Σοφόν το ασαφές: Έκπληξη η ταχύτητα που κινήθηκε η αγορά

1 year ago 74

Ήταν όντως μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός πως, ενώ μερικά λεπτά πριν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα futures επί των βασικών δεικτών είχαν αρνητικά πρόσημα μεταβολής, οι δείκτες τους, ανοίγοντας, βρέθηκαν σε θετικό πεδίο και εμφάνισαν μόνιμα μέτρια κέρδη. Στο τρίωρο, ωστόσο, η μεταβολή στην αθηναϊκή αγορά ήταν μεγαλύτερη από 2%. Ο Γ.Δ. είχε τιμή 1.091,5 μονάδες και ο τζίρος είχε αγγίξει τα 62 εκατ. Δεν υπήρχε έστω και ένα blue chip με αρνητικό πρόσημο και ο ΔΤΡ είχε μεταβολή άνω του +3%. Κάθε επιφύλαξη, από την ανοδική ορμή που είχε διαμορφώσει μια ανοδική αλυσίδα οκτώ εβδομάδων, είχε εξαφανιστεί.

Αξίζει να περιγραφεί η πορεία του μέσου όρου. Την αποτέλεσαν μια μέτρια άνοδος, που τον έφερε στις 1.076 μονάδες στο πρώτο τέταρτο. Ακολούθησε πλάγια κίνηση για 40 λεπτά και ξεκίνησε το σκαρφάλωμα ως τις 13:00, χωρίς ανάσα, που έφερε τις 1.095 μονάδες. Μια γλυκιά διόρθωση κατόπιν κρατούσε την αγορά στα επίπεδα των 1.090 μονάδων επί δύο ώρες και μισή, με αποτέλεσμα στις 15:30 ο Γ.Δ. να είναι σταθερά πάνω από τις 1.090 μονάδες, αλλά με τον τζίρο στα 94 εκατ. ευρώ. O δε φίλτατος και εξαιρετικά δραστήριος Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, παρά το όνομα της εταιρείας του, ομολογούσε γραπτά ότι «και εμάς τους αισιόδοξους μας εξέπληξε η αγορά για την ταχύτητά της».

Την ομολογία του προσυπογράφω και το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο καυτό, όσο το πώς θα εξελιχθεί αυτή η τάση, που με τη δύναμη της ανοδικής ορμής που τη χαρακτηρίζει αφήνει έξω όσους δίστασαν κατά την επιβίβαση. Παράλληλα αναγκάζει εκείνους που ρευστοποίησαν πρόσφατα για να αποκτήσουν ρευστότητα, ώστε να τοποθετηθούν χαμηλότερα σε κάποιο άλλο blue chip που υστέρησε, να αγοράζουν βιαστικά. Καθώς η ελπίδα για μια συνετή διαμόρφωση θέσεων είναι αυτές τις μέρες εμπόδιο για την πραγματοποίηση κερδών. Μέρες 1999; Ίσως. Χθες προσυνεδριακά συμβουλεύαμε προσοχή και κινήσεις με μικρά ανοίγματα.

Αλλά στο ταμπλό αργότερα, έπειτα από πέντε ώρες και 45 λεπτά, δέκα μετοχές του 25άρη κέρδιζαν από 2% και μόλις δύο από κέρδη είχαν περάσει στη μηδενική μεταβολή. Για να μην παρεξηγηθούμε, αναφέρουμε επίσης πως, στο σύνολο, 92 ήταν οι ανοδικές μετοχές και 27 αυτές με απώλειες, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν 10. Τα 100 εκατ. ευρώ συμπληρώθηκαν στις 15:51 και ο Γ.Δ. είχε «χαμηλώσει» στις 1.088,99 μονάδες. Ευκαιρίες για διόρθωση θα υπάρξουν, αλλά αυτό που χρειάζεται για να μη γραφτούν ζημίες είναι σταθερά επενδυτικά κριτήρια, χωρίς κεραυνοβόλο έρωτα για μετοχές που απλώς εκτινάσσονται εντυπωσιακά.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η προέλευση των μπαλονιών

Τη φαντασία μας δεν καλλιέργησαν οι περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Την εκπαίδευσαν σε μεγάλο βαθμό τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν. Σε προσωπικό δε επίπεδο ομολογώ ότι συνέβαλαν στο να με ενδιαφέρει τόσο η Φυσική ώστε να αποφασίσω να τη σπουδάσω. Ήθελα να κατανοήσω σε βάθος τα φυσικά φαινόμενα, όπως τη μαγεία της άνωσης, που μπορούσε να διατηρεί ένα αερόστατο ψηλά στον ουρανό, φορτωμένο με παρατηρητές και όργανα. Όπως το είχα διαβάσει στο «Πέντε εβδομάδες με αερόστατο» με υπότιτλο «Ταξίδι ανακαλύψεων στην Αφρική από τρεις Άγγλους». Νομίζω πως ήταν το 1963 που το πρωτοδιάβασα και φέτος, το 2023, μας το θύμισαν τα ιπτάμενα μπαλόνια που καταρρίπτουν ΗΠΑ και Κίνα. Αν είναι κατασκοπευτικά, θα λέγαμε πως πάμε πίσω στον χρόνο και αντί της εξερεύνησης της αφρικανικής ζούγκλας εξερευνούν τη ζούγκλα τα μυαλά των στρατιωτικών ηγετών. Αλλά αφού οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει την προέλευσή τους, η εκδοχή του να είναι μηχανήματα εξωγήινης προέλευσης μας ανακουφίζει.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original