Σοφόν το ασαφές: Με σεβασμό στην τεχνική ανάλυση

1 year ago 69

Θα το πούμε με δύο τρόπους. Έπειτα από μία κίνηση του Γ.Δ. στην οποία οι ξένοι θεσμικοί της έδωσαν τη μορφή μιας καθαρής ημιτονοειδούς ταλάντωσης και ύστερα από τη συνέχεια αυτής έως προχθές, η διέλευση του μέσου όρου κάτω από το επίπεδο ισορροπίας των 1.075 μονάδων θα ήταν μια κατάσταση που θα εξέπεμπε αρνητικό μήνυμα για τη συνέχεια. Αυτά μετράνε για όσους διαθέτουν μαθηματικό υπόβαθρο. Για τους υπόλοιπους και σαφώς περισσότερους αξίζει να αναφέρουμε τη χθεσινή υπέρβαση των 1.093 μονάδων έπειτα από δύο ώρες και τριάντα λεπτά ελεύθερων συναλλαγών. Όταν ο τζίρος, αγγίζοντας τα 21,5 εκατ. ευρώ, άφηνε υποσχέσεις για μια εντελώς διαφορετικής, έναντι των προηγούμενων, δυναμικής συνεδρίαση.

Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τον Γ.Δ. οι αυξήσεις στις αποτιμήσεις των τραπεζών, με τα υπόλοιπα blue chips να υφίστανται πιέσεις που τους προκάλεσαν αρνητικές μεταβολές. Το αποτέλεσμα στις 15:00 ήταν μια άνοδος του ΔΤΡ πάνω από 2,3%, που συνεπάγεται κέρδη για τις ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ από 2,6% έως 3,7%, ενώ τα καθοδικά blue chips ήταν 16, ανάμεσά τους και η ΕΤΕ στο -0,08%. Το «τίναγμα της αχλαδιάς», που λέγανε οι παλαιοί, ήταν σε εξέλιξη και οι σκοπιμότητες που υπέκρυπταν οι εντολές των ισχυρών χεριών ήταν εγγύηση για την εμπιστοσύνη που είχαν αυτοί στο μέλλον της αθηναϊκής αγοράς.

Όσο για τον τζίρο, που σκαρφάλωσε πάνω από τα 41 εκατ. ευρώ, δεν θα τον λέγαμε αρνητική εξέλιξη, με τον Γ.Δ. να καταγράφει κέρδη 0,55% και τιμή στις 1.093,50 μονάδες. Γενικά για όσους γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τη στατιστική ανάλυση και τα εργαλεία της, η πορεία των αποτιμήσεων δείχνει πως οι ισχυροί παράγοντες σέβονται απόλυτα τα συμπεράσματα από την τεχνική ανάλυση και συνεπώς παίζουν πάνω σε αυτά μέχρι την ώρα που οι συναλλαγές γίνουν και πάλι από διεκπεραιωτικές… πολυ-μονομαχίες. Αλλά η πάνσοφη και καθισμένη στον πλούτο που τον δούλευε μόνιμα γιαγιά μου, έλεγε: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις».

Προχθές, ο σεβασμός από την πλευρά των ξένων θεσμικών στα επίπεδα στήριξης έδωσε τη χθεσινή αντίδραση, αλλά με τρόπο που ειδοποίησε πως χθες η δυναμική μπορούσε να αλλάξει στο και πέντε ή στο παρά πέντε. Για όσους δεν υπολογίζουν μόνοι τους τις αντιστάσεις και τις στηρίξεις, ειδοποιούμε πως αξίζει να προσέχουν εάν οι θεσμικοί προκαλέσουν υπέρβαση των 1.103 μονάδων από τον Γ.Δ. Τότε ανοίγει ο δρόμος για να επισκεφθεί η αγορά επίπεδα άνω των 1.200 μονάδων. Αυτά εξέπεμπε το ταμπλό και ορισμένοι ακούραστοι εγχώριοι παράγοντες που τολμούν να στέλνουν τις εκτιμήσεις τους ενδοσυνεδριακά. Respect.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

«Ιππολογισμοί»

Θα τα πούμε ακόμα μια φορά. Υποστηρίζοντας μια άποψη που δεν αναφέρουν συχνά οι αναλυτές επί της εκλογικής διαδικασίας. Θα δυσαρεστήσουμε τους επικοινωνιολόγους της Ν.Δ. Γιατί επιθυμούν να αναδείξουν την επιπολαιότητα των νομοθετών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν οδηγήσει την εκλογική διαδικασία στα άγνωστα(;) νερά της απλής αναλογικής. Θα προβληματίσουμε τους φίλους της στήλης, καθώς η προτίμησή τους σε αυτή βασίζεται στην ευχέρειά μας σε εκτιμήσεις μαθηματικού περιεχομένου, παρουσιάζοντας την πιθανότητα να μη χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση. Μάλλον καταλάβατε ότι υποστηρίζουμε την ανάδειξη κυβέρνησης συνεργασίας από τις εκλογές στις 21 του Μάη. Αυτό προκύπτει από δικούς μας «ιππολογισμούς» για την κούρσα των κομμάτων εξουσίας, ανεξάρτητα αν ακόμα διατηρούν αυτή την ιδιότητα. Το σενάριο στηρίζει η συμπεριφορά των ξένων θεσμικών στο Χ.Α. Είναι εντός των πλαισίων που έδειξαν πως προτιμούν οι εταίροι και δανειστές, καθώς φρόντιζαν να υπογράφουν μνημόνια πάντοτε με κυβερνήσεις συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθίσταται πολύφερνη νύφη.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης

Read Original