Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σοβαρές ζημιές στο κάστρο του Γκαζιαντέπ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

1 year ago 83

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ανάμεσα στις συνέπειες των σεισμικών δονήσεων βρίσκονται και οι καταστροφές στο κάστρο του Γκαζιαντέπ, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας ηλικίας 2.200 ετών.

❗🇹🇷 The Gaziantep Castle, which was built more than 2,200 years ago, collapsed during the earthquake.#Turkey #TurkeyEarthquake #earthquake #BreakingNews #deprem #Syria pic.twitter.com/PtCVgCqA3Y

— NEWS ALL TIME (@NEWS_ALL_TIME) February 6, 2023

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα 1,5 λεπτό – όσο δηλαδή διήρκησε η μεγάλη σεισμική δόνηση – τμήμα του κάστρου το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO έγινε συντρίμμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu υπήρξαν σημαντικές ρωγμές σε προμαχώνες του κάστρου, ενώ τα κάγκελα γύρω από το κάστρο βρέθηκαν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια της περιοχής.

Fears for ancient sites after earthquake destroys parts of Gaziantep Castle https://t.co/Y0FPS6vPgk

— Guardian news (@guardiannews) February 6, 2023

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2ο-4ο αιώνα μ. Χ. και μέσα στο χρόνια επεκτάθηκε. Το κάστρο έλαβε την τελική του μορφή κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.

Επιπρόσθετα, ο τρούλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Σίρβανι, που βρίσκεται κοντά στο κάστρο Γκαζιαντέπ, στην ομώνυμη πόλη, κατέρρευσαν μερικώς.

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original