Πώς η Τουρκία ενισχύει την επιρροή της μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας

1 year ago 56

Στον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας ως παίκτη στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία αναφέρεται άρθρο του CNBC με τίτλο «Δολοφονικά drones και συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων: Η ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας ενισχύει την παγκόσμια επιρροή της».

Από τα τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar TB-2 και τον ρόλο τους στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, ειδικά στην πρώτη φάση του πολέμου όταν αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο για την ουκρανική αντίσταση έναντι των ρωσικών δυνάμεων, μέχρι τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι τουρκικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση, τις σημαντικές επενδύσεις της Τουρκίας στην έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και το πλεονέκτημα της Άγκυρας στις εξωτερικές σχέσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα δεδομένα

  • Το 2022 η Τουρκία σημείωσε ρεκόρ σε εξαγωγές όπλων, φτάνοντας στα 4,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο από τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρεί το CNBC.
  • Η Τουρκία έχει ως στόχο να αυξήσει τα έσοδα από την αμυντική της βιομηχανία στα 6 δισ. δολάρια το 2023.
  • Συνολικά, ο τζίρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έφτασε στα 10 δισ. δολάρια το 2022.
  • Τα έσοδα από τις εξαγωγές αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 42% μεταξύ 2020 και 2021.
  • Τα ξένα συμβόλαια αποτελούν έως και το 90% των εσόδων για ορισμένες τουρκικές εταιρείες, όπως η Baykar.
  • Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2.000 εταιρείες του κλάδου.

Ο μετασχηματισμός αυτός έχει τις ρίζες του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Άγκυρα οραματίστηκε την στρατηγική για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αυτόνομου αμυντικού τομέα και την ενθάρρυνση των εγχώριων επενδύσεων. Το έργο του Ερντογάν που διαρκεί δύο δεκαετίες, το οποίο συνεχίζει να στηρίζεται στις ισχυρές κρατικές επενδύσεις σε τοπικές εταιρείες, αποδίδει καρπούς καθώς οι πωλήσεις όπλων ενισχύουν την τουρκική επιρροή στο εξωτερικό, σχολιάζει το CNBC.

Και ενώ το αποτύπωμα της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία παραμένει μικρό σε σύγκριση με το αποτύπωμα των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της Κίνας, η απόδοση των όπλων της της έχει εξασφαλίσει την προσοχή της διεθνούς αγοράς, προσθέτει.

Οι καλές επιδόσεις των τουρκικών αμυντικών τεχνολογιών αύξησαν το ενδιαφέρον και τις πωλήσεις. Ενίσχυσαν όμως παράλληλα την Άγκυρα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, βελτιώνοντας τις σχέσεις με «κράτη όπως το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ή ακόμη και δημιουργώντας νέους δεσμούς με διάφορες άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία», ανέφερε το Atlantic Council.

Οι πωλήσεις ενισχύουν επίσης την επιρροή της Τουρκίας στα κράτη του Κόλπου και στην Ευρώπη. Στην IDEX, τη μεγαλύτερη έκθεση όπλων της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο Άμπου Ντάμπι, η παρουσία της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Στο πλαίσιο αυτό, και μιλώντας στο CNBC από την IDEX ο Alper Öziblen, πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας της αμυντικής βιομηχανίας Pavo Group, και άλλα στελέχη της τουρκικής βιομηχανίας επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν συνεργασίες σε εξέλιξή και άλλες που προγραμματίζονται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και άλλα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου. Πολλές από αυτές τις χώρες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των δικών τους αμυντικών τομέων – και ορισμένες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έχουν παράσχει ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία ή έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπόριο και επενδύσεις.

naftemporiki.gr

Read Original