Είναι θέμα γούστου η ερμηνεία της αντίδρασης των επαγγελματιών διαχειριστών στη Wall Street, που χθες έδωσαν άνοιγμα με πτωτικό χάσμα σημαντικό, αλλά στη συνέχεια μείωναν σταθερά τις απώλειες των βασικών δεικτών. Οι πιθανότητες να σταματήσει η νομισματική σύσφιγξη της Fed έπειτα από μια μαγιάτικη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι αυξημένες. Η ΕΚΤ, από την άλλη, μπορεί να παριστάνει την ανεξάρτητη έναντι των αποφάσεων της παρέας του Τζερόμ Πάουελ, αλλά ιστορικά, στατιστικά και πραγματικά θα ακολουθήσει την πολιτική τους. Συμπερασματικά βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγή της ατμόσφαιρας εντός της οποίας διεξάγονται οι συναλλαγές της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.
Το αν θα υπάρξουν, εκτός της ολοκλήρωσης των αυξήσεων στα επιτόκια δανεισμού, και κινήσεις χαλάρωσης εντός του τρέχοντος έτους, δεν είναι ακόμα σαφές. Ούτε θα παίξει μια τέτοια εξέλιξη κυρίαρχο ρόλο στη διάθεση για ρίσκο επί των ελληνικών αξιών. Διότι ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν θα καταγραφεί, ώστε να ανατρέψει ριζικά τις εκτιμήσεις των ξένων θεσμικών για κάθε τύπου περιουσιακό στοιχείο. Θα εμφανιστούν μικρο-υφέσεις που θα ξεπερνιούνται, σύμφωνα με αναλυτές, όπως ο Dr Ed Yardeni, οι εκτιμήσεις του οποίου αποτελούν επί είκοσι και πλέον χρόνια σημαντικό βοήθημα που δεν μας «πρόδωσε».
Σε αυτό το πλαίσιο τολμούμε να παρουσιάσουμε τις προβλέψεις για τη συνέχεια, που περιλαμβάνουν την προσδοκία πως οι νικητές του πρώτου τριμήνου θα συνεχίσουν να αποτελούν στόχο των θεσμικών, αλλά πλέον με λιγότερη θέρμη. Αν πραγματικά σταματήσουν τη νομισματική σύσφιγξη σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, η ιδιαίτερα γοητευτική θέση των ελληνικών μετοχών θα ξεθωριάσει. Να γιατί πλέον τα εταιρικά αποτελέσματα και η ποιοτική προσέγγιση της κερδοφορίας των εισηγμένων θα παίξουν τεράστιο ρόλο. Όσοι μπορούν να κρίνουν, αξίζει και να αποφασίσουν τις κινήσεις τους σύντομα. Καθώς φέτος το «τίναγμα» του Μαΐου είναι πιθανότατο, αλλά και το ξεπούλημα αμέσως μετά είναι βέβαιο.
Υπάρχουν επίσης οι σύμβουλοι επενδύσεων για όσους έχουν διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια, αλλά δεν έχουν χρόνο να μελετήσουν. Όσο για την εβδομάδα των Παθών της Ορθοδοξίας, που επιτρέπει συναλλαγές για τρεις μόνο μέρες, η θέση μας είναι απλή. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει μια εντυπωσιακή κίνηση που θα φέρει τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.080 μονάδες. Αλλά επίσης δύσκολα θα εμφανιστούν ρευστοποιήσεις θέσεων που θα τον περάσουν κάτω από τις 1.000. Για όσους αδιαφορούν για την εικόνα του μέσου όρου, υπάρχουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που τα στατιστικά τους διασφαλίζουν, όσο αυτό είναι δυνατό, μια αξιοπρεπή απόδοση έως τον Ιούλιο, όταν μετεκλογικά θα υπάρξει μια κορύφωση.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Βαθύ σκότος…
Για τον κάθε πολιτικό οργανισμό οι μάχες που καλείται να δώσει αξίζει να έχουν την κατάλληλη γι’ αυτόν στρατηγική και είναι σημαντικό το ενδεχόμενο της ήττας σε κάποιες από αυτές να μην του προκαλεί απελπισία. Αν «καίγεται» κυριολεκτικά και μεταφορικά για τη νίκη, τότε η πιθανότητα να χάσει είναι αυξημένη. Διότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, αγαθό ή ποταπό, για να κερδίσει. Αλλά σε όλες τις κοινωνικές μάχες, ακόμα και σε αυτές του παρασκηνίου, υπάρχουν θεατές. Η τακτική για να πετύχει τον σκοπό του καθορίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με αυτούς που θέλει να καθοδηγήσει, να διοικήσει, να προστατέψει. Στην Ελλάδα του 2023 οι πληροφορίες για τους πολιτικούς που διεκδικούν την ψήφο του «λαού» είναι πολλές, αλλά οι περισσότερες δεν βοηθούν στη δημιουργία ξεκάθαρης αντίληψης για τη συμπεριφορά τους όταν εκλεγούν. Για παράδειγμα, το ποια είναι η περιουσία τους είναι λιγότερο σημαντικό από το πώς συμπεριφέρονται στα παιδιά ή στους γονείς τους. Και γι’ αυτά υπάρχει βαθύ σκότος.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης