Πώς θα οργανωθούν προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια

1 year ago 62
Πώς θα οργανωθούν προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια

H αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για την καταγραφή των πρωτοβάθμιων ελέγχων θα χρησιμοποιηθεί εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, προκειμένου οι μηχανικοί να καταχωρίζουν απευθείας τα στοιχεία του ελέγχου ηλεκτρονικά και να γίνεται η βαθμονόμησή του. [INTIME NEWS]

Τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταστούν υποχρεωτικοί οι προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια, ετοιμάζουν συναρμόδιοι φορείς και υπουργεία. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και τον τρόπο οργάνωσης ενός μητρώου μέσω του οποίου θα επιλεγούν οι μηχανικοί που θα εκτελέσουν τους πρωτοβάθμιους ελέγχους και διάφορα συναφή τεχνικά θέματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι έλεγχοι σε 18.000 σχολικά κτίρια και σε 2.500 κτίρια νοσοκομειακών εγκαταστάσεων να γίνουν σε διάστημα τριών μηνών από την ολοκλήρωση του πλαισίου, με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς και ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Επίσης, μετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτριος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γεώργιος Στασινός.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και συζητήθηκε ο τρόπος διοργάνωσης ενός νέου κύκλου προσεισμικών ελέγχων σε δημόσια κτίρια (ή κτίρια χρησιμοποιούμενα από το Δημόσιο). Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε οι πρώτοι έλεγχοι σε σχολεία και νοσοκομεία να πραγματοποιηθούν σε διάστημα τριών μηνών (από τη στιγμή που θα επανεκκινηθεί η προσπάθεια), ενώ διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι θα βρεθούν πηγές χρηματοδότησης (πιθανότατα το Ταμείο Ανάκαμψης). Ο υπουργός όρισε και μια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι κ. Ταγαράς, Λέκκας και Στασινός, η οποία σε μια εβδομάδα θα καταλήξει σε κάποιες βασικές προτάσεις για τον τρόπο διοργάνωσης του συστήματος.

Μια πρώτη εκτίμηση πάντως είναι ότι θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για μια σειρά από ζητήματα. Για να επανακαθοριστούν οι αρμοδιότητες, να οριστεί η υποχρεωτικότητα του ελέγχου, να περιγραφεί το σχήμα που θα τους εκτελέσει και με βάση ποιες προδιαγραφές (λ.χ. τον Κανονισμό Επεμβάσεων), οι πληρωμές των μηχανικών κ.ά.

Ειδικά για το θέμα των μηχανικών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν περίπου 5.000 μηχανικοί, οι οποίοι θα απασχολούνται ανά δύο στις αυτοψίες. Για την καταγραφή των πρωτοβάθμιων ελέγχων θα χρησιμοποιηθεί εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί από τον ΟΑΣΠ, μετά την απαραίτητη αναβάθμιση. Στόχος είναι οι μηχανικοί να καταχωρίζουν απευθείας τα στοιχεία του ελέγχου ηλεκτρονικά, ώστε με τη χρήση και των βασικών στοιχείων του κτιρίου (λ.χ. ημερομηνία κατασκευής, υλικά κατασκευής) να γίνεται απευθείας η βαθμονόμησή του. Ολα αυτά σε πρώτο επίπεδο, καθώς θα πρέπει να προετοιμαστεί σταδιακά και ο έλεγχος των υπολοίπων κτιρίων, αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής δευτεροβάθμιων ελέγχων σε όσα κτίρια βρεθεί ότι έχουν ζητήματα ευστάθειας.

Read Original