Πώς θα λειτουργήσει το πάγωμα των επιτοκίων: Τα θετικά και οι παρενέργειες

1 year ago 82

Να παγώσουν το χρόνο σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια θα επιχειρήσουν οι τράπεζες οι οποίες πρότειναν στο Υπουργείο Οικονομικών να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις που θα διενεργηθούν στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και επομένως και  στο Euribor μετά την 31η Μαρτίου μειώνοντας αντιστοίχως το spread και διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά για ένα έτος στο επίπεδο του Μαρτίου του 2023.

Το μέτρο θα αφορά μόνον ενήμερους δανειολήπτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι σχετικά περιορισμένος καθώς η τάση πλέον στην Ευρώπη είναι λελογισμένη αύξηση επιτοκίων.

Εξάλλου προς αυτήν την κατεύθυνση με πρόσφατες δηλώσεις τους συνηγόρησε και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα ότι δηλαδή δεν αναμένει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Οι παρενέργειες και τα θετικά για τις τράπεζες

Σε ερώτηση της «Ν» προς τις τράπεζες για το αν κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσει από τη διόπτρα του SSM, εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων σημείωσαν πως είναι θέμα τιμολογιακής πολιτικής και κάτι τέτοιο δεν αφορά τις εποπτικές αρχές.

Ωστόσο μια συνολική τέτοια κίνηση ασφαλώς δεν αναμένεται να γίνει ένθερμα αποδεκτή από τους την αγορά (την χρηματιστηριακή αγορά) θεωρείται ωστόσο αναγκαία από τις τράπεζες αφού αν τα επιτόκια ξεφύγουν κι άλλο τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα έχουν σίγουρα να αντιμετωπίσουν μια νέα γενικά κόκκινων δανείων όσο και εάν οι πελάτες τους είναι πλέον προσεκτικά επιλεγμένοι.

Συγχρόνως θεωρείται ένα κοινωνικό asset που μπορεί να κατευνάσει διαμαρτυρίες σε μια προεκλογική περίοδο.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο μέτρο

Ουσιαστικά οι τράπεζες θα κλειδώσουν τα επιτόκια της 31ης Μαρτίου στη στεγαστική πίστη και με αυτά θα πορευτούν για διάστημα ενός έτους. Εφόσον το Euribor ενισχυθεί περαιτέρω (μιας και οι συμβάσεις έχουν ως βάση το euribor συν επιτοκιακό περιθώριο) τότε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο ώστε τα επιτόκια να μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Η επόμενη κρίση σε ότι αφορά τα επιτόκια αναμένεται να λάβει χώρα στις 4 Μαΐου όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης συνεδρίαση με αντικείμενο αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ενώ η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ  πάλι για τα επιτόκια είναι  στις 15 Ιουνίου.

Ωστόσο ως προς τη διαχείριση του παγώματος των επιτοκίων δεν μπορούν να υπάρξουν λεπτομέρειες πριν υπάρξει ολοκληρωμένη απόφαση που θα αποτυπωθεί και θα συμβασιοποιηθεί για τους πελάτες των τραπεζών.

Όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες ασχέτως με ποιο τρόπο τούτο θα λάβει χώρα όλα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων “γυρνούν” κατά κάποιο τρόπο  σε σταθερά για διάστημα ενός έτους. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ανταμοιβή των ενήμερων δανειοληπτών.

Εκκρεμότητες

Παραμένει να δούμε τι διαχείριση θα κάνουν οι τράπεζες στα νέα δάνεια όπως επίσης και τι θα συμβεί σε περίπτωση – απίθανη προς στιγμή- γρήγορης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Τέλος προς την ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να εξεταστεί και αν θα συσχετισθεί η διαχείριση που θα κάνουν οι τράπεζες σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως πολύ πρόσφατα διευρύνθηκε η περίμετρος των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών στους οποίους οι τράπεζες προσφέρουν για διάστημα ενός έτους τη μισή διαφορά της δόσης που προκύπτει από τις αυξήσεις που έλαβαν χώρα στα επιτόκια.

Read Original