Σοφόν το ασαφές: Με ξεκάθαρη δυναμική το σκαρφάλωμα στην Αθήνα

1 year ago 49

Παρά τα σύννεφα του πολέμου, παρά την απουσία καθοδήγησης από τις αγορές των ΗΠΑ και παρά την επιφύλαξη που εξέπεμπαν τα διαγράμματα των βασικών δεικτών στις αναπτυγμένες αγορές του ευρώ, η Αθήνα με τζίρο σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, συνέχισε το σκαρφάλωμα. Η δε δυναμική είχε ξεκαθαρίσει από το πρώτο τέταρτο. Με κλείσιμο στις 1.102,8 μονάδες την περασμένη Παρασκευή (17/2), μετά τις 10:45 η ζήτηση δεν επέτρεψε στον Γ.Δ. να βρεθεί χαμηλότερα από τις 1.112 μονάδες. Τη δε άνοδο υποστήριζε το σύνολο των blue chips και αυτό δεν ήταν μια τυχαία και περαστική εικόνα, αλλά κάτι που επαναλαμβανόταν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Για το ποια δυναμική ακολουθεί η Αθήνα δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε, αφού τελικά όλοι έρχονται σε σύγκλιση με τις θέσεις μας, ακόμα και αρκετοί από τους πολύ βαρύγδουπα επώνυμους αναλυτές. Αυτοί που σνόμπαραν τις απόψεις των αισιόδοξων, θωρώντας πως προκύπτουν από την ασχετοσύνη τους. Τώρα αυτό που χρειάζεται το επενδυτικό κοινό που διαβάζει εφημερίδες και επενδύει με βάση τις δικές του αποφάσεις είναι προστασία από ενδεχόμενα fake news. Καθώς τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες έχουν πέραση όταν πολλά μέρη στο ταμπλό «ανθίζουν».

Για τη στήλη, οι αποδόσεις που εμφανίζουν ορισμένες μετοχές δεν είναι χρηματιστηριακό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επαναληφθεί για άλλες μετοχικές αξίες με ανάλογο παρελθόν. Η περίπτωση της ΑΑΑΠ για παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, που ενίοτε λειτουργεί ως προστάτης πιθανών αφελών, για να μην καταστραφεί για άλλη μια φορά η υπόληψη της αγοράς μας από την πυρπόληση κεφαλαίων ιδιωτών, η απόδοση 400% σε τρεις μήνες θυμίζει μόνο 1999. Καταγγέλλοντας τα «παπαγαλάκια» που έβγαλαν φήμες για είσοδο στο ταμπλό ξανά της ΝΑΟΥΣΑΣ, της ΚΛΩΝΑΤΕΞ και όχι μόνο. Δουλειά των επαγγελματιών αυτές τις ημέρες είναι να ανακαλύπτουν και να αποκαλύπτουν τις δυνατότητες που έχουν αρκετές μετοχές τις οποίες δεν έχουν προσέξει οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά αυτές μπορούν και αξίζουν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Θεωρούμε «δουλειά» του ρεπορτάζ να περιγράφει το κλίμα και τη δυναμική της αγοράς, χωρίς να προτρέπει ή να προτείνει τοποθετήσεις ή ρευστοποίηση θέσεων. Γι’ αυτό μας κάνει εντύπωση που δεν αναφέρεται από τους περισσότερους συναδέλφους πόσο ενοχλητικό είναι να γίνονται τόσα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αγοραίες δυνάμεις να λειτουργούν, χωρίς να επηρεάζονται στο παραμικρό. Κατά τη διάρκεια της περίπου πεντάωρης επίσκεψής του, ο Μπάιντεν είπε ότι θα προσφέρει άλλα 500 εκατ. δολάρια βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιτεθωρακισμένων συστημάτων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η επέτειος και οι υποσχέσεις…

Αυτά που συμβαίνουν τριγύρω μας δεν είναι δυνατόν να μη συγκινούν, τρομάζοντας παράλληλα, ενώ καλό θα ήταν να ενεργοποιήσουν επίσης τη σκέψη κάθε ενήλικου πολίτη. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, που κανείς δεν φανταζόταν τη διάρκειά του, ξαφνικά την Ημέρα των Προέδρων βρέθηκε στο Κίεβο ο Μπάιντεν. Μήπως για προφορικές διαβεβαιώσεις πως θα παραχωρηθούν ακόμα και F16, που ζητά η Ουκρανία; Την ίδια στιγμή η ρωσική και η κινεζική ηγεσία συναντώνται. Πιθανά ζητούνται διαβεβαιώσεις ότι η Κίνα θα καλύψει τις ανάγκες της Ρωσίας σε πυρομαχικά. Θυμίζουμε πως μια αντίστοιχη συνάντηση είχε λάβει χώρα λίγες ημέρες πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Άρα η επέτειος θα συνοδευτεί από την υπόσχεση πως οι εχθροπραξίες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και του χρόνου. Ορισμένοι αισιόδοξοι αναλυτές ανέφεραν πως ήταν πιθανό οι Κινέζοι να πίεζαν για τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι υπόλοιποι μελαγχολούν, καθώς αντιλαμβάνονται πως για την ειρήνη δεν εργάζεται κανείς.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original