Ένας Redditor ανακάλυψε ότι το Space Zoom στο Samsung Galaxy S23 Ultra κάνει χρήση AI για βελτιώσει τεχνητά τις φωτογραφίες του φεγγαριού.
Οι χρήστες της Samsung εξοργίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η λειτουργία “Space Zoom” του τηλεφώνου τους χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τεχνητά τις φωτογραφίες, αφήνοντάς τους να αισθάνονται προδομένοι και απογοητευμένοι.
Ένας χρήστης του Reddit κατηγόρησε τον τεχνολογικό γίγαντα για τις “ψεύτικες” εικόνες του, αφού θόλωσε σκόπιμα μια φωτογραφία του φεγγαριού και στη συνέχεια προχώρησε στη λήψη μιας φωτογραφίας με το smartphone Galaxy S23 Ultra.
Η εικόνα που προέκυψε ήταν πολύ πιο λεπτομερής, παρουσιάζοντας κρατήρες και κοκκώδη υφή που δεν είχαν εντοπιστεί στην αρχική εικόνα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταιγιστικές εξελίξεις για τον Alexander Vinnik
SecNewsTV 1 Αυγούστου, 7:56 πμ
12o Infocom Security 2022 - Παρουσιάσεις και συνεντεύξεις
SecNewsTV 7 Ιουλίου, 10:27 μμ
Ζωη Κωνσταντοπούλου: Εξελίξεις στο ΣΤΕ για τον Mr Bitcoin
SecNewsTV 18 Μαΐου, 1:06 μμ
Giannis Andreou LIVE : Crypto, NFT, Metaverse προβλέψεις
SecNewsTV 3 Μαρτίου, 12:57 πμ
LIVE: GoldDigger credential detection & PinataHub platform
SecNewsTV 29 Ιανουαρίου, 1:24 πμ
LIVE : SocialTruth project - Το σύστημα εντοπισμού fake news
SecNewsTV 1 Οκτωβρίου, 12:54 πμ
Ο χρήστης ‘ibreakphotos’ επιβεβαιώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη της Samsung είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των απίστευτα λεπτομερών εικόνων, καθώς τα οπτικά απλά δεν μπορούν να επιτύχουν ένα τέτοιο κατόρθωμα.
Ο χρήστης ibreakphotos κατέβασε μια φωτογραφία του φεγγαριού και μίκρυνε το μέγεθός της έτσι ώστε να φτάσει στα 170×170 pixels. Ύστερα την θόλωσε με επεξεργασία και σβήνοντας τα φώτα του δωματίου του τράβηξε μια φωτογραφία της σελήνης στην οθόνη του χρησιμοποιώντας το κινητό του.
Το αποτέλεσμα ήταν εξωπραγματικό. Ο φακός του κινητού κατάφερε να τραβήξει μια πολύ λεπτομερή εικόνα σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε στην οθόνη του υπολογιστή του. Αυτό ηταν απόδειξη του γεγονότοτος ότι η Samsung έχει εκπαιδεύσει το AI του κινητού προκειμένου να αναγνωρίζει πότε υπάρχει το φεγγάρι στο πλάνο και του προσθέτει επίτηδες λεπτομέρειες για να φαίνεται πιο καθαρή η φωτογραφία, ακόμα και αν οι λεπτομέρειες αυτές δεν υπήρχαν ποτέ.
Μετά από ερωτήσεις, η εταιρεία ομολόγησε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει πότε το φεγγάρι είναι ορατό. Δεν ήταν σε θέση να αντικρούσουν ούτε τον ισχυρισμό του διαδικτυακού ντετέκτιβ.
Δεδομένου ότι το φεγγάρι συνδέεται με τη Γη μέσω των παλιρροϊκών δυνάμεων, είναι απλό να εκπαιδεύσετε το μοντέλο σας με δεδομένα από άλλες σεληνιακές εικόνες και να εφαρμόζετε αυτή την υφή κάθε φορά που εντοπίζεται κάτι που μοιάζει με φεγγάρι.
Όταν απενεργοποίησε τη λειτουργία “Scene Optimizer” στο κινητό, δημιουργήθηκε μια θολή φωτογραφία του φεγγαριού. Επιπλέον, εάν υπάρχουν δύο θολά φεγγάρια στην αρχική εικόνα, μόνο στο ένα από αυτά θα δοθεί μια φωτορεαλιστική σεληνιακή υφή.
Ο καταναλωτής χαρακτήρισε τις φωτογραφίες του πλανητικού μας συντρόφου που τραβήχτηκαν με τη χρήση του Space Zoom ως “τεχνητές”, επειδή “ενίσχυε λεπτομέρειες που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα”
Αυτή η διαδικασία δεν περιλαμβάνει όξυνση ή συνδυασμό πολλαπλών καρέ με διαφορετικά επίπεδα λεπτομέρειας- κάθε καρέ σε αυτό το πείραμα περιέχει την ίδια ποσότητα πληροφοριών.
Δείτε επίσης: Samsung Galaxy S23: Ήρθαν νέα αξεσουάρ κάμερας!
Παρά το γεγονός ότι τα καρέ είναι σκόπιμα θολά, η κάμερα εξακολουθεί να καταγράφει ως εκ θαύματος ότι υπάρχουν κρατήρες.
Οι πρόσφατες κατηγορίες μάρκετινγκ της Samsung έχουν θεωρηθεί “παραπλανητικές”, καθώς ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός γίγαντας δηλώνει ότι ο φακός της μπορεί να στοχεύσει αντικείμενα ή άτομα από μεγαλύτερες αποστάσεις από ποτέ άλλοτε.
Ως μέσο προβολής των δυνατοτήτων μιας φωτογραφικής μηχανής, οι κατασκευαστές παρουσιάζουν συχνά στις διαφημιστικές τους καμπάνιες εικόνες του φεγγαριού – ένα αντικείμενο σε απόσταση και με χαμηλό φωτισμό.
Η ανάρτηση έγινε viral, γεγονός που ώθησε τη Samsung να απαντήσει και να αναγνωρίσει ότι ο Scene Optimizer αξιοποιεί την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό αντικειμένων και την ενίσχυση των λεπτομερειών.
Η σειρά Galaxy S21 της Samsung έφερε επανάσταση στη λήψη φωτογραφιών με το Scene Optimizer, το οποίο αναγνωρίζει το φεγγάρι ως ξεχωριστό αντικείμενο και εφαρμόζει βελτίωση της λεπτομέρειας για να τραβήξει εικόνες που κόβουν την ανάσα.
Η αποτύπωση της ουράνιας ομορφιάς του φεγγαριού έγινε πιο εύκολη και πιο εντυπωσιακή με τη συσκευή Galaxy σύμφωνα με τη Samsung. Χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στη βαθιά μάθηση και την επεξεργασία πολλαπλών καρέ, μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε κάθε λήψη. Ο αλγόριθμος έχει εκπαιδευτεί ειδικά για φωτογραφίες του φεγγαριού, οπότε αναγνωρίζει γρήγορα πότε ο φακός της κάμερας είναι στραμμένος προς τον φίλο μας στον νυχτερινό ουρανό – που σημαίνει ότι η μέγιστη εστίαση στην καθαρότητα καθώς και τα επίπεδα φωτεινότητας ρυθμίζονται αυτόματα πριν από τη λήψη!
Τελικά, η μηχανή βελτίωσης λεπτομερειών AI θα φροντίσει να αφαιρέσει κάθε θόρυβο που έχει απομείνει και να βελτιώσει περαιτέρω τις λεπτομέρειες της εικόνας.
Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία αυτή παραμένει ένα μυστήριο, καθώς δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς δημιουργήθηκαν τόσο πιστευτές υφές της σεληνιακής επιφάνειας. Εικάζεται ότι το λογισμικό χρησιμοποιεί τα δεδομένα που έχει αποκτήσει για να δημιουργήσει υπερρεαλιστικά οπτικά στοιχεία που δεν υπάρχουν στις πραγματικές εικόνες.
O ibreakphotos διακήρυξε ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της πρόσθετης επεξεργασίας, όπως στο παράδειγμα της υπερ-ανάλυσης, όπου χρησιμοποιούνται πολλαπλά καρέ για να αποκτηθούν λεπτομέρειες που διαφορετικά θα χάνονταν, και αυτής της περίπτωσης που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευμένο σε εικόνες φεγγαριού για να τις αναγνωρίσει και να εφαρμόσει την υφή τους – ακόμη και όταν δεν υπήρχε αρχικά καμία χαμένη πληροφορία.
Πολλοί άλλοι χρήστες του Reddit εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αφού εντυπωσιάστηκαν πλήρως από τις κάμερες της Samsung. Ένας χρήστης έγραψε μάλιστα: “Είμαι τόσο απογοητευμένος”
Ένας άλλος σχολίασε ότι θα ήταν ικανοποιημένος με την κατάσταση αν είχε εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια.
Με τη χρήση του Scene Optimizer, προστίθενται αναγνωρίσιμα σεληνιακά χαρακτηριστικά σε φωτογραφίες που διαφορετικά θα έπρεπε να εμφανίζονται φυσικά, σε αντίθεση με την κατασκευή πλασματικών ή φανταστικών στοιχείων.
Αντιθέτως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χρήση ενός τηλεσκοπίου για την παρατήρηση του φεγγαριού και η λήψη μιας εικόνας του καθιστά μια τέτοια δραστηριότητα άσκοπη.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς, εκπρόσωπος της Samsung δήλωσε έντονα: “Στη Samsung, είμαστε αφοσιωμένοι στο να παρέχουμε κορυφαίες φωτογραφικές εμπειρίες ανεξαρτήτως συνθηκών.
Δείτε επίσης: Google: 18 zero day ευπάθειες σε Samsung Exynos chipsets
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία scene optimization βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όταν ο χρήστης τραβάει μια εικόνα της Σελήνης, ο αλγόριθμος θα την αναγνωρίσει ως το κύριο αντικείμενο και θα τραβήξει πολλαπλές φωτογραφίες για σύνθεση πολλαπλών καρέ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται πρόσθετα στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για την ενίσχυση των λεπτομερειών και τη βελτίωση της έντασης των χρωμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η συνολική ποιότητα της εικόνας.
Με την απενεργοποίηση του AI-based Scene Optimizer, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να παραιτηθούν από τις αυτόματες βελτιώσεις λεπτομερειών που εφαρμόζονται στις φωτογραφίες τους.
Ο διάλογος γύρω από το κατά πόσον τα τεχνητά επαυξημένα ή τα αποκλειστικά παραγόμενα οπτικά στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν ως φωτογραφία συνεχίζει να εξελίσσεται.
Τον περασμένο μήνα, ένας φωτογράφος του Instagram με τεράστιο κοινό επαίνεσε το Midjourney – το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει φωτορεαλιστικά πορτραίτα.
Οι οπαδοί του εξοργίστηκαν από την πράξη του, πιστεύοντας ότι τους παραπλάνησε σκόπιμα, ώστε να νομίζουν ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με φωτογραφική μηχανή.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη Jos Avery, ο δημιουργικός έλεγχος εξακολουθεί να ανήκει στους καλλιτέχνες ή τους φωτογράφους – όχι στους υπολογιστές.
Υποστήριξε ότι, ενώ η διαφάνεια είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για την αποκάλυψη εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, η βιομηχανία φωτογραφίας έχει ιστορικό παραπλανητικών πρακτικών στο παρελθόν.
Ο κ. Avery θέτει τις ερωτήσεις: “Ενημερώνουν τα άτομα που χρησιμοποιούν μακιγιάζ στις φωτογραφίες τους τους θεατές για το γεγονός αυτό; Τι γίνεται με την αισθητική χειρουργική;” Συνέχισε, παρατηρώντας ότι “κάθε εμπορική φωτογραφία μόδας έχει μια μεγάλη δόση photoshopping, ακόμη και η αντικατάσταση του σώματος των διασημοτήτων στα εξώφυλλα των περιοδικών”
Πηγή: dailymail.co.uk