Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι

1 year ago 66
Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι

Φωτογραφίες: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΡΔΕΛΑΣ

«Πότε βγαίνει το χατσαπούρι; Το θέλω!» Στο πιο καινούργιο μαγαζί της Αγίας Ζώνης, μια κυρία –παλιά κάτοικος της Κυψέλης– θέλει να καπαρώσει το ζεστό τυρένιο ψωμάκι. Μέσα στο τελευταίο δεκάλεπτο το ίδιο έχουν κάνει άλλοι τρεις πελάτες: μια μητέρα από την επαρχία που έχει έρθει επίσκεψη στα παιδιά της, μια αγουροξυπνημένη φοιτήτρια που δεν είναι ακόμα έτοιμη να βγάλει τα γυαλιά ηλίου και ένας κοτσονάτος παππούς που βγάζει βόλτα το σκυλάκι του. Η Νάτια Νανταρεϊσβίλι και η Λόντα Γκλόντι, οι κοπέλες που άνοιξαν πριν από λίγες εβδομάδες τον γεωργιανό φούρνο Marili, τρέχουν για να προλάβουν τα ζυμώματα και τα ψησίματα, αλλά είναι πολύ χαρούμενες με τη νέα τους γειτονιά. «Μέχρι πρόσφατα δεν ήξερα καθόλου από Κυψέλη. Μια μέρα παίρνω τον σκύλο μου για βόλτα και, χωρίς να ξέρω ακριβώς πού πάω, φτάνουμε στην Αγίας Ζώνης. Βλέποντας αυτόν τον πεζόδρομο με τα δέντρα, τα παλιά μαγαζιά, τα χρυσοχοεία, τον ράφτη, το φωτογραφείο… όλη αυτή τη “βιντατζιά”, ερωτεύτηκα το σημείο και ακριβώς την ίδια μέρα άρχισα να ψάχνω χώρο για το μαγαζί μας», λέει η Νάτια. 

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι-1Η «υποδοχή» στο Marili.

Στο Marili, που σημαίνει «αλάτι» στα γεωργιανά, ετοιμάζουν κάθε μέρα φρέσκο ζυμάρι από νερό, αλεύρι και γάλα. Με αυτό φτιάχνουν το χατσαπούρι, ένα τυρόψωμο γεμιστό με ιμερούλι (λευκό, λίγο μαστιχωτό αγελαδινό τυρί), το οποίο, αφού ψηθεί, ολοκληρώνεται με μια βουρτσιά λιωμένο βούτυρο, όπως επίσης και ζυμαρένια πουγκάκια. Το σχήμα των τελευταίων θυμίζει επίτηδες χινκάλι (τα διάσημα γεωργιανά ντάμπλινγκ), ενώ οι γεμίσεις τους ποικίλλουν: από πιπεράτο μείγμα σπανακιού μέχρι πατάτα με μπόλικο άνηθο, κιμά, μανιτάρια με κόλιανδρο ή φασόλια μπαρμπούνια με ξερό κρεμμύδι. Σε λίγες εβδομάδες, όταν όλα θα είναι έτοιμα, θα αρχίσει να λειτουργεί και ο θονέ, ο εντυπωσιακός θολωτός φούρνος στα τοιχώματα του οποίου ψήνεται παραδοσιακά το γεωργιανό ψωμί. Η Νάτια θέλει να εμπλουτίσει σύντομα τον κατάλογο και με κρασιά από τον αμπελώνα της Γεωργίας, αλλά και να συστήσει στη γειτονιά κάποια από τα πολλά καρυδάτα γλυκά του συνταγολογίου της χώρας της. 

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι-2Ετοιμάζοντας το ζουμερό κέικ καρότου του Santo Belto.
Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι-3Στο Santo Belto το φαγητό συνδυάζεται με αντικείμενα νέων Ελλήνων σχεδιαστών. 

Η ζώνη στα ισπανικά;

Τον ίδιο «έρωτα με την πρώτη ματιά» που περιέγραφε νωρίτερα η Νάτια ένιωσε πριν από λίγο καιρό για τον πεζόδρομο της Κυψέλης και η σεφ Μαρίνα Χρονά. Μαζί με τη σχεδιάστρια επίπλων Έλλη Γιδάκου και τον γραφίστα Σωτήρη Ανδρίτσο έστησαν εκεί το Santo Belto (ναι, είναι ελεύθερη μετάφραση της «Αγίας Ζώνης» στα ισπανικά), ένα μαγαζί που συνδυάζει το φαγητό με αντικείμενα νέων Ελλήνων σχεδιαστών. Στο μενού του έχουν συμπεριλάβει γλυκά, όπως το ζουμερό κέικ καρότου, αλλά και αλμυρά πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Ο γλυκός τραχανάς, μαγειρεμένος σαν ριζότο μαζί με γάλα, μια μικρή ποσότητα καφέ και μέλι, όπως και τα «πάνκεϊκ-μπομπότα», είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για brunch. Όσο προχωράει η μέρα, τη θέση του πρωινού παίρνουν τα κρασιά φυσικής οινοποίησης και η Αγίας Ζώνης παραμένει ζωηρή, με τα τραπεζοκαθίσματά της γεμάτα Κυψελιώτες και όχι μόνο. 

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι-4Τα ποτά στο Έπρεπε δεν σερβίρονται ξεροσφύρι.

Το Έπρεπε, το μπαρ με το πιασάρικο όνομα και τα ωραία κοκτέιλ, είναι και αυτό γεμάτο κόσμο. Πίσω από το κατάστημα βρίσκεται η ομάδα από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, ενώ τα ποτά επιμελείται ο bartender Νικόλας Μοσχονάς (Three Donkeys, Τήνος), που προτείνει κλασικά κοκτέιλ σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές, ακολουθώντας παράλληλα zero-waste φιλοσοφία. Αυτά βέβαια δεν σερβίρονται ξεροσφύρι. Ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον μενού, με επιλογές όπως yorkshire puddings με κρέμα καπνιστής πέστροφας ή μπέργκερ μπακαλιάρου, είναι εκεί για να συνοδεύσει νόστιμα το αλκοόλ. 

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι-5Ο Πέτρος Δεσποτόπουλος στο ιστορικό καφεκοπτείο Άσσος.

«Να κεράσω λουκουμάκι;»

Λίγα βήματα παραπάνω, ένα άλλο μικρό μαγαζί γεμίζει τον πεζόδρομο με τη μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Ο Άσσος δεν ανήκει στην κατηγορία των καινούργιων καφέ-μπαρ που άνοιξαν πρόσφατα στην Αγίας Ζώνης. Το καφεκοπτείο βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1961 και ο ιδιοκτήτης του, Πέτρος Δεσποτόπουλος, είναι ένας από τους πιο παλιούς επαγγελματίες της γειτονιάς. Ο ίδιος θυμάται την εποχή που ο πεζόδρομος ήταν ασφαλτοστρωμένος, πριν από τη δεκαετία του ’90, αλλά και πιο παλιά ακόμα, όταν όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος κατοικούσε στην Κυψέλη. Η Μπέμπα Μπλανς, λέει, έμενε στη Λέσβου, παραδίπλα ο Κωνσταντίνου, πιο κει η Καλουτά… Όλοι τους ήταν πελάτες του ιστορικού καφεκοπτείου, που πρωτοάνοιξε στην Ομόνοια το 1914. «Μαζί με τον Μισεγιάννη στο Κολωνάκι είμαστε τα δύο παλαιότερα καφεκοπτεία. Ενώ οι περισσότεροι πλέον απλώς αλέθουν τον καφέ, εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε μόνοι μας το ψήσιμο. Όλη η τέχνη είναι στο να φτιάξεις το χαρμάνι σου και να ξέρεις πώς να τον ψήσεις», λέει ο κ. Δεσποτόπουλος πριν συνεχίσει να μιλάει για τα διαφορετικά υψόμετρα των φυτειών, την ανθεκτικότητα και τις διαφορετικές ποιότητες του καφέ. Ακριβώς μπροστά στη βιτρίνα οι κόκκοι αναδεύονται και καβουρδίζονται κάνοντας θόρυβο. «Να κεράσω λουκουμάκι;» λέει η σύζυγός του σε μια πελάτισσα που περιμένει. «Το κόκκινο είναι τριαντάφυλλο, το άσπρο είναι μαστίχα». 

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, για καφέ και χατσαπούρι-6Αυγά ελευθέρας βοσκής από τα Καλάβρυτα στο Μπακάλικο.

Από τον φρεσκοκομμένο καφέ και τα κεράσματα του Άσσου, το Μπακάλικο δεν απέχει παρά λίγα μέτρα. Οι ιδιοκτήτες, Καίτη και Βαγγέλης, έχουν «ψαρέψει» διάφορα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και με αυτά έχουν γεμίσει τα λίγα τετραγωνικά του καταστήματός τους. Γιαούρτι, ρυζόγαλο και κεφίρ από το γαλακτοκομείο Δάφνη στον Μαραθώνα, αυγά ελευθέρας βοσκής από τα Καλάβρυτα, ταχίνι του Αχιλαδέλλη από τη Λέσβο, όσπρια από την Καστοριά και τουρσιά από τη Μεσσηνία είναι μερικά απ’ όσα μπορεί να αγοράσει κανείς εκεί. «Βρήκαμε το μαγαζί μέσα στον κορωνοϊό, όταν δεν υπήρχε τίποτα ακόμα στην Αγίας Ζώνης. Οι περισσότεροι θεώρησαν τότε λίγο “άκυρη” την επιλογή μας. Λίγο καιρό μετά από εμάς, άνοιξε το διπλανό κρεοπωλείο και σιγά σιγά ακολούθησαν και άλλα καταστήματα, μπαρ, καφέ. Και συνεχίζουν να ανοίγουν καινούργια», περιγράφει η Καίτη. Πέρα από στάση για ψώνια, το Μπακάλικο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ένα πρόχειρο, αλλά δημοφιλές μεζεδοπωλείο με τρία-τέσσερα τραπέζια. Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις μερικά από τα προϊόντα του Μπακάλικου, όπως ντολμαδάκια, γαύρο μαρινάτο, τυριά και αλλαντικά, μαζί με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ρακή από την Κρήτη ή τσίπουρο από την Ήπειρο.

☛ info
→ Marili, Αγίας Ζώνης 26, τηλ. 211-4252269
→ Santo Belto, Αγίας Ζώνης 21, τηλ. 211-7151755
→ Έπρεπε, Αγίας Ζώνης 1, τηλ. 210-8644910
→ Άσσος, Αγίας Ζώνης 32, τηλ. 210-8674027
→ Το Μπακάλικο, Αγίας Ζώνης 48, τηλ. 6947-688227

Read Original