Σταδιακή μείωση της συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στα νομοσχέδια της κυβέρνησης καταγράφεται σε μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).
Συγκεκριμένα, η συμφωνία των κομμάτων απέναντι στα νομοθετήματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μειώθηκε από τα διψήφια ποσοστά για όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, ΠΑΣΟΚ 55,6%, ΚΚΕ 3,7%, Ελληνική Λύση 48,1%, ΜέΡΑ25 11,1%), στο 0% για όλα, εκτός του ΠΑΣΟΚ (44%) και της Ελληνικής Λύσης (4%), το 2023.
Παρατηρώντας συνολικά την τάση συναίνεσης κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2023, το κόμμα με τις περισσότερες συμφωνίες ήταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ το κόμμα με τις λιγότερες ήταν το ΚΚΕ. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στο 20%, δεύτερη στην κατάταξη, με το κόμμα του Βελόπουλου να ακολουθεί με 14%, και το ΜέΡΑ25 να έρχεται τέταρτο, με 4%.
Η μελέτη της κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς τη διαμόρφωση της εφαρμοσμένης πολιτικής, αφενός καταδεικνύει τον βαθμό συναίνεσης ή ρήξης εντός του κομματικού συστήματος, δηλαδή των φορέων πολιτικής εκπροσώπησης των πολιτών στην φιλελεύθερη δημοκρατία, αφετέρου ελέγχει τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής σε βάθος χρόνου. Κατ’ επέκταση, ανιχνεύει τον βαθμό προγραμματικής ή/και ιδεολογικής σύγκλισης ή απόκλισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.
Μία φθίνουσα συναίνεση
Η συμφωνία με την κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της ήταν ιδιαίτερα υψηλή, με το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί στην πλειοψηφία των νομοσχεδίων, ενώ και η Ελληνική Λύση έδωσε την συναίνεσή της στο 48% των περιπτώσεων το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, εκείνο το διάστημα έδωσε τη συναίνεσή του στο 22% των ψηφοφοριών. Η μόνη πραγματική σταθερά είναι η αρνητική τάση του ΚΚΕ απέναντι στις ψηφοφορίες στη Βουλή, καθώς μόνο το 2019 είχε συμφωνήσει σε κάποιο έστω νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα έτη δεν συμφώνησε ούτε μία φορά. Αύξηση παρουσιάζεται επίσης στην τάση του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί με την κυβέρνηση το 2021, όπου προσέγγισε το 30%.
Οι μεγάλες συμφωνίες και διαφωνίες
Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στην ανάλυση της συναίνεσης ανά πεδίο πολιτικής. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΦΙΜ, το πεδίο με τον μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης είναι η εθνική άμυνα και η εξωτερική πολιτική, όπου τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το τρίτο σε δύναμη κόμμα του κοινοβουλίου, το ΠΑΣΟΚ, έχουν βαθμό συναίνεσης άνω του 70%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει 72%, και το ΠΑΣΟΚ, να είναι σχεδόν καθολικά σύμφωνο με την κυβέρνηση, σε ποσοστό 98%. Από την άλλη, φαίνεται ότι ο πιο διχαστικός τομέας είναι η παιδεία, καθώς σε αυτόν τα τρία κόμματα της αριστεράς δεν έχουν συμφωνήσει ούτε σε ένα νομοσχέδιο, ενώ και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση έχουν επίσης ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συναίνεσης. Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ, από τα οκτώ αναλυόμενα πεδία πολιτικής, έχει άνω του 50% συναίνεση σε πέντε εξ αυτών.
Ο παράγοντας της ιδεολογίας
Από την ανάλυση του ΚΕΦΙΜ αποτυπώνεται και η νομοθετική συναίνεση των τελευταίων 19 χρόνων, από το 2004 έως το 2023. Η τάση για νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της κυβέρνησης φαίνεται να είναι ισχυρότερη για τα κόμματα του ιδεολογικού κέντρου, παρά γι αυτά που ιδεολογικά τοποθετούνται προς τα άκρα της ιδεολογικής κλίμακας.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, στο διάστημα 2004-2023, η νομοθετική συναίνεση φαίνεται να σχετίζεται με την ιδεολογική τοποθέτηση. Όταν η ιδεολογική τοποθέτηση των κομμάτων βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της κλίμακας αριστεράς-δεξιάς, τότε αυτά φαίνεται να συναινούν περισσότερο στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr