Την ημέρα της κ. Λαγκάρντ, οι ξένοι θεσμικοί παρέλαβαν χθες τον μέσο όρο από τις 1.025,22 μονάδες. Μια τριπλή εγγραφή ενδοσυνεδριακού πυθμένα της προηγούμενης ημέρας. Η προχθεσινή βουτιά, ωστόσο, του Γ.Δ. είχε ξεπεράσει το 4,5%, ενώ το επίσημα κατώτερο ήταν οι 1.023,69 όταν ο ΔΤΡ έχανε 8,9%! Χθες, αντίθετα, στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας με την εκπνοή των σειρών Μαρτίου, την πρώτη του 2023 με ταυτόχρονη εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων, οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν χαμηλότεροι και οι κινήσεις των συναλλασσόμενων είχαν λιγότερη υστερία. Ζητούμενο κατά την εκτίμησή μας από την πλευρά της στατιστικής αποτελεί η ύπαρξη κλεισίματος πάνω από τις 1.025 μονάδες.
Στις 15:35, με τον τζίρο στα 88,3 εκατ. ευρώ και τον Γ.Δ. στις 1.020,5 μονάδες με μεταβολή της τάξης του -0,5%, δεν φαινόταν απίθανη μια τέτοια εξέλιξη. Καθώς, με την ΕΚΤ να τηρεί την υπόσχεσή της για αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μ.β., οι επενδυτές πίεζαν πανευρωπαϊκά σταθερά τις τράπεζες όπως και στο Χ.Α. Μόνο που στην Αθήνα αυτό συνοδεύτηκε από μια στροφή για αγορές μετοχών του 25άρη, όπως ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ και ΤΙΤC, η οποία κατά την εκτίμησή μας δείχνει ότι σταδιακά αποκρυσταλλώνεται η προτίμηση των επαγγελματιών για τη διαμόρφωση του αντιτραπεζικού μπλοκ για το 2023.
Όσο για τους επίμονους προπαγανδιστές της πτώσης, που εμφανίστηκε από εισαγόμενα εντελώς αίτια, ανυπόμονα στις πρώτες βίαιες μεταβολές των κεφαλαιοποιήσεων έσπευσαν να πανηγυρίσουν τις προβλέψεις του… Ρουμπινί. Ενός τύπου που μετά την πιθανά τυχαία ορθή πρόβλεψη για την ύφεση το 2008 προβλέπει ανά τακτικά διαστήματα την έλευση πολλών ακόμα υφέσεων. Αν τον άκουγε έστω ένας, θα είχε χάσει το αποδοτικότερο bull market από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας μετά το χθεσινό Δ.Σ., προκαλούσε την επανεμφάνιση των πιέσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης και ειδοποιούσε τις κυβερνήσεις για σφικτή πολιτική βοήθειας, όπου χρειαστεί, στον ενεργειακό τομέα.
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα με πολλές πηγές αβεβαιότητας στον χώρο των δανείων στις αναπτυγμένες οικονομίες, η αγορά της Αθήνας μπορεί να παίξει τον ρόλο της νησίδας ισορροπίας δικαιολογίας επί μετοχικών επενδύσεων. Παράλληλα, όμως, αυτή η διαφοροποίηση δεν επιτρέπει αλαζονική επανάπαυση. Είναι μεγάλη η συμμετοχή του υπερευαίσθητου τουριστικού προϊόντος στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ μόλις ξεκινήσει και επίσημα η εκλογική διαδικασία το περιβάλλον θα είναι ασταθές. Προσθέσατε την υπογράμμιση της Λαγκάρντ (σχεδόν αδιάφορη για την Credit Suisse) πως η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη με στοιχεία από το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, από το οποίο και μετά έχουν ήδη αλλάξει πάρα πολλά. Καλό Σαββατοκύριακο.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Ένα φύσημα του αγέρα
Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας προκύπτει από την άθροιση διαφόρων, ετερογενών συνήθως, παραγόντων. Θεωρούμε έναν από αυτούς το κλίμα κάτω από το οποίο γίνονται οι εκλογές της θεωρούμενης, από τους κατοίκους της τουλάχιστον, ευρωπαϊκής κατά τα λοιπά χώρας. Η ευθυκρισία εν βρασμώ ψυχής, συνδυασμένη με τη διάθεση να πλακώσουμε φραστικά στην καλύτερη περίπτωση τους αντιπάλους, δεν εγγυώνται πως την κατεύθυνση που επιλέγεται στις βουλευτικές εκλογές δεν θα την ανατρέψει ένα φύσημα του αγέρα. Ιδού δέσμη παραμέτρων που φέρνει ημιτελή έργα και μπαλώματα στις υποδομές του Δημοσίου, πολυνομία και χάος στην απονομή δικαιοσύνης και υστέρηση του επιπέδου του πολιτικού πολιτισμού της χώρας έναντι χωρών με Μεσαίωνα και βιωμένη Αναγέννηση. Δεν είναι τόσο τα εκλογικά συστήματα όσο η σοβαρότητα και ο καμβάς επί του οποίου ξεδιπλώνεται η επιχειρηματολογία του πολιτικού δυναμικού της χώρας μας. Όταν δε οι μεν θεωρούν τους δε καταστροφικά επικίνδυνους, η ασυνέχεια της πολιτικής σε κάθε είδους θέματα είναι εγγυημένη.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης