Σοφόν το ασαφές: Ο άλλος τρόπος που επέλεξαν οι θεσμικοί

1 year ago 52

Επιβεβαιώθηκε η θέση μας πως ήταν οι ισχυροί θεσμικοί που οδήγησαν τις αποτιμήσεις σε επίπεδα χαμηλών που δεν επέτρεψαν να γράψουν κέρδη οι διαχειριστές που κυνήγησαν τα οφέλη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Οδηγώντας στην εκτόνωση των πιέσεων με την εισαγωγή εντολών πώλησης και μετά, ανέτρεψαν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, με αποτέλεσμα οι πωλητές στο τελευταίο 60λεπτο να απαιτούν υψηλές τιμές για να καλύψουν την αστείρευτη ζήτηση. Το συμπέρασμα βγήκε από τις παρεμβάσεις της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο διήμερο και από την ανεξάρτητη και κόντρα στον σκεπτικισμό για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς.

«Μπορούμε και αλλιώς», διεμήνυσαν μέσα από το ταμπλό οι θεσμικοί του Χ.Α. Αλλά αυτόν τον διαφορετικό τρόπο διαπραγμάτευσης δεν καταλάβαμε γιατί τον επέλεξαν τη μέρα που οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτονώθηκαν. Αντίθετα οι εκθέσεις των ισχυρών επενδυτικών ομίλων για τις ελληνικές τράπεζες και οι υπογραμμίσεις τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα σημεία επενδυτικής γοητείας που ξεπερνούν τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρωζώνη, καθιστούν βεβαία την υποστήριξή τους στο τρέχον τρίμηνο. Χθες, πάντως, οι αγορές της Wall Street θα άνοιγαν με κέρδη, σύμφωνα με τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών, αλλά στην Αθήνα οι κινήσεις των επαγγελματιών αποκάλυπταν την ύπαρξη επιφυλάξεων.

Αυτές ήρθησαν μετά τις 16:00 και έτσι ο Γ.Δ. στις 15:45 ξεκίνησε από τις 1.094 μονάδες, για να βρεθεί στις 16:20 περίπου στις 1.098 με κέρδη 0,13%, έχοντας τζίρο 35,2 εκατ. ευρώ. Οι διαφορές έως τότε έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν το στενότερο εύρος διακύμανσης, το μεγάλο πλήθος των καθοδικών μετοχών στον 25άρη, αλλά και η επιλεκτικότητα στις τοποθετήσεις των θεσμικών στα τραπεζικά blue chips. Όσοι χρησιμοποίησαν την υπογράμμιση της στήλης για την παρακολούθηση στα φαινόμενα εγγραφής διπλής οροφής ή πυθμένα δεν ξεγελάστηκαν αναφορικά με το φινάλε της συνόδου. Η άνοδος στο δεύτερο μέρος αποδείχθηκε «κοντή» (1.098,35) έναντι της κορύφωσης (1.098,65) στις 11:15. Λεπτομέρειες αλλά και μήνυμα πως η ανεξαρτησία του Χ.Α. από την… ανάποδη θα συνεχιζόταν.

Πολλές φορές κατακρίνουμε σχόλια του «Dr Doom» ή Ρουμπινί. Αλλά στο Φόρουμ των Δελφών η θέση του για την ύπαρξη ισχυρών κινδύνων σε κοινωνικό επίπεδο έχει διαρκώς διευρυνόμενη βάση. Από τη Rabobank, πρόσφατη ανάλυση καταλήγει πως στη Δύση οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν στις κεντρικές τράπεζες. «Ο φασισμός είναι τώρα ένα διεθνές κίνημα, πράγμα που σημαίνει όχι μόνο ότι τα φασιστικά έθνη μπορούν να ενωθούν, αλλά ότι ψηλαφούν, ίσως ελαφρά υποσυνείδητα, ένα παγκόσμιο σύστημα. Το όραμα του ολοκληρωτικού κράτους αντικαθίσταται από το όραμα του ολοκληρωτικού κόσμου».

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ο πληθωρισμός της απληστίας

Η οικονομική ισορροπία της Ευρωζώνης απειλείται από τον πληθωρισμό απληστίας. Περιπλέκει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών καταναλωτή. Πιθανά, λοιπόν, η ΕΚΤ μπορεί να λάβει περισσότερα μέτρα για να πετύχει τον στόχο του 2%. Αυτό επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της, ενώ πλησιάζει το τέλος του πιο επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της. Παρατηρήθηκε επειδή οι εταιρείες τείνουν να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους πιο γρήγορα, για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος των εξόδων τους απ’ ό,τι τις μειώνουν όταν μειώνονται οι δαπάνες τους. Διαμορφώνοντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την Danske Bank στην Κοπεγχάγη ειδοποίησαν: «Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι η μείωση του πληθωρισμού να είναι πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω της αύξησης των εταιρικών περιθωρίων. Αυτές τις δυναμικές είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσει η ΕΚΤ». Η ανωτέρω προσέγγιση ήταν επί δεκαετίες κεντρική θέση της αριστεράς για τον πληθωρισμό. Πόσα άλλαξαν με τις τελευταίες κρίσεις!

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original