Οι αναπάντεχες εκπλήξεις της ακριτικής κουζίνας!
Από την Αλεξανδρούπολη ως την Ορεστιάδα, ταξιδέψαμε κατά μήκος του ποταμού Έβρου και καταγράψαμε τις άγνωστες συνταγές της εβρίτικης κουζίνας. Βύσσα, Σουφλί, Βρυσικά, Διδυμότειχο, Βρυσούλα, Αλεξανδρούπολη, Δέλτα: Ντόπιοι σεφ, μαγείρισσες σε πόλεις και χωριά, παραγωγοί και ψαράδες, μοιράζονται μαζί μας τις συνταγές του τόπου τους και γαστρονομικές ιστορίες που γεννήθηκαν από το σπάνιο αμάλγαμα πληθυσμών και πολιτισμών του Έβρου.
Πάσχα στις όχθες του μεγάλου ποταμού
Στρώσαμε ένα μεγάλο λαμπριάτικο τραπέζι στο Δέλτα του Έβρου με συνταγές από 7 σεφ που συγκεντρώθηκαν με ενθουσιασμό σε ένα από τα συναρπαστικότερα τοπία της Ελλάδας, για να μαγειρέψουν την παραδοσιακή εβρίτικη κουζίνα αλλά και δημιουργικές συνταγές, εμπνευσμένες από τα εμβληματικά προϊόντα του Έβρου.
Μαγειρεύοντας με τους ψαράδες του Δέλτα
Μπήκαμε στην ψαροκαλύβα της «Κυράς του Έβρου», της μοναδικής γυναίκας στο Δέλτα, μιας εμβληματικής μορφής που συνεχίζει το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά, και δοκιμάσαμε τις ψαρονοστιμιές που μας μαγείρεψε με φόντο τα ήρεμα νερά του ποταμού και έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.
Οι μαγείρισσες του Έβρου, θεματοφύλακες της γαστρονομικής παράδοσης
Γνωρίσαμε Εβρίτισσες καλομαγείρισσες που μας υποδέχτηκαν στις κουζίνες τους και μας ετοίμασαν τις μεγαλοβδομαδιάτικες, τις νηστίσιμες και τις πασχαλινές παραδοσιακές συνταγές των προγόνων τους. Μάθαμε πώς ετοιμάζεται το εβρίτικο τσουρέκι με χειροποίητη μαγιά λυκίσκου, αλλά και ο περίφημος κόκκινος εβρίτικος τραχανάς που ζυμώνεται με ταχίνι!
Ένας συναρπαστικός περίπατος ανάμεσα σε υπεραιωνόβια λιόδεντρα
Περπατήσαμε στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη, τον βορειότερο στην Ελλάδα, στρώσαμε πλούσιο αναστάσιμο τραπέζι κάτω από τα δέντρα-μνημεία και δοκιμάσαμε ένα από τα κορυφαία ελαιόλαδα στον κόσμο, που παράγεται από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και σαρώνει τα βραβεία στους πιο απαιτητικούς διεθνείς διαγωνισμούς.
Γνωρίσαμε τα τοπικά προϊόντα, από τα σκόρδα και τα σπαράγγια της Νέας Βύσσας και του Τυχερού, μέχρι τα σουσάμια του Διδυμότειχου από τον ντόπιο σπόρο, σπουδαίο ταχίνι, θρακιώτικα πεπόνια, στάρια του εβρίτικου κάμπου, καβουρμά και ντόπια λουκάνικα από τους τελευταίους ελληνικούς νεροβούβαλους του Έβρου.
Σας παρουσιάζουμε το εαρινό χορτολόγιο της Ελλάδας!
Για πρώτη φορά, όλα τα ανοιξιάτικα άγρια και καλλιεργημένα χόρτα της ανοιξιάτικης ελληνικής φύσης, αυτός ο ατίμητος θησαυρός της ελληνικής γαστρονομίας και ένα μοναδικό σύμβολο της παραδοσιακής μαγειρικής του τόπου μας. Σας τα παρουσιάζουμε σε συναρπαστικές συνταγές: από ανοιχτές πίτες και ντολμάδες, μέχρι μοναδικές μαγειρίτσες, λαχταριστούς χορτοκεφτέδες, πιτάκια και μπουρεκάκια, σούπες και τσιγαριαστά της νέας εποχής.
Αρνί και κατσίκι, από την κορυφή ως τα νύχια!
Ο πιο πλήρης και αναλυτικός οδηγός για το εθιμικό κρέας του Πάσχα, για να ξέρουμε ποιο κομμάτι θα μας δώσει τα καλύτερα μαγειρέματα, αξιοποιώντας τα στο έπακρο. Ενας nose to tail κατάλογος γνωριμίας με τα πιο… δύσκολα κομμάτια για no waste μαγειρέματα πρωτόγνωτης υφής και νοστιμιάς. Μαζί, 17 απίθανες συνταγές που θα θέλουμε να φτιάχνουμε ξανά και ξανά με κάθε, μα κάθε κομμάτι από αρνάκι και κατσικάκι!
Κερνάμε τα γαλατένια γλυκά της άνοιξης
Κρέμες, μους, τσίζκεϊκ, γαλατόπιτα, μελόπιτα, γιαουρτόπιτα και γαλακτομπούρεκο! Τι άλλο ταιριάζει καλύτερα στα γιορτινά ανοιξιάτικα τραπέζια, αν όχι τα απολαυστικά, ευωδιαστά γαλατένια γλυκά και επιδόρπια που κλείνουν μέσα τους όλα τα αρώματα της άνοιξης;
Τα εκλεκτά του Απριλίου
Σας γνωρίζουμε 10+1 αρτιζανάλ βούτυρα Ελλήνων παραγωγών, που αξίζει να βάλουμε στο τραπέζι μας, 6 ολόφρεσκα ανοιξιάτικα τυριά που θα απολαύσουμε την άνοιξη, την ιδανική τους εποχή, και βάζουμε στα ποτήρια τα κρασιά που θα συνοδέψουν τα πασχαλινά μας πιάτα.
Και ακόμα:
Το συνταγολόγιο Απριλίου μας λύνει τα χέρια δίνοντας απαντήσεις στο καθημερινό ερώτημα «τι μαγειρεύουμε σήμερα;», με απλά, εύκολα και πεντανόστιμα πιάτα για κάθε μέρα του μήνα!
Ο πασχαλινός Γαστρονόμος Απριλίου κυκλοφορεί την Κυριακή 9 Απριλίου με την «Καθημερινή».