Shell: Ακόμη ένα τρίμηνο υπερκερδών και ταμεία γεμάτα ρευστό

1 year ago 66

O βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell πέτυχε να εμφανίσει υπερκέρδη για ακόμη ένα τρίμηνο, έχοντας λάβει την απαραίτητη «ορμή» από το ράλι των τιμών ενέργειας μέσα στο 2022.

Για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Shell εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 9,6 δισ. δολαρίων έναντι 9,1 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα και 9,8 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η επίδοση ξεπέρασε με άνεση τον πήχυ των προσδοκιών των αναλυτών, που σύμφωνα με τη Refinitiv, είχε τοποθετηθεί στα 8,6 δισ. δολάρια.

Με τα ταμεία της να έχουν γεμίσει ρευστό, η Shell διατήρησε τον ρυθμό του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών σταθερό στα 4 δισ. δολάρια για τους επόμενους τρεις μήνες. Αμετάβλητο και το μέρισμα στα 0,2875 δολ. ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο CEO, Wael Sawan, είπε ότι η εταιρεία «παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις έναντι ενός περιβάλλοντος συνεχιζόμενης αστάθειας». Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη η BP ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη πρώτου τριμήνου, τα οποία όμως και ήταν πάλι υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών. Η BP γνωστοποίησε επίσης ότι θα περιορίσει τις επαναγορές μετοχών.

Το 2022 οι Big Oil έσπασαν όλα τα ρεκόρ κερδοφορίας, ευνοημένες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Η Shell είχε εμφανίσει προσαρμοσμένα κέρδη 39,9 δισ. δολαρίων για το σύνολο της χρονιάς, καταρρίπτοντας με ευκολία το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του 2008 (28,4 δισ. δολάρια).

naftemporiki.gr

Read Original