Σοφόν το ασαφές: Μόνο οι τολμηροί απολαμβάνουν το +18,5%

1 year ago 78

Μια ακόμα πίκρα φέρνει η ανάγνωση των δεδομένων που αναλύουν την συναλλακτική δραστηριότητα του Μαρτίου, στην πτώση των αποτιμήσεων δηλαδή, αφού ήταν ένας σαφώς καθοδικός μήνας. Στο σύνολο της αγοράς οι ημεδαποί επενδυτές ξεπούλησαν θέσεις αξίας 62,3 εκατ. ευρώ, τις αγόρασαν δε οι αλλοδαποί διαχειριστές και για άλλη μια φορά αισθανθήκαμε πως δεν βοηθήσαμε όσο χρειαζόταν τους συμπατριώτες μας στη διαμόρφωση της διάθεσης για ρίσκο. Ειδικά στις μετοχές του 25άρη, οι ξένοι (συμμετοχή 69,33%) λίγο ακόμα και θα διαθέτουν το 70%, με τους ημεδαπούς να περιορίζονται στο 30%. Σημειώστε ότι η απόδοση της αγοράς έχει σκαρφαλώσει στο +18,5% και την απολαμβάνουν μόνο οι τολμηροί.

Κέρδη της τάξης του 18% θεωρούνται γενικά -και φέτος ειδικά- αξιόλογα και ζηλευτά ακόμα και ως απόδοση έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των εισηγμένων στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Μόνο που το Χ.Α. τα εμφάνισε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Μεγάλης Εβδομάδας. Σημειώνοντας σε τρεις συνόδους άνοδο υπολογίσιμων διαστάσεων, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα υψηλά των τελευταίων 30 ημερών. Μια ενισχυμένη επιφύλαξη από αυτή την παρατήρηση δικαιολογείται από την πλευρά όσων δίστασαν να τοποθετήσουν στην αθηναϊκή αγορά κεφάλαια στο ξεκίνημα του χρόνου. Καθιστώντας δύσκολη τη χάραξη επενδυτικής τακτικής τώρα.

Μια συνετή διαχείριση αποτελείται από δύο παραδοχές. Η πρώτη είναι πως μάλλον έχουν ξεχωρίσει οι νικητές και για το 2023. Άρα αξίζει να τοποθετηθούν κεφάλαια σε μετοχές που τα κέρδη των εισηγμένων που γοήτευσαν στο πρώτο τρίμηνο «επιβάλλουν» αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους για μια ισορροπημένη αποτίμηση. Αναζητήσεις (χωρίς τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού) αξίζει να γίνουν στον κατασκευαστικό κλάδο και στην πληροφορική – τεχνολογία. Η δεύτερη παραδοχή σχετίζεται με τις συνήθεις παραδόσεις των χρηματιστηρίων ανά μήνα. Μετά τον ανοδικό Απρίλιο ακολουθεί το «πούλα τον Μάιο», αλλά… επιστρέφοντας τον Ιούνιο, ετοιμάσου να εκμεταλλευτείς την κορύφωση του Ιουλίου. Το σενάριο δεν είναι σίγουρο, αλλά έχει πιθανότητες.

Το πεδίο από το οποίο θα άξιζε να ψαρέψουν μετοχές για το 2023 οι ιδιώτες επενδυτές είναι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών μετοχών του FTSEM κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, που ο δείκτης κέρδισε 3,3%, με τον Γ.Δ. στο +2,7%, περιλαμβάνει έξι (ΑΒΑΞ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ ΠΡΟΦ, ΣΕΝΕΡ) με εβδομαδιαία άνοδο από 6% και πάνω και επτά με μεταβολές γύρω από το 3%. Σε αυτές (ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, ΚΡΙ, ΟΛΥΜΠ, ΠΛΑΘ, ΠΡΕΜΙΑ, ΦΡΛΚ) νομίζουμε πως πιθανά βρίσκονται κάποιοι από τους υπό επιμελή φροντίδα νικητές του 2023. Στο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας προεκλογικά ταιριάζουν οι Τράπεζες του FTSE 25.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ουδέν δείγμα ανησυχίας…

Δεν υπάρχει τρόπος επιστημονικής απόδειξης. Η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, η πώληση τόνων αρνίσιου κρέατος και η πληρότητα στα ξενοδοχεία αποτελούν μια τεράστιου δείγματος μέτρηση του φρονήματος των καταναλωτών. Εκτιμούμε πως είναι υψηλή η διάθεση για κατανάλωση και ευχαρίστηση μέσα στα πλαίσια των απαιτήσεων του μέσου Έλληνα. Η δυστυχία και η μιζέρια που αναδεικνύει η προεκλογική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης δεν προκύπτει από τις επιλογές της πλειονότητας των πολιτών αυτές τις μέρες. Υπογραμμίζουμε παράλληλα: Το εκλογικό σύστημα το βάφτισαν απλή αναλογική. Στην αυθεντική απλή, ένα κόμμα με ποσοστό στο 1% θα είχε κατοχυρώσει τρεις βουλευτικές έδρες. Είναι ενισχυμένη και μάλλον ζυγισμένη αναλογική και για αυτό αποτελεί βάση της απουσίας ανησυχίας των ξένων θεσμικών, για μια ενισχυτική των κινδύνων περίοδο με σημαντική πολιτική αστάθεια. Αντίθετα οι εγχώριοι αναλυτές και επενδυτές εκδήλωσαν έως τώρα συμπεριφορές που υπογραμμίζουν την αρνητική επίδραση όσων δηλώνουν, για να τους συσπειρώσουν τα κόμματα εξουσίας, ως μελανά μελλούμενα εάν κερδίσει ο αντίπαλος.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original