Σπ. Γκίκας: Τα σχέδια της GE Healthcare στην Ελλάδα

1 year ago 156

Ο Σπύρος Γκίκας, γενικός διευθυντής της GE Healthcare σε Ελλάδα και Κύπρο, μιλά στο Euro2day.gr για τους νέους αναπτυξιακούς στόχους της εταιρείας του σε έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από ταχύτατες αλλαγές, με τις ψηφιακές καινοτομίες να μεταμορφώνουν την εμπειρία του ασθενούς, του επαγγελματία υγείας και του παρόχου.

«Η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς η έρευνα φέρνει διαρκώς νέες ανακαλύψεις και εργαλεία στο χώρο της διάγνωσης και θεραπείας» δηλώνει ο Σπύρος Γκίκας, τονίζοντας παράλληλα πως η ιατρική καινοτομία μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη δίνει την δυνατότητα να γεφυρωθεί το χάσμα πρόσβασης στις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων οικονομικών στρωμάτων στον πλανήτη.

Η απόσχιση της GE Healthcare από τον Όμιλο της General Electric και η αυτόνομη είσοδός της στο Χρηματιστήριο Nasdaq παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία και της δίνουν τη δυνατότητα να επικεντρωθεί περισσότερο σε επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας, με έμφαση στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες κλινικές ανάγκες και απαιτήσεις των σύγχρονων συστημάτων υγείας.

Η GE HealthCare έχει παρουσία για περισσότερα από 30 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί στρατηγικό και διοικητικό κέντρο για την Ανατολική Ευρώπη. Στα κεντρικά της γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απασχολούνται περισσότεροι από 145 εργαζόμενοι, ενώ ομάδες τεχνικής υποστήριξης βρίσκονται μόνιμα στην Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη.

Από το 2011, η «ελληνική ομάδα» έχει διπλασιαστεί, ενώ πολλά μέλη της απασχολούνται σε διεθνείς ρόλους. Αντίστοιχα, μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα ιατρικής απεικόνισης, πυρηνικής ιατρικής, ογκολογίας, καρδιολογίας, εντατικής φροντίδας, παρακολούθησης και υποστήριξης ασθενών είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και αξιοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Κύριε Γκίκα, ποιες προοπτικές διανοίγονται για την GE Healthcare, μετά την απόφαση της General Electric να αποσχίσει τη δραστηριότητά της στον κλάδο της υγείας;

Το spin-off της GE HealthCare ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά spin-offs τα τελευταία χρόνια. Για εμάς, αυτή η κίνηση μας φέρνει πιο κοντά στους παρόχους υγείας και τους ασθενείς, επιταχύνει την λήψη αποφάσεων και μας καθιστά πιο ευέλικτους. Επίσης μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας, με έμφαση στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες κλινικές ανάγκες κι απαιτήσεις των σύγχρονων συστημάτων υγείας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός μετασχηματισμού του κλάδου. Οι ψηφιακές καινοτομίες μεταμορφώνουν την εμπειρία του ασθενούς, του επαγγελματία υγείας ή του παρόχου, και θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτό. Η GE HealthCare εστιάζει στην παροχή εξατομικευμένης φροντίδας από τον έλεγχο έως τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση του ασθενούς μέσα από «έξυπνες» συσκευές στην Ιατρική Απεικόνιση, Καρδιολογία, Ογκολογία, Επείγουσα και Εντατική Φροντίδα, Γυναικολογία και Μαιευτική. Ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή εξατομικευμένης φροντίδας, στόχος μας είναι να παρέχουμε λύσεις που βελτιώνουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και αυξάνουν την διαγνωστική ακρίβεια και παραγωγικότητα για τους παρόχους υγείας. Ως ανεξάρτητη εταιρεία, είμαστε σε καλύτερη θέση να πετύχουμε το στόχο αυτό.

Τι σημαίνει για την εταιρεία η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης;

Η GE HealthCare (Nasdaq: GEHC) χτύπησε -από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας στο Waukesha- το κουδούνι έναρξης του Nasdaq στις 4 Ιανουαρίου 2023 σηματοδοτώντας την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Nasdaq. Η GE HealthCare ξεκινά με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες και περίπου 51.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, εξυπηρετώντας περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ασθενείς ετησίως. Η εταιρεία επενδύει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε Έρευνα και Ανάπτυξη ετησίως και αποφέρει έσοδα περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εγκατεστημένη βάση που περιλαμβάνει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ιατρικά μηχανήματα σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς – Διαγνωστική Απεικόνιση, Υπερηχοτομογραφία, Συστήματα Φροντίδας Ασθενών και Διαγνωστικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (σκιαγραφικά και ραδιοφάρμακα). Η επιλογή του Nasdaq θέτει την GE HealthCare ανάμεσα σε εταιρείες του κλάδου οι οποίες αναζητούν την υλοποίηση του επιχειρηματικού οράματος μέσα από την υψηλή τεχνολογία, τις ψηφιακές εφαρμογές και την καινοτομία. Επομένως, ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση, γιατί αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε καθημερινά το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης κι επομένως είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με αυτό που κάνει ο Nasdaq. Στο περιβάλλον αυτό, είμαστε σε καλύτερη θέση για να προσφέρουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε αξία για ασθενείς, συνεργάτες, εργαζόμενους και επενδυτές.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η τεχνολογία και η καινοτομία στον κλάδο της υγείας; Πόσο καλύτερες υπηρεσίες πιστεύετε ότι θα προσφέρονται στους ασθενείς σε κάποια χρόνια από σήμερα;

Η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς η έρευνα φέρνει διαρκώς νέες ανακαλύψεις και εργαλεία στο χώρο της διάγνωσης και θεραπείας. Η τεχνολογική αυτή πρόοδος έχει διπλασιάσει το ποσοστό επιβίωσης από τον καρκίνο κι έχει μειώσει κατά 75% τους θανάτους από τις καρδιακές παθήσεις. Η καινοτομία που βασίζεται στην τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει κάθε διάσταση της εξατομικευμένης φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή. Η ιατρική ακριβείας είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και οδηγεί σε μια μετάβαση από την «φροντίδα ασθενούς» στην «φροντίδα υγείας». Ο στόχος είναι η διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και την ελαχιστοποίηση της ανάγκης ιατρικών επισκέψεων. Με τον τρόπο αυτό η ιατρική τεχνολογία σήμερα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους υγείας να παρακολουθούν καλύτερα και να εντοπίζουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις σε πρώιμα, πιο θεραπεύσιμα στάδια.

Οι έξυπνες συσκευές, οι ψηφιακές εφαρμογές και η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται ήδη για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενειών με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε πρώιμα στάδια. Πλέον όμως η βελτίωση της φροντίδας των ασθενών εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες υγείας έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν τα δεδομένα, που παράγονται κατά την παροχή των υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβουν κατάλληλες κι έγκαιρες αποφασεις. Σήμερα, το ένα τρίτο του παγκόσμιου όγκου δεδομένων παράγεται από το πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης. Η αξιοποίησή τους θα ενισχύσει την ιατρική κοινότητα στην ταχύτερη κι ακριβέστερη διάγνωση και στον καθορισμό της καταλληλότερης θεραπεία – παρέχοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή μέσα από μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

Θα μπορέσουν όλες αυτές οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα προσφέρονται να είναι οικονομικά ανεκτές από την πλειονότητα των πολιτών ή θα περιορίζονται μόνο για τα πλέον εύπορα οικονομικά στρώματα;

Η πρόσβαση όλων των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Η περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που σχετίζονται με τις ανισότητες στην υγεία και μπορούν να οδηγήσουν σε κακή έκβαση της υγείας των ασθενών. Για παράδειγμα, υπάρχει λιγότερος από έναν αξονικός τομογράφος (CT) ανά εκατομμύριο κατοίκους στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, σε σύγκριση με σχεδόν 40 αξονικούς τομογράφους ανά εκατομμύριο κατοίκους στις χώρες υψηλού εισοδήματος, τη στιγμή που ο αξονικός τομογράφος είναι πλέον βασικός εξοπλισμός για την απεικόνιση κι έγκαιρη διάγνωση. Το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους μαγνητικούς τομογράφους (MRI) και τον εξοπλισμό πυρηνικής ιατρικής. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού για τον χειρισμό και ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Η ιατρική καινοτομία δίνει την δυνατότητα να γεφυρωθεί το χάσμα μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, απομακρυσμένη διάγνωση και δυνατότητες συνεργασίας για περίπλοκες περιπτώσεις. Καθώς ο ρυθμός της καινοτομίας αυξάνεται, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας μπορούν να υιοθετήσουν νέες λύσεις και καινοτομίες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη πιο γρήγορα και να τις ενσωματώσουν απρόσκοπτα στις υπάρχουσες κλινικές ροές εργασίας τους. Επίσης η δυνατότητα αναβαθμίσεων υλικού και λογισμικού σε υπάρχοντα εγκατεστημένα συστήματα απεικόνισης είναι ένας άλλος τρόπος για τη βελτίωση της πρόσβασης στις πιο πρόσφατες δυνατότητες κλινικής απεικόνισης χωρίς την ανάγκη επένδυσης σε νέο εξοπλισμό. Η βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη και η προώθηση της ισότητας στην υγεία εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο. Η GE Healthcare έχει ως σκοπό την δημιουργία λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αυξηθεί η πρόσβαση υγειονομικής φροντίδας για περισσότερους ασθενείς, όταν και όπου τη χρειάζονται.

Ποιο είναι το σημερινό αποτύπωμα της GE Healthcare σε Ελλάδα και Κύπρο και ποιοι είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια;

Η GE HealthCare έχει παρουσία για περισσότερα από 30 χρόνια στην Ελλάδα κι αποτελεί στρατηγικό και διοικητικό κέντρο για την Ανατολική Ευρώπη. Στα κεντρικά μας γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απασχολούνται περισσότεροι από 145 εργαζόμενοι, ενώ ομάδες τεχνικής υποστήριξης βρίσκονται μόνιμα και στην Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Η χώρα μας πέρασε πολλές δυσκολίες τα τελευταία 10 χρόνια, μέσα από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Σε αυτό το διάστημα η GE HealthCare επένδυσε στην Ελλάδα, στήριξε το οικοσύστημα της Υγείας και ενίσχυσε την τεχνολογική υποδομή των μονάδων υγείας, τόσο του δημόσιου όσο και ιδιωτικού τομέα, με ιατρικά συστήματα αιχμής. Πράγματι, από το 2011 όταν εντάχθηκα στην GE HealthCare, η ομάδα μας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί ενώ πολλά μέλη της απασχολούνται σε διεθνείς ρόλους. Αντίστοιχα, μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα ιατρικής απεικόνισης, πυρηνικής ιατρικής, ογκολογίας, καρδιολογίας, εντατικής φροντίδας, παρακολούθησης και υποστήριξης ασθενών είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και αξιοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον της φροντίδας ακριβείας, αξιοποιώντας τις έξυπνες συσκευές, με εστίαση στα κλινικά μονοπάτια αντιμετώπισης της νόσου, την ψηφιακή της πλατφόρμα, η GE HealthCare έχει ως στόχο να βελτιώσει τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας. Από την αρχή της εφεύρεσης της πρώτης ανθρώπινης ακτινογραφίας το 1896 έως τα κέντρα κλινικής διοίκησης τύπου command center σήμερα, η GE HealthCare έχει περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογική καινοτομία. Το βασικό στοιχείο που ωθεί τη GE HealthCare προς τα εμπρός στον σημερινό μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης είναι η αφοσίωσή της στην εξατομικευμένη φροντίδα και την καινοτομία ακριβείας.

Read Original