Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία από τον σεισμό που έπληξε τη μεθοριακή περιοχή με την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά η βοήθεια αργεί να φτάσει στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Οι προσπάθειες αρωγής έχουν παρεμποδιστεί από έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει διασπάσει τη χώρα και διχάζει τις περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις.
Ακολουθεί μια σύνοψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παροχή βοήθειας στη Συρία.
Ο αντίκτυπος του εμφύλιου πολέμου στη Συρία
Επειτα από σχεδόν 12 χρόνια συγκρούσεων, η Συρία είναι διαλυμένη.
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, έχει ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας, αλλά σκληροπυρηνικές αντιπολιτευόμενες ομάδες και μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία ελέγχουν τα βορειοδυτικά, όπου τα Ηνωμένα Εθνη λένε ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια ακόμα και πριν από τον σεισμό.
Τα βορειοδυτικά που ελέγχονται από τους αντάρτες είναι η περιοχή στη Συρία που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, αν και οι κοντινές περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν επίσης υποστεί εκτεταμένες απώλειες και καταστροφές.
Μια μεγαλύτερη περιοχή στα βορειοανατολικά ελέγχεται από υποστηριζόμενη δύναμη από τις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία των Κούρδων. Η περιοχή αυτή έχει πληγεί λιγότερο από τον σεισμό.
Πώς μπορεί να φτάσει η βοήθεια στη Συρία
Η κυβέρνηση του Ασαντ λέει ότι οι ξένες χώρες θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία της Συρίας και ότι η βοήθεια για οποιοδήποτε μέρος της χώρας πρέπει να εισέρχεται μέσω εδάφους υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Στην πράξη, η βοήθεια προς τους αντάρτες στα βορειοδυτικά παραδίδεται εδώ και χρόνια από τα σύνορα με τη γειτονική Τουρκία, αλλά η διαδικασία απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες.
Η Ρωσία, μέλος του συμβουλίου με δικαίωμα βέτο, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, ενέκρινε το άνοιγμα ενός μόνο περάσματος από την Τουρκία προς τα βορειοδυτικά, λέγοντας ότι η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να διοχετεύεται μέσω της Δαμασκού και στη συνέχεια να περνάει στις πρώτες γραμμές.
Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία τη Δευτέρα, ασκεί πιέσεις στα Ηνωμένα Εθνη για να ανοίξουν πρόσθετα περάσματα από την Τουρκία για την ανακούφιση από τον σεισμό.
Μπορεί η βοήθεια να περάσει τα μέτωπα μέσα στη Συρία;
Ορισμένες προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις γραμμές του μετώπου της Συρίας έδειξαν πόσο επίπονη και δύσκολη είναι η διαδικασία.
Αυτοκινητοπομπή από τα βορειοανατολικά, που ελέγχονται από τους Κούρδους, η οποία προοριζόταν για μια περιοχή στα βορειοδυτικά που τον έλεγχο έχουν φατρίες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία –εχθρούς που έχουν πολεμήσει σε πολλές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου– την Πέμπτη γύρισε πίσω.
Πηγές και από τις δύο πλευρές εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για τον λόγο που η βοήθεια δεν πέρασε, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι προσπάθησε να πολιτικοποιήσει την αρωγή.
Την Κυριακή, εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι η βοήθεια από την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Συρία προς μια περιοχή που βρίσκεται κυρίως υπό τον έλεγχο μιας σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής ομάδας ανεστάλη λόγω «ζητημάτων έγκρισης».
Μια πηγή από την ομάδα Hayat Tahrir al-Sham είπε ότι δεν θα επιτρέψει αποστολές από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Ποιος στέλνει βοήθεια
Οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να απομονώσουν τον Ασαντ από το ξέσπασμα της σύγκρουσης κι εντεύθεν, κατηγορώντας τον για βίαιη καταστολή των εκτεταμένων διαδηλώσεων το 2011.
Εχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Δαμασκό και παρείχαν περιορισμένη άμεση βοήθεια, αν και λένε ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στην παροχή βοήθειας και εξακολουθούν να είναι σημαντικοί χορηγοί στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλες επιχειρήσεις βοήθειας που λειτουργούν εκτός Δαμασκού.
Μετά τον σεισμό, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότερα από 50 αεροπλάνα έχουν παραδώσει βοήθεια από αραβικές και ασιατικές χώρες σε αεροδρόμια περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Ιταλική ιατρική βοήθεια έφτασε στη Δαμασκό την Κυριακή, η πρώτη ευρωπαϊκή βοήθεια για τον σεισμό που έφτασε σε κυβερνητικές ζώνες.
Η άμεση δυτική υποστήριξη προς τα βορειοδυτικά έχει επίσης επηρεαστεί από την άνοδο σκληροπυρηνικών ομάδων στην εξουσία και ο σεισμός διέκοψε τις διασυνοριακές παραδόσεις για τρεις ημέρες.
Οι παραδόσεις ξεκίνησαν ξανά την Πέμπτη και έκτοτε αυξάνονται, αλλά περιλαμβάνουν μόνο τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και σκηνές – όχι εκσκαφείς και άλλον εξοπλισμό που οι διασώστες στα βορειοδυτικά λένε ότι χρειάζονται απεγνωσμένα.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr