Σοφόν το ασαφές : Δεν κόπηκε η όρεξη για ρίσκο

1 year ago 58

Αν κρίνουμε από την πορεία του μέσου όρου στη χθεσινή σύνοδο, θα λέγαμε πως οι συναλλασσόμενοι στην αθηναϊκή αγορά είναι πράγματι ώριμοι και με καλά στοιχεία στα κριτήρια των επενδυτικών επιλογών τους. Όσο για τους ισχυρούς θεσμικούς που καθορίζουν την εμφάνιση υπεροχής στη ζήτηση, εκτιμούμε πως το έκαναν χθες με μεγάλη φροντίδα και στοργή έναντι των πλέον αδύναμων και συνήθως βιαστικών συναλλασσόμενων. Στα τρία πρώτα λεπτά είχε σημειωθεί το ανώτερο ημέρας και αμέσως μετά εγκαταστάθηκε υπεροχή της προσφοράς, με πλήρη επίγνωση πως θα περνούσαν ώρες χωρίς να αλλάξει κάτι σε επίπεδο καθοριστικής πληροφορίας για αποφάσεις.

Το δε φαινόμενο της διακριτικής διοργάνωσης των συναλλαγών, που δεν οδήγησε σε υπερβολές, υπογράμμιζε την αναγνώριση της χρησιμότητας των ιδιωτών από τους ξένους θεσμικούς και γι’ αυτό φρόντιζαν να μην τους… «προγκήξουν». Με την ανακοίνωση του ΔΤΚ υπήρξε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης μια δυνατή βουτιά των βασικών δεικτών, αλλά τελικά η επίδραση από την οριακή μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν αναμενόμενη. Αντίθετα, επηρέασε αισθητά την αγορά ομολόγων. Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως ο χρόνος για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι μακρύτερος απ’ αυτόν που υπολόγιζαν οι διαχειριστές μετοχικών χαρτοφυλακίων.

Δεν κόπηκε η όρεξη για ρίσκο στο Χ.Α. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα… θεωρούμενα ως παραμελημένα blue chips για το 2023. Αυτό νομίζουμε πως υπογραμμίζει η σύνθεση της ομάδας των χθεσινών εννέα νικητών. Συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (+4,39% χθες και -2,7% στο έτος έως τις 10/2), ΟΛΠ (+2,54% χθες και +14,3% στο έτος έως τις 10/2), ΕΛΧΑ (+2% χθες και +8,02% στο έτος έως τις 10/2), ΟΤΕ (+0,72% χθες και +3,91% στο έτος έως τις 10/2), ΟΤΟΕΛ (+0,36% χθες και +4,25% στο έτος έως τις 10/2) είναι μετοχές με αποδόσεις έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας που υστερούν έναντι των βασικών δεικτών. Στον αντίποδα, οι πτωτικές μετοχές του 25άρη είχαν μέτριες απώλειες, εκτός των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΤΕ.

Η ενθυλάκωση κερδών μετά τη δυνατή και ξεχωριστή ανοδική ορμή που κυριάρχησε από τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου έως χθες δεν είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Μάλλον είναι απόδειξη της λογικής που επικρατεί μεταξύ των συναλλασσόμενων και διασφαλίζει την ήρεμη διαχείριση των χαρτοφυλακίων των ιδιωτών. «Η αναμέτρηση με την περιοχή των 1.100 μονάδων είναι επικείμενη πλέον, ενώ στις 1.060 μονάδες εντοπίζεται η εγγύτερη στήριξη του Γ.Δ.» ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Τα καταγράφουμε γιατί συμφωνούμε και διότι αποτυπώνουν την αισιοδοξία που διακρίνει τους αναλυτές, ακόμα και ύστερα από μια υπολογίσιμη πτώση. Η συνέχεια είναι καθοριστική.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ψυχρή αδιαφορία…

Στο σπίτι μας υπήρχε μόνιμα μια δέσμη εφημερίδων και περιοδικών. Επίσης κάποια ιταλική εφημερίδα και η γαλλική «Le Monde». Προς μελέτη είχαμε τα περιοδικά ποικίλης ύλης «Life» και «Look», με εξαιρετικές φωτογραφίες. Σε ηλικία 10 ετών, χωρίς τηλεόραση, ο πλούτος των ερεθισμάτων μέσα από τα ξένα έντυπα ήταν υπολογίσιμος. Με έκανε να φροντίζω την πρόοδό μου στις ξένες γλώσσες και να αναζητώ ευκαιρίες για να ξεφυλλίσω περισσότερο τα ξένα περιοδικά. Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που κατάλαβα πως υπήρχε σε εξέλιξη ένας… Ψυχρός Πόλεμος! Αναφερόταν σε όλα τα έντυπα. Για τη διεξαγωγή του, πύραυλοι ήταν εγκαταστημένοι στην Κούβα και σημάδευαν τις ΗΠΑ! Οι γονείς μου, έχοντας πρόσφατη τη φρίκη από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, στις απαντήσεις που προσπάθησαν να μου δώσουν αποτύπωσαν έναν μεταδοτικό τρόμο. Οι σχολιαστές στα ξένα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στα κατασκοπευτικά μπαλόνια, εκτιμώντας πως δημιουργείται νέο ψυχροπολεμικό μοντέλο και γελούσαν. Αδιαφορώντας για τη συνέχειά του με εμπλεκόμενα μέρη τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Σοφοκλής Β’
Κατα κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original