Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να καταγραφεί ως ένας από τους καταστροφικότερους των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν σεισμολόγοι, καθώς προέρχεται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χλμ. ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας (East Anatolian Fault). Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα σε αυτό το ρήγμα ήταν μικρή.
Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ομως, το 1822, ένας σεισμός, που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ, σκότωσε 20.000 ανθρώπους.
Κατά μέσον όρο, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως λιγότεροι από 20 σεισμοί με μέγεθος άνω των 7 Ρίχτερ, κάτι που καθιστά τις σημερινές δονήσεις από τις μεγαλύτερες.
Σε σύγκριση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε το 2016 την κεντρική Ιταλία σκοτώνοντας περίπου 300 ανθρώπους, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με την Joanna Faure Walker, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.
Από τους σεισμούς με πολλά θύματα που σημειώθηκαν μεταξύ 2013-2022, μόνο δύο είχαν το ίδιο μέγεθος με τον σημερινό.
Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος, γι’ αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ό,τι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο David Rothery του βρετανικού Open University.
Εντεκα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, ακολούθησε ένας μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών. Ωρες αργότερα, σημειώθηκε μία δόνηση 7,5 βαθμών και το απόγευμα ακολούθησε ένας μετασεισμός 6 βαθμών.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η δραστηριότητα επεκτείνεται στα γειτονικά ρήγματα. Αναμένουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα» δήλωσε ο Roger Musson της British Geological Survey.
Μετά τον σεισμό του 1822, οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το επόμενο έτος.
Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ενας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους.
«Δεν θα είναι καλός (σ.σ.: ο απολογισμός)». «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες» πρόσθεσε ο Roger Musson, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί από όσους έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν λόγω του κρύου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr