Στα διεθνή χρηματιστήρια αυτό που «παίζεται» είναι τα στοιχήματα για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς το ύψος που θα δείξουν οι μετρήσεις πως θα φθάσει, καθορίζει και το ταβάνι των αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Γι’ αυτό και οι αναλυτές αναφέρουν την πιο φρέσκια μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την τιμή της απόδοσης των 10ετών κρατικών αμερικανικών ομολόγων και τις αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών ομολόγων, προκειμένου να αιτιολογήσουν τη στάση των διαχειριστών κεφαλαίων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Στην Αθήνα, οι πιέσεις στις τιμές των αγαθών αντιμετωπίζονται μόνο ως απειλή στα κέρδη από τις μετοχικές επενδύσεις, όχι ως παράγοντες κινδύνων που θα προκαλέσουν ύφεση στην ανάπτυξη της χώρας.
Οι αναφορές χθες για τον πληθωρισμό τόσο από τη Γαλλία όσο και από την Ισπανία ήρθαν απροσδόκητα καυτές, ωθώντας τους επενδυτές να ενισχύσουν τα στοιχήματα για την κορύφωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά στο 4%. Καθώς τα επιτόκια εκτινάσσονται εκτός από τις καταθέσεις, οι τράπεζες σημειώνουν μεγάλα κέρδη από το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του τι χρεώνουν τους δανειολήπτες και τι πληρώνουν στους αποταμιευτές. Εξοργίζοντας τους πολιτικούς από το Λονδίνο έως τη Σεούλ, σε μια εποχή που ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός πυροδοτεί κρίσεις κόστους ζωής και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι αγορές διεθνώς.
Στο ταμπλό της Αθήνας τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η ζήτηση για τα τραπεζικά blue chips κυριάρχησε από το πρώτο τέταρτο και σταδιακά η εγγύηση διά της ανόδου των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ έδωσε στους αγοραστές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΣΑΡ αυτοπεποίθηση και σταθερή εισαγωγή εντολών αγοράς. Έτσι ο Γ.Δ. κατάφερε να περάσει τις 1.120 μονάδες από τις 14:45 και με τον τζίρο στις 15:15 στα 74,4 εκατ. ευρώ βρέθηκε να κερδίζει 0,79% με τιμή 1.122 μονάδες, ευρισκόμενος σε αναζήτηση οροφής για την ημέρα.
Αυτή ορίστηκε τελικά οριακά κάτω από τις 1.130 μονάδες, με τη στήλη να έχει ειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα για ανάσες στις 1.133 έως 1.135 μονάδες. Ο Φεβρουάριος είχε διαφορετική επίδραση στην κεφαλαιοποίηση των blue chips, αναδεικνύοντας νικητές τις ΠΕΙΡ (+27,1%), ΕΤΕ (+21,95%), ΟΤΟΕΛ (+20,7%), ΑΛΦΑ (+19%), ΕΥΡΩΒ (+17,1%), ΑΡΑΙΓ (+16,9%), ΜΠΕΛΑ (+14,4%), ΔΕΗ (+13,7%) και ΜΟΗ (+12%). Για τον Γ.Δ. η επίδοση διαμορφώθηκε στο +10,41% και για τον 25άρη στο +11,1%. Σοβαρές απώλειες είχαν οι ΣΑΡ (-4,94%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,5%), ενώ μεταξύ 1% έως 2% έχασαν ΒΙΟ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Εταιρικά κέρδη και ανάπτυξη
Ώρα ευθύνης για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και όχι μόνο. Απαιτούνται αποφάσεις από την πρώτη μέρα του Μαρτίου του 2023. Μετά από μια σειρά αρνητικών προβλέψεων στην αρχή του 2023, που ξεκίνησαν από το τέλος του 2022 αλλά δεν επαληθεύτηκαν, είναι ξεκάθαρο πως το πρώτο δίμηνο έδωσε ώθηση στα εταιρικά κέρδη και υπήρξε αύξηση των εσόδων. Σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας διαπιστώνεται μια πίεση, στα νοσοκομεία για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών υγείας. Αλλά οι επιχειρηματίες δεν αποφασίζουν να προσλάβουν υγειονομικό προσωπικό και το ίδιο κάνουν και αρκετοί ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ενώ η διαφορά στην εξυπηρέτηση σε όσα έχουν γίνει πρόσφατα προσλήψεις είναι εμφανής. Όντως για την εικόνα της οικονομίας και για την καθημερινότητα των πολιτών μεγάλη ευθύνη έχουν οι πολιτικοί ηγέτες. Αλλά και οι επιχειρηματίες, αφού κατάφεραν και επιβίωσαν στα χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων, ας πάψουν να επιδιώκουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Μοιράζοντας σε άνεργους μέρος των κερδών διασφαλίζουν συνέχεια στην ανάπτυξη.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης