Shabu shabu: Το ιαπωνικό «φοντί» που μαγειρεύεται στο τραπέζι

1 year ago 48
 Το ιαπωνικό «φοντί» που μαγειρεύεται στο τραπέζι

Φωτ: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Μαγειρεύεται, σερβίρεται και τρώγεται ταυτόχρονα! To πιάτο αυτό εχει κινεζική καταγωγή, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα έγινε σήμα κατατεθέν ενός διάσημου ιαπωνικού εστιατορίου. Η ονομασία δεν σημαίνει κάτι, απλώς είναι ο ήχος που κάνει το κρέας καθώς βράζει μέσα στο κοχλάζον νερό.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  800 γρ. μοσχαρίσια μπριζόλα (π.χ. από κόντρα), χωρίς κόκαλο, σε πολύ λεπτές φέτες 0,5 εκ. (αν δεν έχουμε το κατάλληλο μαχαίρι για τόσο λεπτό κόψιμο, ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει εκείνος)
  •  8 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  1 φύλλο αποξηραμένο φύκι kombu (σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα, ενδεικτικά: Salamat, Wokshop, La tienta κ.ά.)
  •  2 φλιτζ. τσαγιού μέτρια κομμένο κινεζικό λάχανο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μανάβικα)
  •  4 μεγάλα μανιτάρια σιτάκε, χοντροκομμένα (σε ενημερωμένα μανάβικα και καλά σούπερ μάρκετ) ή πλευρώτους
  •  2 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτριες διαγώνιες φέτες
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τρυφερά φύλλα σπανακιού

Για συνοδευτικά

  • σάλτσα σόγιας ιαπωνική, σάλτσα σουσαμιού (goma dare), σος ponzu (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα) – τις σερβίρουμε όλες ή όποιες θέλουμε

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 


arrow-top

Read Original