Silicon Valley Bank: Γιατί δεν είναι Lehman Brothers

1 year ago 59

Οι πληγές της Μεγάλης Ύφεσης είναι πολύ πρόσφατες για να ξεχαστούν ακόμα. Και σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), της τράπεζας χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και του 16ου μεγαλύτερου δανειστή στις Ηνωμένες Πολιτείες (με 209 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικό), εγείρει περισσότερα από ένα ερωτήματα. Πώς έγινε, ξαφνικά και τόσο γρήγορα; Ποιες είναι οι συνέπειες; Αλλά πάνω από όλα: Εχουμε να κάνουμε με μια μεμονωμένη περίπτωση ή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μετάδοσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα; Μια άλλη Lehman Brothers, δηλαδή.

Σε κάθε περίπτωση, η Silicon Valley Bank (SVB) δεν είναι η Lehman Brothers, εκτιμούν οι ειδικοί. Η κατάρρευση  της τράπεζας με έδρα την Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια την περασμένη Παρασκευή δεν πρόκειται να εξαπολύσει έναν όλεθρο όπως η κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers το 2008.

Όσο και αν προκάλεσε τη μεγαλύτερη απόσυρση καταθέσεων σε μια μέρα στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατ’αρχήν, η Federal Deposit Insurance Corporation (Fdic), δηλαδή η Αρχή που εγγυάται τραπεζικές καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, ανακοίνωσε ότι από αύριο το εγγυημένο αυτό όριο θα είναι προσβάσιμο στους πελάτες της τράπεζας. Παράλληλα, η Fdic ξεκίνησε τις διαδικασίες πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της χρεοκοπημένης τράπεζας: οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αναζητούν πράγματι αγοραστή για διάφορες εταιρείες του ομίλου, που εκτός από την εμπορική τράπεζα περιλαμβάνει τις  Svb Securities, Svb Capital και Svb Private. Η Federal Deposit Insurance Corp στοχεύει τώρα να βρει αγοραστές για τις διάφορες επιχειρήσεις του ομίλου και στη συνέχεια να επιστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χρήματα των πελατών.

Το Sky News μετέδωσε επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αξιολογεί μια πιθανή προσφορά για τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία του αμερικανικού ομίλου.

Silicon Valley Bank: Αυτές οι εταιρείες είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα

Όχι φαινόμενο ντόμινο

Οι αναλυτές στην αγορά είναι πεπεισμένοι ότι δύσκολα θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο συγκρίσιμο με αυτό που προκάλεσε η Lehman Brothers το 2008. Πρόκειται άλλωστε για μια πολύ μικρότερη τράπεζα και σήμερα ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα είναι πολύ πιο σταθερό από τότε.

«Τα τελευταία κρουστικά κύματα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές είναι υπερβολικά», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Ράινχαρντ Σμιντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη. «Τα γεγονότα στην Καλιφόρνια  είναι ένα παράδειγμα μιας ακατάλληλης αντίδρασης πανικού από την πλευρά των χρηματιστηρίων», προσθέτει. «Η Silicon Valley Bank έχει ένα πολύ ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο που πραγματικά δεν μοιάζει με όλες σχεδόν τις τράπεζες στις περισσότερες χώρες», τονίζει ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος και δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω εκτεταμένους φόβους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ειδικός στις χρηματοοικονομικές αγορές Βόλφγκανγκ Γκέρκε, εκτιμά ότι «η SVB Bank δεν θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή

Από τη σκοπιά του καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μόλυνσης, είναι υπερβολικές. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο Σάμερς έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση». Εφόσον η κρίση στη SVB διαχειριστεί  σωστά και τα κεφάλαια των πελατών καταβληθούν, δεν αναμένονται συστημικοί κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα.

Τα υψηλά επιτόκια

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εταιρείες τεχνολογίας υποφέρουν ιδιαίτερα από τα σημερινά υψηλά επιτόκια γιατί δυσχεραίνουν την αναχρηματοδότησή τους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν τα δάνεια. Τα υψηλά επιτόκια μειώνουν επίσης τις αποτιμήσεις των εταιρειών. Οι πελάτες της Silicon Valley Bank από τον κλάδο της τεχνολογίας είχαν πρόσφατα αποσύρει καταθέσεις επειδή χρειάζονταν οι ίδιοι ρευστότητα.

Οι υψηλές απώλειες τιμών πολλών τραπεζικών μετοχών στον απόηχο της SVB είχαν θολώσει τη διάθεση για τον κλάδο συνολικά.

«Η SVB είναι πράγματι θύμα της νομισματικής  σύσφιξης από την Fed  που εξαφανίζει τον αφρό από τα πιο πλεονασματικά μέρη της οικονομίας – και είναι δύσκολο να βρει κανείς περισσότερο πλεόνασμα από ό,τι στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας», δήλωσε ο αναλυτής της Vital Knowledge, Ανταμ Κρισαφούλι.

«Η Silicon Valley Bank  εξακολουθεί να φαίνεται να είναι μια μεμονωμένη περίπτωση», τόνισε ο διευθυντής κεφαλαίων Τόμας Άλτμαν από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων QC Partners. «Αλλά οι προηγούμενες κρίσεις έδειξαν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ των τραπεζών. Γι’ αυτό οι επενδυτές είναι τόσο ευαίσθητοι στις ειδήσεις από την Καλιφόρνια.»

Ο Γιόακιμ Κλέμενς από την επενδυτική τράπεζα Liberum Capital έκανε λόγο για αυξανόμενους φόβους για πιστωτική κρίση. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η κατάσταση του SVB αποτελεί άμεση απειλή για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Η αμερικανική τράπεζα έχει ένα πολύ ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο και ειδικεύεται στα επιχειρηματικά κεφάλαια και στη χρηματοδότηση νέων εταιρειών . Αυτό είναι πολύ μοναδικό στην τραπεζική σκηνή», τονίζει και προσθέτει: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν φέτος, αλλά τα αποθεματικά των τραπεζών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επαρκούν για να απορροφήσουν τα προβλήματα».

Read Original