Πολυτελές οινοποιείο «χωρίς προηγούμενο» ανακαλύφθηκε στη ρωμαϊκή βίλα Quintilii

1 year ago 84

Από όλα τα ρωμαϊκά ερείπια ανάμεσα στα πεύκα και λιβάδια με θέα τους λόφους Albani στην Ιταλία, η βίλα των Quintilii θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά – μια πόλη σε μικρογραφία, που καλύπτει 24 εκτάρια.

Η βίλα, που βρίσκεται στην αρχαία Αππία Οδό, νοτιοανατολικά της Ρώμης, διέθετε το δικό της θέατρο, αρένα για αρματοδρομίες και λουτρά με τοιχία και δάπεδα επενδυμένα με πολυτελές μάρμαρο.

Η ιστορία της βίλας, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., μόλις έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, με την ανακάλυψη ενός πολυτελούς και περίτεχνου οινοποιείου χωρίς προηγούμενο στον ρωμαϊκό κόσμο.

Οι εγκαταστάσεις στέγαζαν ακόμα πολυτελείς τραπεζαρίες με «σιντριβάνια» που ανάβλυζαν κρασί. Σε χώρους όπου η επένδυση ήταν αποκλειστικά μαρμάρινη, εργάτες πατούσαν τα φρέσκα σταφύλια. 

Το οινοποιείο υψωνόταν ανάμεσα σε οπωρώνες και γεωργικές εκτάσεις, που «διακόπτονταν» μόνο από μνημεία και βίλες πλουσίων.

Η βίλα των Quintilii «ήταν μια καταπληκτική μίνι – πόλη που διέθετε ένα πολυτελές οινοποιείο για να ικανοποιεί ο ίδιος ο αυτοκράτορας τις βακχικές του τάσεις», λέει ο αρχαιολόγος Δρ. Έμλιν Ντοντ, βοηθός διευθυντή στη Βρετανική Σχολή της Ρώμης και ειδικός στην αρχαία παραγωγή κρασιού. Ο Ντοντ δημοσίευσε τα ευρήματα των αρχαιολόγων σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity.

Η ανακάλυψη του αρχαίου ρωμαϊκού οινοποιείου έγινε τυχαία, ενώ αρχαιολόγοι του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού αναζητούσαν ένα από τα σημεία εκκίνησης στην αρένα της βίλας. Η πίστα αρματοδρομιών κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Κόμμοδο, ο οποίος βασίλευσε από το 177μ.Χ έως το 192 μ.Χ. Το οινοποιείο, όπως αποδείχθηκε, χτίστηκε μεταγενέστερα πάνω σε μία από αυτές τις πύλες εκκίνησης.

Το γεγονός ότι το όνομα «Γορδιανός» είναι αποτυπωμένο σε μια τεράστια δεξαμενή συλλογής κρασιού σημαίνει ότι ο ομώνυμος αυτοκράτορας πιθανότατα παρήγγειλε την ανέγερση του οινοποιείου ή φρόντισε για την ανακαίνισή του. Είναι σχεδόν βέβαιο ως ήταν ο Γορδιανός Γ’, στα 238-244 μ.Χ., δεδομένου ότι ο πρώτος και ο δεύτερος αυτοκράτορας με αυτό το όνομα βασίλεψαν μόνο για λίγες ημέρες.

Στην έπαυλη, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, ο Ντοντ επισημαίνει τους ορθογώνιους χώρους για το πάτημα του κρασιού.

«Συνήθως αυτοί οι χώροι για το πάτημα (σ.σ των σταφυλιών) ήταν καλυμμένοι με αδιάβροχο σκυρόδεμα», λέει. «Αλλά εδώ ήταν καλυμμένοι με κόκκινο μάρμαρο. Το οποίο δεν είναι ιδανικό, καθώς το μάρμαρο γίνεται απίστευτα ολισθηρό όταν βρέχεται». Αυτό όμως δείχνει ότι όποιος το κατασκεύασε αυτό, έδινε προτεραιότητα στην πολυτέλεια αντί για την πρακτικότητα. 

Σκεπαστές τραπεζαρίες με πλατιές εισόδους ήταν τοποθετημένες γύρω από τις τρεις πλευρές αυτής της ανοιχτής αυλής για το πάτημα των σταφυλιών. Ο Ντοντ υποθέτει πως ο αυτοκράτορας γευμάτιζε εδώ και θα απολάμβανε «το θεατρικό θέαμα της παραγωγής κρασιού».

Μόνο μία από αυτές τις τραπεζαρίες έχει ανασκαφεί – ο Ντοντ θα ήθελε να βρει χρηματοδότηση για να τις αποκαλύψει όλες.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original