Ρωσία: «Παραμένουν ανοιχτοί» οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ

1 year ago 71

Οι δίαυλοι τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτοί, αλλά οι τυπικές διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αποκλείονται, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην υπό τις ΗΠΑ Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο αυτού που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Οι στρατιωτικοί δίαυλοι έχουν παραμείνει ανοιχτοί – ειδικά μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου και στον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη», είπε ο Γκρουσκό σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

 «Παραμένουν ανοιχτοί» οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ-1

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έχει δεχτεί οδηγίες να έχει επικοινωνία με το ΝΑΤΟ όταν είναι απαραίτητο, πρόσθεσε ο Γκρουσκό.

Στρατιωτικές τηλεφωνικές γραμμές άμεσης πρόσβασης για έκτακτες ανάγκες είναι γνωστό ότι υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρχει μια μονίμως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται για την αποκλιμάκωση τυχόν εχθρικών καταστάσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι η αποκαλούμενη γραμμή απεμπλοκής ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον είχε μέχρι τότε χρησιμοποιηθεί μια φορά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου.

Έχοντας ανακοινώσει την δημιουργία γραμμής απεμπλοκής τον περασμένο Μάρτιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο στόχος ήταν να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ ή επί του εδάφους.

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι λαμβάνει έναν «άμεσο» ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία με το να προμηθεύει το Κίεβο με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

 «Παραμένουν ανοιχτοί» οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ-2

Όπως είπε σήμερα ο Γκρουσκό, ενώ υπάρχει επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, «οι τυπικές διπλωματικές επαφές και ο διάλογος αποκλείονται».

Κίεβο: Ρωσικοί πύραυλοι πάνω από Μολδαβία, Ρουμανία

Σημειώνεται επίσης ότι ανώτατος Ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε σήμερα πως «δύο ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας πριν εισέλθουν στην Ουκρανία την Παρασκευή».

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι δύο πύραυλοι Kaliber που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και στη συνέχεια πέταξαν στον ρουμανικό εναέριο χώρο, πριν εισέλθουν στην Ουκρανία.

Η Ukrainska Pravda επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να καταρρίψει τους πυραύλους, αλλά δεν το έκανε επειδή δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο αμάχους σε ξένες χώρες.

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμρίας ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από πλοίο κοντά στην Κριμαία, πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, προτού πλήξει την Ουκρανία. Όπως διευκρίνισε, ο πύραυλος δεν εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο.

 «Παραμένουν ανοιχτοί» οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ-3

«Η πλησιέστερη απόσταση που κατεγράφη από τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, ήταν περίπου 35 χμλ. βορειοανατολικά από τα σύνορά μας», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για το περιστατικό με τους πυραύλους σήμερα το πρωί, όπου η Μολδαβία λέει ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος πέρασε από τον εναέριο χώρο της κατευθυνόμενος προς την Ουκρανία.

Mπαράζ επιθέσεων σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές στις πόλεις Χάρκοβο και Ζαπορίζια το πρωί της Παρασκευής, καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια πολυαναμενόμενη ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά.

Τουλάχιστον 17 πύραυλοι έπληξαν τη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια μέσα σε μια ώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ και ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου είπε ότι οι εγκαταστάσεις υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα χτυπήθηκαν και οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος έκλεισαν.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές μακριά από τις γραμμές του μετώπου τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αφήνοντας εκατομμύρια Ουκρανούς σε μεγάλες πόλεις χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή νερό για μέρες εν μέσω χειμώνα.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής και οι τοπικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους κουρασμένους πολίτες να τις λάβουν υπόψη και να βρουν καταφύγιο.

Η δημοτική αρχή του Κιέβου είπε ότι η αεράμυνα λειτουργεί, καθώς ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

 «Παραμένουν ανοιχτοί» οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ-4

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολεγκ Σινεγκούμποφ, ανέφερε περίπου 10 εκρήξεις και είπε ότι το ρεύμα είχε διακοπεί σε ορισμένες περιοχές.

Σημαντικές υποδομές επλήγησαν επίσης στο Χμελνίτσκι στα δυτικά και στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε πέντε από τα επτά drones και πέντε από τους έξι πυραύλους Kaliber.

Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 35 πυραύλους S-300, τους οποίους η αεράμυνα της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να καταρρίψει, στις περιοχές Χάρκοβο και Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία, πάντως, έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει τη δική της μεγάλη αντεπίθεση τους επόμενους μήνες για να ανακτήσει περισσότερο από το ένα πέμπτο περίπου του ουκρανικού εδάφους που κατέχει η Ρωσία.

Φαίνεται όμως πιθανό να περιμένει μέχρι να λάβει τουλάχιστον ορισμένα από τα κύρια άρματα μάχης και τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που έχουν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης συναντήθηκε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για να τον ενημερώσει για την περιοδεία του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες όπου ζήτησε περισσότερο οπλισμό, κυρίως μαχητικά αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original