«Σα να επεσε ο Μαρξ στα αναβολικά» -Το σχέδιο για επιδοτήσεις που μισούν κυβερνήσεις της ΕΕ

1 year ago 68

«Βαριά… μαρξιστικό» πέφτει σε ορισμένες  κυβερνήσεις το σχέδιο που καταστρώνει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και  οΣαρλ Μισέλ για να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες την διπλή υπαρξιακή απειλή: τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τις αμερικανικές  επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της πράσινης βιομηχανίας που βάζουν σε  πειρασμό  επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα, τις «μισητές» ιδέες της για μια βιομηχανική πολιτική που θα βοηθήσει  μεγάλους κατασκευαστές αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις  να παραμείνουν ανταγωνιστικές

Κεντρική ιδέα είναι η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν οι κυβερνήσεις -ή η ΕΕ κεντρικά- να διοχετεύουν οικονομική ενίσχυση με την μορφή επιδοτήσεων  για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται.

Σύμφωνα με τους διαφωνούντες, αν αρθούν τα ήδη υπάρχοντα όρια των επιδοτήσεων, οι ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα υπερτερούν σε σχέση με τους αδύναμους «μικρομεσαίους» του μπλοκ, κάτι που θα μπορουσε να πλήξει την αρχή της ισότητας που διέπει την ευρωπαϊκή  αγορά.

«Τέτοια  σχέδια απειλούν να κατακερματίσουν την ενιαία αγορά και να θέσουν τις βάσεις για μια επιδοματική πολιτική», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Οι λεγόμενοι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας “κρέμονται από μια κλωστή”, αφού έχουν ήδη εγκριθεί κρατικές επιδοτήσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για να αντιμετωπιστεί το αρχικό σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε

«Τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο – δυνητικά μια πηγή μετρητών ανοιχτή στις μικρότερες χώρες μέλη – είναι μόνο ένα “τέχνασμα” για να χαλαρώσουν περισσότερο οι κανόνες για τις επιδοτήσεις» πρόσθεσε ένας άλλος επίσης καχύποπτος διπλωμάτης.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων που έχει στα χέρια του το POLITICO, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έριξε επίσης την ιδέα της δημιουργίας ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από κοινοτικά δάνεια που θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να επιδοτούν τη βιομηχανία επί ίσοις όροις.

Μια ευρεία γκάμα πρεσβευτών της ΕΕ, σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε το σχέδιο συμπερασμάτων  ανέφεραν στον ιστότοπο  τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ.

Στη συνάντηση, ο Ολλανδός πρεσβευτής Ρόμπερτ Ντε Γκρουτ χαρακτήρισε τον Σαρλ Μισέλ σαν τον «Καρλ Μαρξ που παίρνε αναβολικα»  σύμφωνα με τρεις από τους 4 διπλωμάτες.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων “γράφτηκε στο Παρίσι”.], και αυτό έχει το νόημα του.

Η Γαλλία – η οποία έχει παρουσιάσει τα δικά της μεγάλα βιομηχανικά σχέδια για την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων προς την ΕΕ να επιταχύνει τους στόχους παραγωγής και να δημιουργήσει ένα ταμείο επείγουσας βοήθειας – βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την επέκταση των χαλαρότερων κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που θα επέτρεπαν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν γενναία τις εταιρείες.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τις επιλογές τους σε σύνοδο κορυφής στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

Read Original