Οι λογοτεχνικοί κύκλοι της Αργεντινής αλλά και ολόκληρου του κόσμου βρίσκονται σε αναταραχή μετά τη διαπίστωση πως τα δικαιώματα των έργων του σημαντικότερου διεθνώς συγγραφέα της χώρας Χόρχε Λουίς Μπόρχες βρίσκονται στο κενό. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ο Φερνάντο Σότο, δικηγόρος της χήρας του συγγραφέα, Μαρίας Κοδάμα, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της για να προστατεύσει την κληρονομιά του συζύγου της, δήλωσε ότι εκείνη πέθανε χωρίς να αφήσει διαθήκη.
Ο Μπόρχες έφυγε από τη ζωή το 1986 σε ηλικία 86 ετών και άφησε την Κοδάμα, μεταφράστρια και συγγραφέα, με την οποία είχε παντρευτεί νωρίτερα εκείνο τον χρόνο, μοναδικό κληρονόμο του. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και η Κοδάμα έζησε μόνη, μακριά από την οικογένειά της. Δημιούργησε ένα ίδρυμα με το όνομα του Μπόρχες, αλλά δεν διευκρίνισε ποτέ σε κανέναν –ούτε στον δικηγόρο της– τι θα συνέβαινε μετά τον θάνατό της. Ο Σότο δήλωσε έκπληκτος που η επί χρόνια πελάτισσά του δεν είχε γράψει διαθήκη. Η Κοδάμα πέθανε στις 26 Μαρτίου σε ηλικία 86 ετών, αφού νόσησε από καρκίνο του μαστού.
Μία ημέρα αφότου ο Σότο έκανε την ανακοίνωση του θανάτου, πέντε από τους ανιψιούς της προσέφυγαν στο δικαστήριο για να δηλώσουν κληρονόμοι της, επιδιώκοντας να αποκτήσουν την κυριότητα όλων των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στα έργα του Μπόρχες και σε πολλά πολύτιμα χειρόγραφα.
Ο Σότο είπε ότι ρώτησε κάποτε την Κοδάμα για το τι θα συνέβαινε με τα δικαιώματα του Μπόρχες μετά τον θάνατό της και εκείνη απάντησε ότι τα είχε κανονίσει όλα και ότι θα τα χειριζόταν κάποιος πιο αυστηρός από εκείνη. Η ίδια ανέφερε ότι θα καλούσε τα πανεπιστήμια στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες να «φροντίσουν τα έργα», αλλά δεν είπε ποια είχε στο μυαλό της. Ο δικηγόρος σημείωσε ότι η Κοδάμα έδινε συχνά διαλέξεις τόσο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όσο και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μια διαθήκη της μόλις γίνει η απογραφή όλων των υπαρχόντων της, αλλά ο Σότο είπε ότι το θεωρεί «απολύτως αδύνατο».