Οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός από απόψε, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, ύστερα από εκκλήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, προς την κάθε πλευρά να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο των οποίων έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής.
Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παραταθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.
Ο επικεφαλής των ΔΤΥ, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από τη στιγμή που άρχισαν οι μάχες, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.
Σε καταχώρησή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας», αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.
Αίγυπτος και ΗΑΕ εργάζονται σε πρόταση εκεχειρίας
Παράλληλα, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται πάνω σε μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσαν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Το Κάιρο είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Νταγκάλο έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως τα Εμιράτα και η Ρωσία. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον στρατό και τις RSF προκειμένου «να τους ενθαρρύνει να δεχθούν μια εκεχειρία».
Αν και ο στρατός του Σουδάν υπερτερεί αριθμητικά και διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις, οι RSF έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr