Ρωσία: Ο πόλεμος θρέφει τη βιομηχανία και επουλώνει απώλειες

1 year ago 83

Σε πολεμική οικονομία μετατρέπεται η ρωσική, με τους κλάδους που συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στη στρατιωτική βιομηχανία να αυξάνουν την παραγωγή τους, σε αντίθεση με την κατακρήμνιση των κλάδων που παράγουν καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

H βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε το 2022 μόλις κατά 0,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Την τελευταία φορά που η ρωσική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε, ήταν κατά 2,1% το 2020, όταν η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε διακοπές της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενισχύθηκε ωστόσο 10,9% σε μηνιαία βάση. Σε κανέναν κλάδο που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την πολεμική βιομηχανία δεν παρατηρείται μείωση, καθώς οι ανάγκες της στρατιωτικής βιομηχανίας έχουν συμβάλει στο να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε άλλους κλάδους.
Οι υψηλές τιμές για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας -οι οποίες μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους δεν είχαν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.- και η μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών έχουν συμβάλει στον περιορισμό της ζημιάς που έχει υποστεί η ρωσική οικονομία.

«Η βιομηχανική παραγωγή το 2022 τα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις το πρώτο εξάμηνο και είναι ισχυρότερη σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις», επισημαίνει σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg η Σοφία Ντονέτς, οικονομολόγος στη Renaissance Capital. «Οι δαπάνες της κυβέρνησης συνεισέφεραν κατά πολύ τόσο στη βαριά όσο και στην ελαφρά βιομηχανία».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει τη βιομηχανική παραγωγή φέτος ακόμη πιο ψηλά -κατά 2% πάνω από αυτήν του 2022-, αλλά με κόστος τη μείωση του βιοτικού επιπέδου και τη στασιμότητα στην κατανάλωση», συμπληρώνει ο Αλεξάντερ Ισάκοφ, του Bloomberg Economics.

Η βιομηχανία, για παράδειγμα, έτοιμων μετάλλων, στην οποία περιλαμβάνονται όπλα, βόμβες και πυρομαχικά, κατέγραψε αύξηση 5% το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου πέρυσι.

Η παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, στα οποία ενδέχεται, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι, να περιλαμβάνονται εξαρτήματα αεροσκαφών, κινητήρες πυραύλων, σκοπευτικά και άλλα συστήματα παρουσίασαν αύξηση 4%.

Αντιθέτως, κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η κλωστοϋφαντουργία έχουν υποστεί πανωλεθρία. Η παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία το 2022 σημείωσε τη χειρότερη επίδοση από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, καταγράφοντας μείωση 67%, λόγω της εξόδου διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών εξαιτίας των κυρώσεων.

Τα εργοστάσια αυτοκινήτων παρήγαγαν 450.000 επιβατικά οχήματα πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας. Πριν από το 2022 η χειρότερη χρονιά για τη ρωσική παραγωγή αυτοκινήτων ήταν το 2009, την επομένη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν τα ρωσικά εργοστάσια παρήγαγαν σχεδόν 600.000 επιβατικά οχήματα.

Η κλωστοϋφαντουργία και οι βιομηχανίες ξύλου παρουσιάζουν μείωση 9,7% και 11,6% αντίστοιχα. Η χημική βιομηχανία καταγράφει επίσης πτώση, 4%.

Μερικοί επίσης κλάδοι έχουν επωφεληθεί από τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στις εισαγωγές, ενισχύοντας την παραγωγή σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα (+14,3%) και η τυπογραφία-εκτύπωση (+9,6%).

Read Original