Σοφόν το ασαφές: Η ξεχωριστή δυναμική της Αθήνας

1 year ago 69

Χθες το πρωί, όταν είδαμε την εικόνα των ασιατικών συναλλαγών για τις ανάγκες του site και της τηλεόρασης της «Ν», αναζητήσαμε τους λόγους που είχαν ανοδική δυναμική. Επιλέξαμε ως πλησιέστερη στην αλήθεια την ύπαρξη ελπίδας πως τα δεδομένα για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ θα αποκαλύψουν πως και εκεί, όπως στην Ευρωζώνη, οι πληθωριστικές πιέσεις κορύφωσαν στα μέσα Δεκεμβρίου. Επιτρέποντας στη Fed να ακολουθήσει μικρότερα βήματα στη σύσφιγξη. Τα ΣΜΕ για τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης ήταν όλα με κέρδη και θεωρήσαμε πιθανή τη συνέχεια της ανόδου και στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, αυτό προέκυπτε από το κλίμα στα διεθνή ταμπλό.

Για όσους ενδιαφέρονται για συσχετίσεις, αναφέρουμε πως ο ΔΤΡ άνοιξε με ανοδικό χάσμα 4,2 μονάδων (0,63%) «αναγκάζοντας» τον FTSE 25 σε άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 6,3 μονάδων (0,27%) και τον Γ.Δ. με μεταβολή 0,22% στο άνοιγμά του. Ο δε FTSEM είχε την καλύτερη εικόνα, αφού στις 11:17 είχε μόνο μία μετοχή με απώλειες και μεταβολή 0,93%. Ο Γ.Δ. ήταν στις 955,93 μονάδες με μεταβολή 0,47% και ο τζίρος στα 15 εκατ. ευρώ με 2 εκατ. αξία πακέτων. Πολλοί, λοιπόν, είχαν πάρει στα σοβαρά τις εξελίξεις στο Χ.Α. Αυτό ακριβώς υπογράμμισε η εικόνα της αγοράς και στις 14:30, με τον τζίρο πλέον στα 41,9 εκατ. ευρώ, την αξία πακέτων στα 5,7 εκατ. και τον Γ.Δ. στις 956,93 μονάδες (+0,58%).

Αυτό που είχε αλλάξει ριζικά ήταν η αναλογία των ανοδικών (13) έναντι των καθοδικών (9) blue chips. Οι ΑΛΦΑ (+4,67%) και ΠΕΙΡ (+3,37%), με υψηλή αξία συναλλαγών και πακέτα γι’ αυτές αξιομνημόνευτα, είχαν καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης με τη μεγαλύτερη άνοδο. Οι ΒΙΟ και ΚΟΥΕΣ ακολουθούσαν με τα μισά από τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών. Αλλά και στις εννέα καθοδικές μόνο η ΜΥΤΙΛ είχε απώλειες 1,2%. Από τις 14:20, όταν βρισκόταν στο +1,98% με τζίρο 19 εκατ. ευρώ, ο ΔΤΡ ειδοποιούσε για όσα ακολούθησαν. Δηλαδή για την υπέρβαση των 700 μονάδων με άνεση και τζίρο στα 43,1 εκατ. ευρώ.

Στο φινάλε, βέβαια, αποδείχθηκε πως η διαπραγμάτευση των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ χαρακτηρίστηκε από ζήτηση χωρίς κορεσμό, ενώ η εστίαση των επενδυτών στα τραπεζικά blue chips δεν αποστέρησε το ενδιαφέρον και για μετοχές που είχαν αρχίσει να ξεχωρίζουν από το τέλος Δεκεμβρίου. Αναφερόμαστε στις ΔΕΗ (+2,72%), ΑΡΑΙΓ (+2,31%) και ΒΙΟ (+3,54%). Μετά το έκτο ανοδικό κλείσιμο του Γ.Δ. νομίζουμε πως έγινε σαφές το γιατί επιμέναμε να αποδιώξουν οι ιδιώτες επενδυτές την αρνητική προκατάληψη και να πιστέψουν, κόντρα στους εγχώριους και εκτός αγορών Ρουμπινί, στην ξεχωριστή δυναμική της Αθήνας.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Ποιότητα και βαρβαρότητα…

Δεν μπορεί να βγει από το μυαλό και τον νου του κάθε σχετικά ώριμου ατόμου το πόσο διαφέρουν ποιοτικά οι γονείς του εξάχρονου αγοριού που χάθηκε, γιατί δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την περίπτωσή του το σύστημα υγείας, από εκείνους του εξάχρονου που… πυροβόλησε τη δασκάλα του. Το ένα παιδί χάρισε ζωές σε απελπισμένους συνανθρώπους μας και το άλλο έκανε ό,τι κάνουν με ευκολία όλοι οι άνθρωποι που πιστεύουν στον ολοκληρωτισμό. Αν δεν μπορεί να γίνει το δικό μας, ας καταστραφούν όλα για να μην περάσει κανενός. Αυτή είναι η υπέρτατη έκφραση της βαρβαρότητας που τελευταία ξεπηδά σε διάφορες γωνιές της Γης και, για να μην κρυβόμαστε, κατοικοεδρεύει και στη γειτονιά μας. Περιττό να αναφέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του δολοφονικά σκεπτόμενου πιτσιρίκου και όλων των παιδιών που κυκλοφορούν περήφανα με βίντεο ανάλογα κατορθώματά τους. Στο 2053 πολλοί δεν θα ζουν. Αλλά όσοι ζήσουν θα δουν πόσο σκληρό θα είναι τότε το οργανωμένο έγκλημα.

Σοφοκλής Β’

Κατα κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original