Αμπαντιρόπιτα ή μπατιρόπιτα τη λένε κάποιοι πατέρες της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά την πίτα που φτιάχνει ο Αμπαντίρ Ζάχερ, ο οποίος φροντίζει και για τα κεράσματα του πρωινού. Τα χόρτα της ερήμου έχουν απελπιστικά πολλή άμμο. Γι’ αυτό τα ψιλοκόβουν και τα πλένουν με μπόλικα νερά πριν τα χρησιμοποιήσουν. «Το αλάτι βοηθάει στο να ανοίγεται λεπτό το φύλλο και ωραίο», λέει ο Αμπαντίρ. Το φύλλο της πίτας είναι πραγματικά πεντανόστιμο, τριφτό και αφράτο, χρυσαφένιο, θυμίζει κάτι ανάμεσα σε φύλλο σφολιάτας, φύλλο γιουφκά και φύλλο για κρητικά καλτσούνια, και λιώνει στο στόμα. Το μυστικό, όπως μας είπε, είναι στο επίμονο ζύμωμα.
Βρείτε τη συνταγή στον Γαστρονόμο.