Ρωσία: Η Ναμπιουλίνα φοβάται τον πληθωρισμό- Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια

1 year ago 81

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε την Παρασκευή να αφήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, στο 7,5%, επικαλούμενη παρατεταμένους πληθωριστικούς κινδύνους και ισχυρότερες από τις αναμενόμενες τάσεις οικονομικής δραστηριότητας.

Με έξι μειώσεις επιτοκίων το 2022, η κεντρική τράπεζα ανέστρεψε την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της, που «υπαγόρευσε» η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φέρνοντας στο 20% το επιτόκιο στα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά τη σταδιακή μείωση, τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο έφτασε στο 7,5%. Έκτοτε το κρατάει σταθερό.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των τιμών αυξάνονται, αλλά «παραμένουν συγκρατημένοι» και «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μειώθηκαν αλλά παραμένουν υψηλές».

«Οι τάσεις της οικονομικής δραστηριότητας εξελίσσονται καλύτερα από τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ρωσίας τον Οκτώβριο. Αν και η καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών εξακολουθεί να είναι προσεκτική, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στην καταναλωτική δραστηριότητα», συνέχισε προειδοποιώντας: «Η επιτάχυνση των δημοσιονομικών δαπανών, η επιδείνωση των όρων του εξωτερικού εμπορίου και η κατάσταση στην αγορά εργασίας εντείνουν τους κινδύνους υπέρ του πληθωρισμού».

Η ρωσική οικονομία υφίσταται διαρθρωτικό μετασχηματισμό καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Δεδομένων των αβεβαιοτήτων γύρω από τις οικονομικές προοπτικές, το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας προβλέπει ότι η ρωσική οικονομία θα κινηθεί το 2023 μεταξύ ανάπτυξης 1% και συρρίκνωσης 1%, έναντι μείωσης του ΑΕΠ μεταξύ 1% και 4% που προέβλεπε προηγουμένως. Για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη μεταξύ 0,5% και 2,5%. Αυτές οι προβλέψεις είναι, ωστόσο, σημαντικά υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων παγκοσμίως.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, διατήρησε την πρόβλεψή της που τον τοποθετεί μεταξύ 5 και 7%, διατηρώντας τις ελπίδες ότι μπορεί να επιστρέψει στο στόχο της για 4% το 2024. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 11,8% στις 6 Φεβρουαρίου.

Πάντως, η ρωσική τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της επιτοκίων σε περίπτωση που ενταθούν οι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι. Σε αυτή την περίπτωση, «η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την ανάγκη αύξησης των βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της», ανέφερε η ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι πληθωρισμού έχουν αυξηθεί ξανά, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι εξωτερικοί περιορισμοί στο δυναμικό της ρωσικής οικονομίας να αποδειχθούν ισχυρότεροι από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι περιμένουν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από την επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα προκειμένου να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και τις προθέσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, στη Ρωσία εκδηλώνονται διαφωνίες για τη νομισματική πολιτική, με Ρώσους αξιωματούχους να πίεζαν την κεντρική τράπεζα για πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και μια πιο χαλαρή στάση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του πρακτορείου, η Ναμπιουλίνα και οι συνεργάτες της δεν ήταν πρόθυμοι να δώσουν σήμα για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, ήταν πρόθυμοι να διατυπώσουν βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομία.

naftemporiki.gr

Read Original