Σοφόν το ασαφές: H κίνηση των κεφαλαίων ορίζει το ρίσκο

1 year ago 58

Μια ωραία πεταλούδα ήταν αυτή που κάθισε, μετά την ανακοίνωση σημαντικών μακροοικονομικών δεδομένων της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, πάνω στη διάθεση για ρίσκο. Συνεπώς δεν την επιβάρυνε το φαινόμενο της σταθερότητας που ισχύει για τους ρυθμούς ανάπτυξης, στην πίεση από τη μισθολογική αναπροσαρμογή, στις νέες παραγγελίες προς τη βιομηχανία των ΗΠΑ. Οι δείκτες ISM που αναρτήθηκαν την Πρωτομαγιά, τη μέρα που τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου παρέμειναν κλειστά, ήταν ελαφρά καλύτεροι από τα αναμενόμενα. Τα κρατικά ομόλογα πιέστηκαν αν κρίνουμε από την άνοδο των αποδόσεών τους και θα λέγαμε πως η εβδομάδα ξεκίνησε χωρίς την παροχή μηνυμάτων για όσα θα ακολουθήσουν.

Δεν υπήρχαν συναλλαγές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης για να τηρηθεί η αργία της 1ης Μαΐου, με τις αγορές επίσης κλειστές σε ασιατικά κέντρα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η ηπειρωτική Κίνα. Αλλά όσον αφορά το τι έρχεται, φυσικά υπάρχει η απόφαση της Fed την Τετάρτη και η προσδοκία είναι για αύξηση 25 μονάδων βάσης. Μετά από αυτό όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η FOMC, η επιτροπή της Fed που αποφασίζει την πολιτική για τα επιτόκια, διχάζεται όλο και περισσότερο σχετικά με το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Ενώ διατηρείται η βεβαιότητα πως η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ δίνει το παγκόσμιο παράδειγμα για τη σύσφιγξη στις κατά τόπους οικονομίες.

Η απόφασή μας ήταν να μην σχολιάσουμε εκτεταμένα τη στατιστική εικόνα που σχηματίστηκε ανά μετοχή του 25άρη στην τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, αλλά να παρακολουθήσουμε τη δυναμική στη Wall Street. Τελικά σε περιόδους υψηλής αστάθειας η κίνηση των κεφαλαίων αποτελεί τον πλέον ειλικρινή δείκτη της διάθεσης για ρίσκο. Καθώς γίνεται σαφές πως η διάθεση για να χειραγωγηθεί το φρόνημα των επενδυτών μεγαλώνει, όσο τα κλασικά επενδυτικά κριτήρια δεν αποκτούν ξεκάθαρο σχήμα και μορφή – μέγεθος. Θυμίζουμε τη χορωδία των αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες από τουλάχιστον τρεις μεγάλους επενδυτικούς Οίκους τη βδομάδα της πτώσης του ΔΤΡ κατά 5,2%.

Για τους traders της αθηναϊκής αγοράς αυτό που θα αποτελέσει τη βάση μιας επιθετικής τακτικής θα είναι αφενός η κίνηση να αγοράσει τη First Republic η JP Morgan. Εξέλιξη που υπογραμμίζει τη θέση της στήλης πως οι τραπεζικές κρίσεις μετά τη Lehman αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και χωρίς ταλαντεύσεις από τους αρμόδιους. Αλλά ελατήριο στις συναλλαγές μπορεί να παρασχεθεί από μια απόφαση της FOMC την Τετάρτη που θα εκπλήξει χωρίς να την αποκλείει κανένας επαγγελματίας διαχειριστής. Και δεν είναι άλλη από παύση στις αυξήσεις επιτοκίων προσωρινά.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ανανέωση μέσω του…χρόνου

Τα επιχειρήματα ενός κόμματος για την εκλογή του εις βάρος του άλλου είναι τελικά απαραίτητα. Πόσο διαφορετική είναι η συμπεριφορά των υποψήφιων βουλευτών όταν πρωτοεμφανίζονται στην τηλεόραση έναντι εκείνων που είναι και αισθάνονται παλιές καραβάνες στις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πρώτοι διακρίνονται από μια σεμνότητα που τους εμποδίζει να λειτουργούν καταστροφικά, την ώρα που ξεδιπλώνουν τις θέσεις τους οι αντίπαλοι. Οι άλλοι μετά την εκφώνηση δύο φράσεων σλόγκαν, από τη δέσμη που ετοιμάστηκε για την ηγεσία, δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο εκτός από την αποδόμηση της ιδεολογικής προσέγγισης της περισσότερο εχθρικής προς το κόμμα τους ιδεολογίας. Θα άξιζε να δούμε αρκετούς νέους κοινοβουλευτικούς παράγοντες στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο η επιθετική και παράγουσα δυνατές εντυπώσεις δυναμική, ακόμα και εις βάρος της ποιότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει αποτελέσματα. Για αυτό τη γεμάτη καθυστερήσεις ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας την έχει αναλάβει κυρίως το φθαρτό του ανθρώπινου οργανισμού.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original