Στο τραπέζι η ασφάλεια ηλεκτρονικών πληρωμών

1 year ago 72

Ενας τρίτος μηχανισμός ασφαλείας για την αυθεντικοποίηση του χρήστη που πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές, πέραν των υφισταμένων (PIN και OTP ή κωδικός μιας χρήσης), είναι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης στις αντιδράσεις των τραπεζών επί του νομοσχεδίου που τις υποχρεώνει να αποζημιώνουν τους καταναλωτές για ποσό άνω των 1.000 ευρώ ακόμη κι όταν οι κωδικοί της κάρτας τους έχουν υπεξαιρεθεί από δική τους αμέλεια κι όχι με ευθύνη της τράπεζας. Οσες τράπεζες εφαρμόζουν κι έναν τρίτο μηχανισμό ασφαλείας θα απαλλάσσονται από την παραπάνω υποχρέωση. Η πρόταση του υπουργείου πάντως δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις τράπεζες διότι συνεπάγεται πρόσθετο οικονομικό και διοικητικό κόστος. Θεωρούν δε ότι οι καταναλωτές θα προτιμούν για λόγους ευκολίας τις τράπεζες που εφαρμόζουν μόνο δύο μηχανισμούς ασφαλείας. Το υπουργείο πάντως δεν προτίθεται να αλλάξει κάτι άλλο, αν και μένει να το δούμε μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Πρόωρες αποπληρωμές δανείων της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποπληρώσουν πρόωρα άλλα 62,7 δισ. ευρώ από τα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια (TLTRO) της ΕΚΤ, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση των εκκρεμών δανείων σε σχεδόν 860 δισ. ευρώ σε μόλις λίγους μήνες, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με την Barclays, η σχετικά χαμηλή αποπληρωμή του Ιανουαρίου 2023 οφείλεται και στην προτίμηση των τραπεζών να διατηρήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας, δεδομένου του ακόμη αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Αρνητικό ισοζύγιο για τις «Οδικές Συγκοινωνίες»

Αρνητικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο προϋπολογισμός της «Οδικές Συγκοινωνίες» για το 2023. Συγκεκριμένα, για τη φετινή χρήση προβλέπονται για την ΟΣΥ έσοδα της τάξεως των 245 εκατ. ευρώ έναντι εξόδων 272 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να διαμορφώνεται σε -25 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της ΟΣΥ, που διαχειρίζεται τις σταθερές συγκοινωνίες της Αττικής (λεωφορεία, τρόλεϊ) θα προέλθει, ως επί το πλείστον, από πωλήσεις υπηρεσιών (113,4 εκατ. ευρώ) και επιχορηγήσεις (124,2 εκατ.).

Συμφωνία πώλησης της «Παυλίδης Μάρμαρα»

Την πώληση του 100% του ομίλου «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» στο fund ECM Partners, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 650 εκατ., ανακοίνωσε η εισηγμένη Mermeren Kombinat, που ανήκει στον όμιλο, επιβεβαιώνοντας αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Κ». Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Mermeren Kombinat ενημερώθηκε ότι οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της «Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα – Γρανίτες» υπέγραψαν οριστική συμφωνία με κεφάλαια που διαχειρίζεται η ECM Partners για την πώληση του 100% της «Παυλίδης», η οποία κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Stoneworks, ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αναμένονται αλλαγές στο management της εταιρείας.

Προς νέες μετοχικές αλλαγές στην Intrakat

Οριστική φαίνεται πως είναι η απεμπλοκή του κ. Δημ. Κούτρα από την Intrakat. Μετά τη διοικητική «καθαίρεσή» του πριν από μερικούς μήνες, λόγω της εξαγοράς του ποσοστού της Intracom και του κ. Σωκρ. Κόκκαλη από την επενδυτική ομάδα των κ. Γ. Καϋμενάκη, Δημ. Μπάκου και Αλ. Εξάρχου, ο κ. Κούτρας φέρεται να προχωράει και στη μετοχική απεμπλοκή του, καθώς εμφανίζεται ως πωλητής εκατομμυρίων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της εισηγμένης που βρίσκεται εν εξελίξει. Εφόσον όντως είναι ο κ. Κούτρας πίσω από την πώληση δικαιωμάτων, εκτιμάται ότι ρευστοποιεί τη συμμετοχή του με σαφώς χαμηλότερο τίμημα από εκείνο που πώλησαν οι άλλοι μέτοχοι πριν από περίπου έξι μήνες. Τότε η τιμή που πλήρωσαν οι νέοι επενδυτές είχε αγγίξει τα 2,95 ευρώ/μετοχή, ενώ σήμερα η αύξηση γίνεται με τιμή διάθεσης μόλις 1,17 ευρώ/μετοχή. Χθες η μετοχή της εταιρείας διαπραγματευόταν πέριξ του 1,4 ευρώ.

Read Original