Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύεται λόγω των τεράστιων δαπανών για εξοπλισμούς και της κατάρρευσης των ενεργειακών εσόδων. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο Rossiya 24, τόνισε ότι το Κρεμλίνο θέλει να διατηρήσει το έλλειμμα χαμηλό, πιθανώς επιβάλλοντας με υψηλότερους φόρους.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος δεν θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ , δήλωσε ο Σιλουάνοφ. Αλλά,τον Ιανουάριο το έλλειμμα έφτασε σχεδόν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Ιανουάριο, λόγω της μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό οδηγεί τους αναλυτές στην πρόβλεψη ότι για ολόκληρο το 2023 , το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει έως και 5,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (70,1 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό αντιστοιχεί στο 3,8% ΑΕΠ – σχεδόν διπλάσιο από το προγραμματισμένο έλλειμμα.
Η Ρωσία πουλά ήδη συνάλλαγμα αξίας 8,9 δισ. ρουβλίων (περίπου 112 εκατ. ευρώ) την ημέρα για να καλύψει το έλλειμμα.
«Εθελοντικός» φόρος
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τον εφάπαξ «εθελοντικό» φόρο για τις μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, αυτός ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 300 δισεκατομμύρια ρούβλια στα κρατικά ταμεία. Επί του παρόντος διεξάγονται συζητήσεις με τη βιομηχανία για το πώς μπορεί να παρασχεθεί αυτή η «υποστήριξη».«Ετοιμάζονται ειδικές τροποποιήσεις στη φορολογική νομοθεσία», είπε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών.
Η Ρωσική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε πάντως πρόσφατα ότι ένα υψηλό έλλειμμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό . Αυτό θα ανάγκαζε την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του θα επιδείνωνε την οικονομία.