Με καταιγισμό υποσχέσεων για αποτελεσματική βοήθεια στους σεισμoπλήκτους και μετρημένες δόσεις αυτοκριτικής, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε χθες να θωρακίσει τη θέση του απέναντι στην πολεμική της αντιπολίτευσης, που του καταλογίζει σοβαρές ευθύνες για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενόψει των επικείμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος περιόδευσε χθες στην επαρχία Αντιγιαμάν, μία από εκείνες που δέχθηκαν τα πιο ισχυρά πλήγματα του Εγκέλαδου, τη στιγμή που ο τελευταίος απολογισμός των Αρχών ανέβαζε τους νεκρούς σε πάνω από 20.200 και τους τραυματίες περισσότερους από 75.000. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε επίδομα 15.000 λιρών (750 ευρώ) για κάθε νοικοκυριό σεισμοπλήκτων και κάλυψη από το κράτος του ενοικίου για όσους δεν επιθυμούν να μείνουν σε κατασκηνώσεις. Περίπου 76.000 πολίτες έχουν μεταφερθεί από τις δέκα πληγείσες περιοχές χάρη σε δωρεάν πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών.
Ανοικοδόμηση
Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε πρόγραμμα ανοικοδόμησης των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές με ορίζοντα ενός έτους και τόνισε ότι οι Αρχές θα αντιμετωπίσουν πολύ αυστηρά και άμεσα, χάρη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί, τα περιστατικά πλιάτσικου σε αγορές και κατοικίες, όπως και τα κρούσματα απάτης γύρω από την ανθρωπιστική βοήθεια. Αν και αναγνώρισε ότι «δεν έγινε δυνατό να κινηθούμε με την ταχύτητα που θα επιθυμούσαμε», κάτι που απέδωσε στις αντικειμενικές δυσκολίες (μέγεθος των καταστροφών, κακές καιρικές συνθήκες κ.ά.), απέρριψε την κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε πολιτική κερδοσκοπία πάνω στον πόνο των ανθρώπων».
Προηγουμένως, ο αρχηγός του Κεμαλικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε υποστηρίξει ότι «ο σεισμός ήταν τεράστιος, αλλά ακόμη μεγαλύτερη από τον σεισμό ήταν η έλλειψη συντονισμού, η έλλειψη σχεδιασμού και η ανικανότητα» των κυβερνώντων. Από την πλευρά της η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του επίσης αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος iYi, δήλωσε ότι «ο βασικός υπεύθυνος για το σημερινό χάος είναι η ενός ανδρός αρχή».
Επίσκεψη Aσαντ στο Χαλέπι, άρση των διεθνών κυρώσεων για να αντιμετωπιστούν οι τρομερές ελλείψεις ζητάει η Δαμασκός.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι ισλαμιστές δεν έκαναν τίποτα για να προετοιμάσουν τη χώρα για έναν μεγάλο σεισμό στα 20 χρόνια της εξουσίας τους, αγνοώντας τα μαθήματα από τη μεγάλη καταστροφή του 1999 και τους επιρρίπτουν ευθύνες για κρούσματα βαριάς αμέλειας και αυθαιρεσίες των κατασκευαστικών εταιρειών, πολλές από τις οποίες ευνοήθηκαν από το κυβερνών κόμμα και μεγεθύνθηκαν επί των ημερών του. Οπως επισημαίνει ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, οι αυστηρότεροι πολεοδομικοί κανονισμοί που υιοθετήθηκαν μετά το 1999 παραβιάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις, καθώς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν δρομολόγησαν αποτελεσματικούς ελέγχους.
Το ζεύγος Ασαντ
Στη Συρία, όπου οι επίσημα επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονταν χθες το απόγευμα σε 3.377 (κάτι που σημαίνει ότι και στις δύο χώρες μαζί τα θύματα υπερέβαιναν τις 23.500), ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ βρέθηκε, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ασμα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χαλεπίου, όπου το προεδρικό ζεύγος επισκέφθηκε τραυματίες. Το κοινοβούλιο της Δαμασκού ζήτησε από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Συρία ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρομακτικές ελλείψεις σε καύσιμα και εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Την ίδια έκκληση απηύθυνε η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αρνούνται προς το παρόν κάτι τέτοιο, αρκούμενοι σε βοήθεια μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, παρά το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έστειλε σήμα κινδύνου, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματά του που προορίζονται για τον συριακό πληθυσμό. Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε χθες τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την ίδια, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών, της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Τέλος, η Γαλλία ανακοίνωσε έκτακτη βοήθεια στον συριακό πληθυσμό ύψους 12 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι θα διατεθεί σε διασύνδεση με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με τα Ηνωμένα Εθνη.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr