Σοφόν το ασαφές: Χρειάζεται επαγγελματική προσέγγιση

1 year ago 69

Είναι η τρίτη ή τέταρτη σύνοδος στη σειρά, όπου με το άνοιγμα υπάρχει ένα ξεγέλασμα πως η αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά. Στα πρώτα λεπτά, όμως, γίνεται ξεκάθαρο πως οι πιέσεις θα κυριαρχήσουν για άλλη μια μέρα. Χθες, με πέντε κύματα εντολών πώλησης θέσεων, οι αγοραστές, για να απορροφήσουν την προσφορά, έδιδαν όλο και χαμηλότερες τιμές. Χρειάστηκε, λοιπόν, να φθάσουμε στις 16:00 και ακόμα δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουμε το κατώτερο ημέρας, που φάνηκε πως θα ήταν -εκτός απροόπτου- γύρω από τις 1.076 μονάδες. Επίπεδα τιμών που εμφανίστηκαν στις 14:41 και ξεπεράστηκαν πτωτικά στις 16:20 με εμφάνιση των 1.075,66 μονάδων, ενώ το ανώτερο, οι 1.088,46, ήρθε, ως συνήθως, μετά το πρώτο λεπτό.

Η κίνηση του μέσου όρου από τις 13:20 έως τις 16:20 γινόταν ανάμεσα στις 1.075,7 και 1.078,1 μονάδες, με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών. Με αποτέλεσμα την ύπαρξη τζίρου κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων στα 6,7 εκατ. ευρώ. Ένας φίλος από την εποχή της Σοφοκλέους ανέφερε σε μήνυμά του πως τον «ενοχλούσε» το φαινόμενο να διαβάζει για αύξηση των τιμών-στόχων σε ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ από τη Morgan Stanley, με κάτι ανάλογο να γράφεται πως κάνει η Eurobank Equities για τα τραπεζικά blue chips και την Goldman Sachs να θέτει τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.200 μονάδες, από τις 1.075 που ανέμενε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά τη μέρα που οι πιέσεις είχαν φέρει τον Γ.Δ. στις 1.076 και οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνιζαν απώλειες.

Απάντησα φιλικότατα «γιατί να μπλέκεις με μετοχές που κατέχουν τα ισχυρότερα χέρια της αγοράς και οι παρεμβάσεις τους δείχνουν πως τις υπερασπίζονται από κινήσεις που κάνουν ανάλογης ισχύος διαχειριστές;». Απορώντας γιατί δεν προτιμούν κάποιες από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που τον Απρίλιο εκτοξεύθηκαν. Η απάντηση, βέβαια, είναι γνωστή και σχετίζεται με το πείσμα που γεννά η ζημία από την ενασχόληση με συγκεκριμένες μετοχές. Την περιγράφει η φράση: Τη μεγαλύτερη συναλλακτικά «καψούρα» γεννά μια μεγάλη χασούρα.

Δεν είναι, ωστόσο, οι μέρες και οι συνθήκες τόσο ασαφείς που να δικαιολογούν ζημιές σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετούνται σε νικητές του 2023. Εκτός των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που αντιμετωπίζονται με μεταβλητότητα στο φρόνημα εξ αφορμής ασυνήθιστων καταστάσεων που αφορούν τράπεζες του εξωτερικού. Τα παράξενα στο φινάλε της συνόδου επιτρέπουν και προτρέπουν για μια περισσότερο επαγγελματική προσέγγιση στην τάση των ημερών. Το ότι αναμένονται οι αποφάσεις των Fed και EKT δεν δικαιολογεί την ανατροπή της εικόνας στις δημοπρασίες.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ανταγωνισμός υπερδυνάμεων

Ο ανταγωνισμός για την παγκόσμια επιρροή δυναμώνει. Είναι το συμπέρασμα πρόσφατης ανάλυσης από το Bloomberg, καθώς επιχειρεί να ερμηνεύσει τις κινήσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος αυτή την εβδομάδα πραγματοποιεί επισκέψεις σε Κένυα και Αιθιοπία, δίνοντας συνέχεια σε σχεδιασμένη περιοδεία του σε χώρες που τις θεωρεί ως επικίνδυνα μετέωρες αναφορικά με το ποια επιλέγουν ως προστάτιδα δύναμη. Η Ουάσιγκτον και μέλη του G7, όπως η Γερμανία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιτυχία της Κίνας στην κατασκευή έργων υποδομής σε ολόκληρη την Αφρική μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, σημερινός πρόεδρος της G7, πραγματοποιεί περιοδεία σε Αίγυπτο, Γκάνα, Κένυα και Μοζαμβίκη. Θα θέλαμε, λοιπόν, και εμείς να ακούγαμε ποια είναι η θέση των ηγετών των κομμάτων εξουσίας πάνω στο ζήτημα του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων. Μάλλον, όμως, θα μείνει ανεκπλήρωτο όνειρο. Εδώ έχουμε διατήρηση της πρόκλησης φόβου από την επικράτηση του αντιπάλου.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original