«Η μπίρα βγαίνει από τον χώρο των all inclusive ξενοδοχείων στα οποία γίνεται μαζική κατανάλωση και αναγνωρίζεται επισήμως για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ίδια η μπίρα ως τουριστικό προϊόν. Την ίδια ώρα, και ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο ξενοδοχειοκεντρικός, αλλά γίνεται πολυδιάστατος». Το παραπάνω τονίζει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, η οποία παράγει την μπίρα «Νήσος», με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών και του υπουργείου Τουρισμού για το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Μια πρωτοβουλία που θυμίζει αυτές που αφορούν τα επισκέψιμα οινοποιεία και που έχει και συνέχεια, καθώς σε διαβούλευση βρίσκεται αυτές τις ημέρες και το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για το Επισκέψιμο Τυροκομείο.
Εστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, η ελληνική πολιτεία και οι επιχειρήσεις του κλάδου της μπίρας έρχονται να υλοποιήσουν αυτό που κάνουν εδώ και χρόνια επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών στις άλλες χώρες, ενισχύοντας ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τόσο τον εισερχόμενο όσο και τον εσωτερικό τουρισμό. Η πρωτοβουλία αυτή, μάλιστα, για το επισκέψιμο ζυθοποιείο στην ουσία δίνει μια περαιτέρω διέξοδο για προβολή, αλλά και για έσοδα κυρίως στις μικροζυθοποιίες, καθώς αυτές βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ διαθέτουν και εγκαταστάσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς είναι μικρής κλίμακας και όχι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. «Ακριβώς αυτός ο νέος θεσμός απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από τον μεγάλο ωκεανό της μπίρας, της μπίρας που μπορεί να πιει κάποιος μόνο αν είναι παγωμένη και να γευτούν μπίρες που έχουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά», τονίζει ο κ. Κουρής. Αλλωστε από τα 14 μέλη της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών μόνο δύο αφορούν μεγάλες ζυθοποιίες, θυγατρικές πολυεθνικών (η Αθηναϊκή Ζυθοποιία του ομίλου Heineken και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία του ομίλου Carlsberg).
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες και για το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου.
Για να λάβει μια επιχείρηση το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου θα πρέπει να διαθέτει χώρο υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή ζύθου, χώρους υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ, αλλά και τουλάχιστον μία αίθουσα προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κινητικά προβλήματα και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας καθώς και ατόμων με αισθητηριακή αναπηρία. Τα επισκέψιμα ζυθοποιεία μπορούν να διαθέτουν και χώρο εστίασης, αλλά και χώρους φιλοξενίας, όχι υπό τη μορφή ξενοδοχείου, αλλά μη κύριου τουριστικού καταλύματος (ενοικιαζόμενο δωμάτιο, τουριστική κατοικία κ.λπ.). Το σήμα θα ισχύει για 5 έτη από τη χορήγησή του.
Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες και για το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου, κάτι που επίσης αναμένεται να δώσει ώθηση σε τουριστικούς προορισμούς στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και να ωφελήσει μικρές τυροκομικές μονάδες και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Και σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται ειδικοί χώροι για γευστικές δοκιμές και δυνατότητα λειτουργίας χώρων εστίασης και καταλυμάτων, ενώ έμφαση θα δοθεί κυρίως στις μονάδες που παράγουν τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). H Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 22 ΠΟΠ τυριά, ένα τυρί ΠΓΕ, ενώ εκκρεμεί η έγκριση ενός ακόμη τυριού ως ΠΓΕ.