ΣΤΟ ΠΡΏΤΟ δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης στο Χ.Α., με τζίρο 22,4 εκατ. ευρώ, οι κινήσεις των θεσμικών είχαν αφαιρέσει οκτώ μονάδες από τον Γ.Δ. έπειτα από άνοιγμα με καθοδικό πάλι χάσμα και τον είχαν αφήσει στις 1.083 μονάδες, μη επιτρέποντάς του να εμφανίσει οριακή έστω θετική μεταβολή. Η αναφορά σε λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης δεν είναι τυχαία, αλλά συνδεμένη σφιχτά με την ανάγκη να φανεί πόσο αυστηρά διεκπεραιώτρια καθίσταται η καθημερινή «πολυμονομαχία» σε εποχές που απουσιάζει μια δέσμη καταλυτικών γεγονότων. Η μορφή της πορείας του Γ.Δ. δεν αποτελούσε συνέχεια των προηγούμενων ημερών, βγαλμένη με καρμπόν. Το ταμπλό έμοιαζε να υποδηλώνει ότι κάτι θα άλλαζε στη συνέχεια.
Αυτό που προκάλεσε τις επίμονες πιέσεις στις τράπεζες του 25άρη ήταν η ανησυχία διεθνώς πως οι επαγγελματίες διαχειριστές είχαν ξεπεράσει γρήγορα και ίσως εσφαλμένα το σήμα κινδύνου από τα τραπεζικά παραπατήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Από τη διαχείριση του χρόνου και τη διακύμανση ίσως κάποιοι μπορούν να βγάζουν συμπέρασμα για τις προθέσεις τουλάχιστον των ισχυρών χεριών. Ειδικά εάν μελετούν και τα πακέτα που αλλάζουν χέρια σε τέτοιες περιόδους. Χθες, λοιπόν, το διάγραμμα του ΔΤΡ δεν είχε ταύτιση με αυτά των Γ.Δ. και FTSE 25. Μια συμβουλή τετριμμένη, αλλά χρήσιμη, αφορά την αναζήτηση των σχηματισμένων ή προς σχηματισμό βαινόντων διπλών πυθμένων ή διπλών οροφών.
Στις 15:30 ο τζίρος είχε πιάσει τα 37 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. τις 1.087,50 μονάδες, αφού η πτώση του ΔΤΡ είχε περιοριστεί στο 0,7%. Οι ανοδικές μετοχές του 25άρη περιλάμβαναν μια τράπεζα, την ΕΤΕ, και σειρά για να εμφανίσει μεταβολή, αποκαλυπτική της υπεροχής στη ζήτηση, είχε η ΑΛΦΑ. Το θετικό από τη σύγκριση της τάσης με αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν πως σε αυτά οι δείκτες δεν εμφάνιζαν τάση για μείωση των απωλειών που έγραφαν για τρίτη μέρα στη σειρά. Οι δε πρόδρομοι για τη διάθεση για ρίσκο δείκτες, ήτοι η δυναμική των αποτιμήσεων των κρυπτονομισμάτων, ειδοποιούσαν για ενδυνάμωση της αναζήτησης αποδόσεων από αξίες υψηλού κινδύνου.
Η εικόνα και τα μηνύματα από το ταμπλό ήταν ειλικρινή και γι’ αυτό δεν υπήρξε έκπληξη από την πλευρά των έμπειρων, όταν έξαφνα η υπεροχή της προσφοράς έδωσε τη θέση της στη ζήτηση που έγινε επίμονη. Γιατί αν και δεν υπήρξε διάθεση για να δοθούν τραπεζικές μετοχές σε τιμή κοντά σε αυτή που ίσχυε στο πρώτο πεντάωρο, αλλά πολύ ψηλότερα, οι αγοραστές τις ακριβοπλήρωσαν ώστε να σχηματίσουν θέσεις σε όλα τα τραπεζικά blue chips. Ήταν οι μεγαλομέτοχοι που καθόρισαν το φινάλε της καθόδου και την κατακόρυφη ανατροπή της.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Πολιτικά ιδεολογήματα
Έχει βάσανα η Δημοκρατία, έλεγε σοφός γέροντας στους συνδαιτυμόνες του, προσπαθώντας να τους εισαγάγει στη θεωρία της Ουτοπίας, μια γλυκιά αθηναϊκή νύχτα, μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Με ό,τι διασώθηκε από τις ομιλίες του, από τη μυθολογία και από τα έπη του Ομήρου, καταφέραμε να χαρακτηριστούμε σε διεθνές επίπεδο ως χρήσιμοι. Καθώς αναγνωριζόμαστε ως έθνος και ως απόγονοι όσων έδωσαν μέρος από τις βάσεις του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν θεωρήθηκε ιδανική η διακυβέρνηση της Σπάρτης, ούτε κάποια από τις νεότερες εκδοχές για απόκτηση και διατήρηση της κοινωνικής ευημερίας, που γέννησε η γερμανική φιλοσοφική σχολή. Η ελπίδα για αυξημένη κατανάλωση σε ένα μη ανατρέψιμο καπιταλιστικό καθεστώς είναι κεντρικό ζητούμενο, που θα αναδείξει το ανανεωμένο Σύμφωνο Σταθερότητας. Γι’ αυτό και θα άξιζε να μελετήσουν οι επικοινωνιολόγοι στα κόμματα εξουσίας ποια πολιτικά ιδεολογήματα ενισχύουν το φρόνημα των καταναλωτών. Να γλιτώσουμε τουλάχιστον τα μισά από τα λασποειδή επιχειρήματα που αλληλοεκτοξεύονται, καθώς δηλητηριάζουν ψυχικά και είναι άχρηστα.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης