Σύγκριση των τριών τανκς που θα δοθούν στην Ουκρανία (Infographic)

1 year ago 73

Με την προγραμματισμένη παράδοση δεκάδων δυτικών αρμάτων μάχης, η Ουκρανία θα εφοδιαστεί τους επόμενους μήνες με τα καλύτερα τεθωρακισμένα οχήματα για το πεδίο της μάχης.

Πρόκειται για τα γερμανικά Leopard 2, τα αμερικανικά M1 Abrams και τα βρετανικά Challenger 2. Η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ανακοίνωσε την παράδοση 14 αρμάτων Challenger 2. Η Γερμανία ακολούθησε με την ανακοινωθείσα παράδοση επίσης 14 Leopard 2 και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν επίσης να στείλουν 31 Abrams. Σε τι διαφέρουν τα τρία άρματα μάχης; Και τι κοινό έχουν; Και τα τρία μοντέλα είναι από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κύρια άρματα μάχης στον κόσμο. Πάνω απ’ όλα, θεωρούνται πολύ ισχυρά και καλά προστατευμένα. Και τα τρία είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών. Το Leopard μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 5.000 μέτρων. Τα άλλα δύο άρματα έχουν μεν παρόμοια εμβέλεια, αλλά το Leopard 2 θεωρείται από τους ειδικούς ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα όσον αφορά την ακρίβεια στον στόχο.

Όσον αφορά τη χαλύβδινη θωράκιση, και τα τρία άρματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Θεωρούνται τα πιο καλά θωρακισμένα άρματα μάχης στον κόσμο. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των δυτικών αρμάτων μάχης είναι το πλήρωμα. Έχουν τετραμελές πλήρωμα: Τον διοικητή, τον οδηγό, τον φορτωτή των οβίδων και τον πυροβολητή.

Η διαφορά στους κινητήρες

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των τριών αρμάτων βρίσκεται στους κινητήρες. Το Leopard 2 και το Challenger 2 είναι εξοπλισμένα με έναν 12κύλινδρο κινητήρα ντίζελ. Το Abrams, από την άλλη πλευρά, τροφοδοτείται από μία τουρμπίνα κηροζίνης και καταναλώνει περίπου 700 λίτρα κηροζίνης ανά 100 χιλιόμετρα. Το Leopard 2 είναι το πιο οικονομικό από τα τρία άρματα σε κατανάλωση με 530 λίτρα ντίζελ. Το Challenger 2 καταναλώνει επίσης γύρω στα 610 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Όσον αφορά την τελική ταχύτητα, τα Leopard 2 και Abrams βρίσκονται στην κορυφή με 68 km/h και φτάνουν μέχρι τους 1.500 ίππους. Με 1.200 ίππους, το Challenger 2 αγγίζει τελική ταχύτητα 59 km/h. Η αυτονομία και των τριών τανκς είναι παρόμοια.

Leopard 2

Η Bundeswehr χρησιμοποιεί το Leopard σε διάφορες παραλλαγές από το 1979. Με τα χρόνια, τα άρματα αυτά που κατασκευάζει η Krauss-Maffei Wegmann ενισχύονταν όλο και με πιο παχιά θωράκιση. Το Leopard 2 A6 παρουσιάστηκε το 2001, ζυγίζει 62,5 τόνους και έχει επίσης αυξημένη προστασία από τις νάρκες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Military Balance 2022» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η Γερμανία διαθέτει περισσότερα από 300 άρματα μάχης Leopard 2 διαφορετικών σειρών.
Τα επόμενα τρία χρόνια, η Bundeswehr πρόκειται να παραλάβει συνολικά 104 νέα Leopard 2 A7V. Τα νέα αυτά άρματα ζυγίζουν περίπου 64 τόνους και φτάνουν σε τελική ταχύτητα τα 63 χιλιόμετρα την ώρα με κινητήρες ντίζελ 1.500 ίππων.

Challenger 2

Το Challenger 2 βρίσκεται σε υπηρεσία στον βρετανικό στρατό από το 1998. Με τελική ταχύτητα 59 χιλιομέτρων την ώρα στον δρόμο και 40 χιλιόμετρα την ώρα εκτός δρόμου, το Challenger 2 έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εχθρικά άρματα με το πυροβόλο 120 χιλιοστών του. Σύμφωνα με το «Military Balance», η Μεγάλη Βρετανία έχει 227 Challenger 2.
Το διάδοχο μοντέλο Challenger 3 αναπτύσσεται τώρα και σχεδόν 150 τέτοια άρματα πρόκειται να ενσωματωθούν στο βρετανικό οπλοστάσιο μέχρι το 2040.

M1 Abrams

Το αμερικανικό άρμα μάχης M1 Abrams είναι διαθέσιμο σε τρεις κύριες παραλλαγές από το 1980. Ζυγίζει έως και 74 τόνους, ανάλογα με το μοντέλο, φτάνει σε τελική ταχύτητα σχεδόν 68 χιλιόμετρα την ώρα. Σε αντίθεση με το Leopard 2, το M1 Abrams τροφοδοτείται από έναν αεριοστρόβιλο κηροζίνης.
Σύμφωνα με το «Military Balance», οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περισσότερα από 6.000 άρματα Abrams, διαφόρων μοντέλων- εκ των οποίων πάνω από τα μισά είναι αποθηκευμένα.

Read Original