Το ακραία συγκρουσιακό κλίμα που έκανε την εμφάνισή του στη Βουλή αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στη συνεδρίαση για τις υποκλοπές και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα παγιωθεί πλέον από την επανέναρξη των εργασιών της εθνικής αντιπροσωπείας τον Ιανουάριο και όσο θα πλησιάζει η στιγμή που θα ανοίξει και τυπικά η προεκλογική περίοδος.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν ήδη ανοίξει τα χαρτιά τους όσον αφορά τη στάση τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου τόσο σε νομοθετικό όσο και σε άλλα επίπεδα λειτουργίας της εθνικής αντιπροσωπείας. Ενδεικτικά αναφέρεται η Διάσκεψη των Προέδρων και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τα μέλη των οποίων καλούνται ακόμη και εντός του Ιανουαρίου να ασχοληθούν με «καυτές», εξαιτίας της συγκυρίας, υποθέσεις: η διάσκεψη με την ανανέωση της θητείας μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ η Επιτροπή Θεσμών, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, εκ νέου με το ζήτημα των υποκλοπών.
Τόσο ως προς αυτά τα «μέτωπα» όσο, όμως, και σχετικά με την παραγωγή νομοθετικού έργου, η κυβερνώσα πλειοψηφία σχεδίασε και προτίθεται να συνεχίσει να ακολουθεί στρατηγική «προσήλωσης στους θεσμούς και προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων». Στον αντίποδα η αντιπολίτευση, όχι μόνον θέτει υπό διαρκή κατηγορία την κυβέρνηση πως λειτουργεί σε βάρος των θεσμών, αλλά και εκφράζει την αντίθεσή της σχεδόν σε οποιοδήποτε νομοθέτημα προωθείται προς ψήφιση. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει, ολοένα και εντονότερα πλέον, ότι η κυβέρνηση «δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις, πολύ περισσότερο τώρα που η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο».
Τη Διάσκεψη των Προέδρων θα απασχολήσει εντός του Ιανουαρίου η ανανέωση της θητείας των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ.
Μέσα σε αυτό το πολιτικο-κοινοβουλευτικό περιβάλλον, η γαλάζια πλειοψηφία επιλέγει να προβάλει εικόνα σταθερότητας και παραγωγικότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε πως σε συνέχεια του πλούσιου έργου της τριετίας (ψηφίστηκαν 398 νομοθετήματα), ο σχεδιασμός προβλέπει για το εκλογικό νέο έτος επιπλέον 111 νομοθετικές πρωτοβουλίες από 17 υπουργεία: είναι σαφές ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί να μεταδώσει μήνυμα αισιοδοξίας πως θα παραμείνει στα γραφεία του και μετά τις προσεχείς κάλπες.
Ο προγραμματισμός για το αμέσως προσεχές διάστημα περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, δύο διαδικαστικού χαρακτήρα νομοσχέδια –πρόκειται για κυρώσεις διεθνών συμβάσεων αρμοδιότητας υπουργείου Εξωτερικών– το διήμερο 11-12 Ιανουαρίου. Στη νομοθετική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, ως εκκρεμότητα υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο δύο σχέδια νόμου, επίσης διαδικαστικού χαρακτήρα: πρόκειται για κυρώσεις του Απολογισμού του κράτους και του Ισολογισμού και των λοιπών χρηματοοικονομικών καταστάσεων της κεντρικής διοίκησης, οικονομικού έτους 2021.
Τη σειρά τους για κατάθεση και ψήφιση έχουν τα νομοσχέδια για: Α) Την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνου στον δημόσιο τομέα. Β) Τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων. Γ) Τον νέο κώδικα μετανάστευσης. Δ) Την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», όπως έγραψε την Κυριακή η «Κ».
Σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, μέχρι σήμερα το πρώτο και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου το δεύτερο, είναι τα νομοσχέδια Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις και Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr