Ήταν 15:00 ακριβώς χθες όταν ο τζίρος στο Χ.Α. έπιασε τα 90 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. καθόταν στις 1.034,4 μονάδες με απώλειες 2,07%. Είχε ήδη γράψει χαμηλό ημέρας κάτω από τις 1.030 μονάδες και συνεπώς, για τις εκτιμήσεις της στήλης, ήταν στο όριο να διατηρήσει όλα τα χαρακτηριστικά της ορμής που τον ανέβασε χωρίς ανάσα επί 11 εβδομάδες ή να χάσει μέρος από αυτά. Αλλά τότε θα αυξήσει το χτυποκάρδι των τολμηρών ιδιωτών επενδυτών, που παρακολούθησαν την κίνηση των αποτιμήσεων στο τελευταίο δίμηνο. Με απλά λόγια, εάν κατάφερνε να κλείσει πάνω από τις 1.030 μονάδες οι προσδοκίες για συνέχεια στην άνοδο θα διατηρούνταν.
Σε μισή ώρα ο τζίρος ανέβηκε στα 97,235 εκατ. ευρώ. Ο Γ.Δ. ήταν δύο μονάδες πιο κάτω από το επίπεδο των 1.034,4 και η τιμή του κλεισίματος ήταν εξαρτημένη από το μέγεθος των πιέσεων που ασκούσαν οι θεσμικοί στα ακόλουθα blue chips: την ΑΛΦΑ (-4%) από τις τράπεζες του 25άρη και ακολούθως οι ΒΙΟ (-3,99%), ΜΟΗ (-3,97%), ΤΙΤC (-3,93%) και ΜΥΤΙΛ (-3,89%). Η επίδραση των τραπεζικών μετοχών ήταν μειωμένη στην έναρξη της εβδομάδας, που θα είναι πτωτική για αρκετούς λόγους, με πρώτο και σημαντικότερο τη λήξη των σειρών Μαρτίου στα παράγωγα.
Είναι πολλές οι κινήσεις σκοπιμότητας εκεί, εάν σκεφθούμε την κυριαρχία των ξένων θεσμικών στις συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά και τη μεγάλη συμμετοχή των εγχώριων παραγόντων στα παράγωγα. Ειδικά σε περιόδους που οι ρευστοποιήσεις είναι κυρίαρχες στην αποτύπωση των διαθέσεων στο ταμπλό. Σαν συμπλήρωμα στο «πονηρό» μήνυμα που ήθελαν να εκπέμπει το αθηναϊκό ταμπλό οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί, ο Γ.Δ. πέρασε χαμηλότερα από τις 1.030 μονάδες όταν ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Τότε οι μετοχές που προαναφέραμε είχαν όλες μεταβολή άνω του -4%. Αλλά αυτό δεν ήταν το ζητούμενο τελικά.
Με βάση την εικόνα της αγοράς, στο τέλος άφησαν τη ΜΥΤΙΛ (-3,14%) να είναι η μοναδική μετοχή του FTSE 25 με απώλειες πολύ κοντά στο 3%, ενώ οι ΣΑΡ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ έκλεισαν με θετικές μεταβολές, από εκεί μάλιστα που ενδοσυνεδριακά μόνο η ΜΠΕΛΑ κατέγραφε μικρά κέρδη. Με αυτές τις βελτιώσεις η Αθήνα έκλεισε στις 1.049,55 μονάδες, με πτώση 0,64%. Η υπόσχεση για συνέχεια στην ανοδική κίνηση χωρίς μεγάλες διορθώσεις από τα τρέχοντα επίπεδα είναι σε ισχύ. Σε ισχύ είναι επίσης η ανάγκη για συνέχεια στη θεραπεία μας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πάλι μια ακόμα επίσκεψη στην «κατασκήνωση», σε κρίσιμη περίοδο. Υπομονή.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Πολιτικός πολιτισμός
Η υπόθεση του τρένου πήρε διαστάσεις που βάζουν σε μεγάλο πειρασμό τα επιτελεία των κομμάτων εξουσίας. Αρχικά ως προς το ποσοστό των αναφορών σε αυτό το ζήτημα, αλλά στη συνέχεια και στο ποσοστό των ευθυνών που θα φορτώσουν οι μεν στους δε. Κατόπιν θα αποφασιστεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Εντούτοις, τη βία από τον «θυμό» των πολιτών την εισπράττουν στελέχη κομμάτων με μικρότερη βάση ψηφοφόρων. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως ακόμα και στις εκδηλώσεις του θυμού και της αγανάκτησης, το παράλογο και το παράδοξο βρίσκει χώρο να φωλιάσει. Αυτή τη φορά το συναντάμε στο ξυλοφόρτωμα πολιτικών με αριστερή ιδεολογική βάση. Γενικότερα, όμως, η τάση να παίρνουν με ευκολία την ευθύνη της απονομής του δικαίου διάφορες ομάδες «εκδικητών», που αρχικά κρίνουν και απορρίπτουν την αυθεντικότητα των προθέσεων κομμάτων με θέση στη Βουλή, δεν αρμόζει στον πολιτικό πολιτισμό που νομίζουμε πως μας χαρακτηρίζει. Γιατί εάν ερωτηθεί το σώμα των Ελλήνων πολιτών, θα μας βγάλει πρώτους στην Ε.Ε.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης