Σοφόν το ασαφές: Η δε ειρωνεία της δυναμικής στην Αθήνα

1 year ago 70

Ήταν ώρα, ήταν μέρα, ποιος ξέρει; Χθες, όμως, στο φινάλε ενός σαφώς ανοδικού Ιανουαρίου, ο Γ.Δ. εμφάνιζε στις 15:30 απώλειες 0,55%, καθώς ήταν στις 1.019,12 μονάδες με τζίρο 77,5 εκατ. ευρώ, που δεν τα λες λίγα για ένα πεντάωρο ελεύθερων συναλλαγών. Το εύρος της διακύμανσής του ήταν οκτώ μονάδες, με ανώτερο τις 1.025,84 και κατώτερο τις 1.017,96 και ο κλάδος που κρατούσε κέρδη εν μέσω γενικευμένων πιέσεων στις μετοχές του 25άρη ήταν οι τράπεζες! Το θαυμαστικό σχετίζεται με το ότι δεν κυριάρχησαν οι πιέσεις στις μετοχές με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, σε μια μέρα σαφούς ενθυλάκωσης κερδών από την άνοδο στην τρέχουσα χρονιά.

Η δε ειρωνεία της δυναμικής που επικρατεί στην Αθήνα ήταν το γεγονός πως κανένας από καμιά δεκαριά παράγοντες της αγοράς δεν στοιχημάτιζε πως μετά τις δημοπρασίες η εικόνα της αγοράς θα ήταν όπως αυτή στο μέσο των συναλλαγών. Το ύψος του τζίρου, που ξεπέρασε τα 156,3 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων χονδρικά στα 14 εκατ., βοηθά να αντιληφθούμε πως η χθεσινή δεν ήταν μια τυχαία σύνοδος. Στον πάγκο της αγοράς, άλλωστε, άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 142 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 56,6 εκατ. αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές. Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ο τζίρος κάθε τραπεζικού blue chip ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Το γιατί εξηγούσαμε από το πρωί στο site της «Ν»: Θετικό αντίκτυπο στη διάθεση για ρίσκο θα είχε η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές με στόχο να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση ώθησε η πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητας που είχε αντλήσει η Πειραιώς, μέσω των targeted longer-term refinancing operations (TLTRO), ύψους 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ-» από «Β+» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «ΒΒ-» από «Β+». Τo οutlook για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο ήταν σταθερό.

Το σημαντικότερο κατά την εκτίμησή μας προκύπτει από όσα ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg, με τη στήλη να το έχει αναφέρει ως προοπτική πολύ πριν από το τέλος του 2022 και γι’ αυτό μάλλον δεν έκανε αίσθηση: «Το Υπερταμείο ανέθεσε στην Bank of America και τη Morgan Stanley να αναλάβουν την εισαγωγή του 30% του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Θα λάβει πιθανότατα χώρα στο δεύτερο μισό του έτους. Επέλεξε επίσης τη Deutsche Bank ως συνδιαχειριστή του βιβλίου προσφορών και χρηματοοικονομικού συμβούλου». «Μαρτυριάρικα» τα κέρδη των παραμελημένων στην πρόσφατη άνοδο blue chips χθες, μέρα ενθυλάκωσης κερδών από τους νικητές του μήνα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Ελλάδα και ξερό ψωμί…

Από παιδί ήθελα, όταν μεγαλώσω, να γίνω ιντερνάσιοναλ τύπος. Μετά έμαθα πως το σωστό ήταν να γίνω κοσμοπολίτης. Μάλλον τα κατάφερα. Αφού όταν ο σοσιαλιστής Μιτεράν έγινε πρόεδρος στη Γαλλία ήμουν κι εγώ εκεί. Και παρακολουθούσα τους προοδευτικούς(;) Γάλλους της Λιόν να γυρίζουν γύρω από την πλατεία του δημαρχείου φωνάζοντας με βεβαιότητα «on a gagné» (νικήσαμε). Μετά από δεκάδες χρόνια, όταν ανακοινώθηκε στους Ολλανδούς πως το όριο πέραν του οποίου θα είχαν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν θα πήγαινε στα 65 από τα 62 έτη, ήμουν κι εγώ εκεί. Οι τακτικοί θαμώνες, όπως κι εγώ, στο καφέ απέναντι από το παλαιότερο κτίριο που φιλοξενούσε τμήμα του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ, μου έριχναν δηλητηριώδεις ματιές. Αργότερα έμαθα πως οι αρμόδιοι φόρτωσαν την αλλαγή στην ανάγκη εξοικονόμησης κεφαλαίων για να στηρίξουν την κατ’ επανάληψη αφερέγγυα Ελλάδα. Την αναταραχή στη Γαλλία, λόγω του ορισμού των 64 ετών ως όριο για δικαίωμα συνταξιοδότησης, παρακολούθησα από την… τηλεόραση. Ελλάδα και ξερό ψωμί.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original