Πόσα συνεισφέρει κάθε χώρα στον προϋπολογισμό της ΕΕ

1 year ago 109

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το 2021 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας συνεισέφερε περίπου 25,1 δισ. ευρώ καθαρά, στις κοινές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλία έδωσε περίπου τα μισά χρήματα, κάπου 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ιταλία περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του DPA, ο μεγαλύτερος καθαρός αποδέκτης σε απόλυτες τιμές ήταν η Πολωνία, η οποία έλαβε περίπου 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ από όσα κατέβαλε. Ακολούθησαν η Ελλάδα με 4,5 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία με περίπου 4,1 δισ. ευρώ και η Ρουμανία με κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ.

Το 2020, η γερμανική καθαρή συνεισφορά ήταν ακόμα σημαντικά χαμηλότερη στα 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για τα έτη 2021 έως 2027, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και οι άλλοι καθαροί συνεισφέροντες συμφώνησαν στη συνέχεια να αυξήσουν ξανά τα ποσά που δίνουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό προκειμένου να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Τα στοιχεία προκαλούν πάντως πολιτικά ερωτήματα, κυρίως λόγω της μεγάλης ροής χρημάτων προς την Πολωνία και την Ουγγαρία. Και τα δύο κράτη έχουν δεχθεί επικρίσεις για σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και άλλων θεμελιωδών αξιών της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, προς το παρόν έχουν παγώσει μόνο ορισμένα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προορίζονται για την Ουγγαρία.

Η Επιτροπή της ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη τόσο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και για τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου στην ΕΕ, δεν θέλησε να σχολιάσει τα στοιχεία όταν ρωτήθηκε από το dpa.

Η Κομισιόν δεν έχει δημοσιεύσει τους ισολογισμούς εδώ και αρκετό καιρό, επειδή φοβάται ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολιτικά – για παράδειγμα από αντιπάλους της ΕΕ στις χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τους εθνικούς προϋπολογισμούς και ότι τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ δεν μπορούν να προκύψουν μόνο από τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Η Γερμανία μεγάλη ωφελημένη

Για παράδειγμα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι δεν φαίνονται τα καθαρά οικονομικά πλεονεκτήματα που έχουν εξαγωγικά έθνη όπως η Γερμανία από την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Αυτό ισχύει για το Βερολίνο. «Καμία άλλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν επωφελείται τόσο από την εσωτερική αγορά της ΕΕ όσο η γερμανική οικονομία», αναφέρει ιστότοπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Γερμανία πληρώνει πολλά χρήματα στην ΕΕ, αλλά επωφελείται ακόμη περισσότερο από αυτήν.

Read Original