Σοφόν το ασαφές: Η αντίσταση των 1.080 μονάδων

1 year ago 51

Με μία ισορροπία έξι ανοδικών μετοχών προς τέσσερις πτωτικές, που ήταν περίπου ίδια με της προχθεσινής συνεδρίασης, η αγορά εμφάνιζε χθες στις 15:00 άνοδο περίπου 1%, με τον Γ.Δ. στις 1.079,5 μονάδες και με αξία συναλλαγών 53 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή ήταν ο τζίρος στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η εικόνα αυτή δεν αποτελούσε έκπληξη για όσους είχαν τη διάθεση να παρακολουθήσουν τη διαπραγμάτευση από το πρωί. Αφού μόλις ο τζίρος συμπλήρωσε τα 24,5 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. είχε περάσει τις 1.076,5 μονάδες με κέρδη 0,79%. Οι θεσμικοί δεν ήθελαν να ξεγελάσουν κανέναν και ο καθένας εκτελούσε το δικό του πρόγραμμα συμμετοχής χωρίς φιοριτούρες.

Η διαφορά από τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις αφορούσε την εικόνα των μετοχών του FTSEM. Μόλις 4 στις 20 μετοχές είχαν όγκο μικρότερο των 5.000 τεμαχίων. Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι στις 15:10 όγκο από 180.000 τεμάχια και πάνω διέθεταν οι ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, ΜΠΡΙΚ, CENER, ΙΝΚΑΤ, ΑΔΜΗΕ και ΑΒΑΞ. Η διάθεση για ρίσκο και για συμμετοχή είχε απλωθεί στο σώμα των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών και η υπόσχεση από το ταμπλό ήταν ξεκάθαρη. «Αν δεν στραβώσουν τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο, η κατάκτηση του επιπέδου των 1.080 μονάδων στο κλείσιμο θα αποτελέσει γεγονός».

Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street, με μεταβολές της τάξης του +0,3%, συντηρούσαν την αισιοδοξία. Για τη στήλη, μια οροφή είναι συνήθως επίπεδο που δεν ξεπερνιέται με την πρώτη. Αλλά αυτό που πιθανά έκανε αρκετούς από τους εγχώριους παράγοντες να αισιοδοξούν ήταν ότι πάλι το άνοιγμα με μικρό ανοδικό χάσμα έγινε κατώτερο ημέρας και η αναζήτηση οροφής είχε διάρκεια από τις 10:30 έως τις 15:00. Αφού μετά τις 13:42 ο Γ.Δ. χτύπησε τιμές οριακά κάτω των 1.080 τρεις φορές. Δίνοντας σήμα ότι η αντίσταση των 1.080, που την εντόπιζε μέρες τώρα η αγοραία συναίνεση, υπάρχει και ζητεί αναγνώριση.

Τελικά, μετά τις 15:30 εγκαταλείφθηκε η πλάγια κίνηση οριακά κάτω από τις 1.080 μονάδες και άρχισε το ψαλίδισμα των κερδών των βασικών δεικτών, με επακόλουθο την επιστροφή στις 1.069 μονάδες. Την προκάλεσαν οι απώλειες των ΣΑΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡ και ΑΛΦΑ, που ήταν από 1% έως 2,6%. Αυτές δεν μπόρεσαν να αναιρέσουν τα κέρδη των ΟΤΟΕΛ, ΕΕΕ και ΕΥΡΩΒ, που ήταν από 1,38% έως 1,48%. Κατά την εκτίμησή μας, η ανατροπή της δυναμικής που ίσχυε επί πέντε ώρες οφείλεται στην πτωτική εικόνα των δεικτών της Wall Street, που την προκάλεσαν τα ανησυχητικά δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Προτείνεται υπομονή, όχι απελπισία.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Μικροπρέπειες

Είναι βέβαιο πως τα επιτελεία των κομμάτων χαράσσουν την προεκλογική τους εκστρατεία αφού πρώτα αναζητήσουν μέσα από δημοσκοπήσεις τα θέματα που συγκινούν τους ψηφοφόρους και τις ευαισθησίες των συμπολιτών μας. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κλίμακα μέτρησης της μικροπρέπειας στον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, υποθέτουμε πως είναι πολύ διαδεδομένη. Αν κρίνουμε από το πλήθος και τον ανταγωνισμό που αποτυπώνεται στα επιχειρήματα των κομμάτων εξουσίας για το ποιο θα παρουσιάσει τα περισσότερο μικροπρεπή. Μια ομάδα ψάχνει την οδό σχηματισμού του πλούτου των πολιτικών στελεχών, επιλέγοντας εκείνες που μπορούν να ερμηνευθούν «κατάλληλα». Κάποια άλλη αναζητεί τα ψήγματα ρατσιστικών αντιλήψεων που κρύβονται σε εκφράσεις που εμφανίστηκαν πολλά χρόνια πριν, όταν τα πρότυπα του λόγου και των πολιτικά ορθών απόψεων διέφεραν πολύ. Και, βέβαια, σε διαρκή αναζήτηση βρίσκονται οι ειδικευμένοι στη διαστρέβλωση φράσεων που βγήκαν από χείλη ηγετών σε ανύποπτο χρόνο. Να γιατί η υπόσχεση για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ κάθε τύπου συντρόφων θα γίνει σίγουρα πεδίο βολής μικροπρεπών επιχειρημάτων.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης

Read Original