Στη Βουλγαρία, τα ρωσικά τρολ κερδίζουν τον πόλεμο της πληροφορίας

1 year ago 64

Στη Βουλγαρία, τα ρωσικά τρολ κυριαρχούν στη μάχη της πληροφορίας. Στις 13 Δεκεμβρίου 2022, μια ομάδα Βούλγαρων ακτιβιστών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ενωμένη Βουλγαρία για έναν σκοπό (BOEC) ξεκίνησε μια δράση στη Σόφια, την πρωτεύουσα της χώρας. Ζωντανά στο Facebook, διαμαρτυρήθηκαν κατά της Telus – μιας διεθνούς εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης που αναλαμβάνει υπηρεσίες μετριασμού περιεχομένου για την πλατφόρμα Meta. Η ομάδα έφτασε στα γραφεία της Telus οπλισμένη με στοιχεία (εκτυπώσεις) που υπογράμμιζαν αναρτήσεις και λογαριασμούς που είχαν αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα τους- αυτές στη συνέχεια κολλήθηκαν στις εξώπορτες ως απόδειξη!

Στη Βουλγαρία, τα ρωσικά τρολ κερδίζουν τον πόλεμο της πληροφορίας

Η Βουλγαρική Συνομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Ανάθεσης (BOEC) κατηγόρησε πρόσφατα την Telus ότι λογοκρίνει αναρτήσεις που εκφράζονται κατά της Ρωσίας και ευνοούν την Ουκρανία. Το περιστατικό αυτό συνέβη λίγο μετά τον ισχυρισμό του Bird.bg, μιας τοπικής ειδησεογραφικής πηγής, τον οποίο η Telus διαψεύδει, ότι η εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης συνεργάζεται με φιλορωσικές ελίτ για να καταστείλει μηνύματα που χαιρετίζουν την Ουκρανία στο Facebook. Επιπλέον, η ιστοσελίδα ανήρτησε φωτογραφίες καθώς και ονόματα εργαζομένων της Telus για να τα δουν όλοι οι θεατές της στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργή κατά της Telus και της Meta στη Βουλγαρία είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που η Marilyn Tyfling, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης, κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του βουλγαρικού κοινοβουλίου στις 26 Ιανουαρίου. Σε επίσημη δήλωσή της, η TELUS International τόνισε ότι δεν δημιουργεί πολιτικές αναθεώρησης περιεχομένου, αλλά αντίθετα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς των πελατών της και τηρεί τους νόμους. Για να διαψεύσει περαιτέρω τους ισχυρισμούς περί φιλορωσικής προκατάληψης στο σύστημα διακυβέρνησής της, η Meta δημοσίευσε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της την 1η Φεβρουαρίου, στην οποία δήλωσε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι “ψευδείς”, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις που να τις στηρίζουν.

Δείτε επίσης: Ρωσία – Ουκρανία: Η Microsoft προειδοποιεί για νέες επιθέσεις της Sandworm

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταιγιστικές εξελίξεις για τον Alexander Vinnik

SecNewsTV 1 Αυγούστου, 7:56 πμ

12o Infocom Security 2022 - Παρουσιάσεις και συνεντεύξεις

SecNewsTV 7 Ιουλίου, 10:27 μμ

Ζωη Κωνσταντοπούλου: Εξελίξεις στο ΣΤΕ για τον Mr Bitcoin

SecNewsTV 18 Μαΐου, 1:06 μμ

Giannis Andreou LIVE : Crypto, NFT, Metaverse προβλέψεις

SecNewsTV 3 Μαρτίου, 12:57 πμ

LIVE: GoldDigger credential detection & PinataHub platform

SecNewsTV 29 Ιανουαρίου, 1:24 πμ

LIVE : SocialTruth project - Το σύστημα εντοπισμού fake news

SecNewsTV 1 Οκτωβρίου, 12:54 πμ

Ωστόσο, οι επαγγελματίες που παρακολουθούν τις προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσει τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Οι υποστηρικτές του Κρεμλίνου και οι Ρώσοι προπαγανδιστές έχουν γίνει επιδέξιοι στη χρήση των πολιτικών mitigation της Meta καταθέτοντας πολυάριθμες αναφορές για το περιεχόμενο, ώστε να ξεκινήσουν αναθεωρήσεις που μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε διαγραφή. Χωρίς καμία σαφήνεια σχετικά με το σκεπτικό πίσω από τις αφαιρέσεις, οι φιλοουκρανοί ακτιβιστές βίωσαν ένα βαθύ αίσθημα προδοσίας και αδυναμίας, με αποτέλεσμα να επικεντρωθούν έντονα στους ανίσχυρους συντονιστές της Meta που πρέπει να επιβάλλουν τους κανονισμούς τους.

Ο Trad, του οποίου ο λογαριασμός στο Facebook αποτέλεσε αντικείμενο ψευδούς αναφοράς και στη συνέχεια ανεστάλη επειδή φιλοξενούσε εξτρεμιστικό περιεχόμενο στο παρελθόν, ισχυρίζεται ότι οι φιλορωσικές παρατάξεις συχνά οργανώνονται στο Telegram για να καθορίσουν ποιοι λογαριασμοί ή αναρτήσεις θα πρέπει να αναφερθούν και να αφαιρεθούν από το Facebook. Προφανώς, αυτές οι ομάδες είτε εδρεύουν στη Ρωσία είτε αποτελούνται από paid-for βουλγαρικά τρολ που εργάζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι οι αντίστοιχες ομάδες αλλού.

Ο Todor Galev, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η βουλγαρική σελίδα του Atlantic Council στο Facebook απαγορεύτηκε πολλές φορές ως αποτέλεσμα της μαζικής αναφοράς. Επιπλέον, έχουν στοχοποιηθεί και λογαριασμοί που ανήκουν σε σημαίνοντες δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης που τάσσονται υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ένας πρώην υπάλληλος της Meta, ο οποίος είχε εργαστεί στα συστήματα και την πολιτική συγκράτησης του περιεχομένου της και μίλησε στο WIRED υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι η μαζική αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένο υλικό ή λογαριασμούς που θα πρέπει να ελεγχθούν. Είναι πιθανό ότι όσο πιο συχνά επισημαίνεται ένας συγκεκριμένος τύπος περιεχομένου, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να εντοπιστεί από έναν αλγόριθμο σε μελλοντικές περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, όταν εξετάζονται γλώσσες όπου δεν υπάρχει αρκετό υλικό για να εκπαιδευτούν κατάλληλα τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα τα βουλγαρικά, θα μπορούσε να απαιτηθεί από τους ανθρώπινους συντονιστές να κάνουν την τελική κρίση για το αν κάτι πρέπει να κατέβει ή όχι.

Σε δήλωσή του στο WIRED, ο Ben Walters της Meta τόνισε ότι η αφαίρεση περιεχομένου δεν βασίζεται μόνο στον αριθμό των αναφορών.

ρωσικά τρολΣτη Βουλγαρία, τα ρωσικά τρολ κερδίζουν τον πόλεμο της πληροφορίας

Η ανισορροπία μεταξύ της ικανότητας των συντονισμένων εκστρατειών να επισημάνουν περιεχόμενο και της ικανότητας ατόμων ή μικρών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των οποίων οι αναφορές πηγαίνουν σε συντονιστές, βοήθησε να δημιουργηθεί η εντύπωση στη Βουλγαρία ότι η Meta δίνει προτεραιότητα στο φιλορωσικό περιεχόμενο σε σχέση με το φιλοουκρανικό περιεχόμενο.

Δείτε επίσης: Η ομάδα ransomware BianLian επικεντρώνεται στην εκβιαστική κλοπή δεδομένων

Η Βουλγαρία, όπου ζουν 6,87 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει καταγραφεί ότι πάνω από το πενήντα τοις εκατό του πληθυσμού της χρησιμοποιεί ενεργά το Facebook – γεγονός που το καθιστά την κοινωνική πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία πριν από επτά χρόνια, τα ρωσικά τρολ και η φιλορωσική προπαγάνδα έχουν στοχοποιήσει έντονα τη χώρα αυτή- οι τοπικοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης που συμπαθούν τις πεποιθήσεις της Μόσχας κάνουν το καθήκον τους αποδίδοντας στο ΝΑΤΟ όλες τις εχθροπραξίες, ενώ κυκλοφορούν φήμες σχετικά με τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης της Ρωσίας που διαδίδουν ψεύδη σχετικά με την επιρροή τους στα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο.

Ο Ezekiev, μέλος του BOEC, ενημέρωσε το WIRED ότι δεν έλαβε ποτέ εξηγήσεις σχετικά με το γιατί το περιεχόμενό του κατέβηκε ή πώς ελήφθη η απόφαση.

Αυτή η οργή ενέπνευσε την BOEC στο να διαδηλώσει στα γραφεία της Telus στη Σόφια.

Πηγή πληροφοριών: wired.com

Read Original