα επιπλέον κίνητρο, ωστόσο παράλληλα εναρμονίζεται και με την τάση της εποχής. «Πλέον το να έχει κάποιος ένα πτυχίο και να το κουβαλάει ως αποσκευή σε όλη του την καριέρα δεν είναι αρκετό.

Χρειάζεται διαρκής επιμόρφωση και πολλές φορές τα σεμινάρια κατάρτισης έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος. Πάντως, όπως σημείωσε η Εύη Δραμαλιώτη, πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, «οι 500 υπάλληλοι που ήδη έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Microsoft το έκαναν όταν δεν είχε προβλεφθεί η μοριοδότηση. Το κράτος πραγματικά αλλάζει και νομίζω και οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν».

Μέσα από έργο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται η κατάρτιση 250.000 εργαζομένων του Δημοσίου έως το 2025. Η κατάρτιση δεν αφορά μόνο ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και διοικητικές δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες στον δημόσιο τομέα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης είναι πολύ μεγάλος. «Ουσιαστικά, αν αφαιρέσουμε τον στρατό, τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς, στις εκπαιδεύσεις θα συμμετέχει το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου», σημείωσε. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε ένα μόνιμο σύστημα καταρτίσεων, το οποίο μάλιστα θα συνδέεται με την αξιολόγηση.

Read Original