Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ: Προχωράει το project – Έως 28/3 οι δεσμευτικές προσφορές

1 year ago 107

Σε δύο μήνες, συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη δημιουργία της 1ης Πολιτείας Καινοτομίας στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ.

Η Πολιτεία Καινοτομίας θα αποτελεί χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα & ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Γιατί επιλέχθηκαν ως έδρα οι παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ

Το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων πραγματοποίησε εντατικές ενέργειες και ελέγχους σε πιθανούς χώρους στους οποίους θα μπορούσε να στεγαστεί η Πολιτεία Καινοτομίας. Εν τέλει προκρίθηκε, ως καταλληλότερη, η επιλογή των παλαιών εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς διότι εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση όχι μόνο από το κέντρο του Πειραιά αλλά και από το κέντρο της Αθήνας. Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται  βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων.

Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πολιτείας Καινοτομίας και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Ανοικτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός

Κατόπιν αλλαγής της διυπουργικής απόφασης, ο προηγούμενος διαγωνισμός ματαιώθηκε λόγω μεταβολής των οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης του έργου.  Επαναπροκηρύχθηκε αμέσως ανοικτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός με τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η σημασία του έργου

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία του project κάνοντας λόγο για εμβληματική πρωτοβουλία, που εντάσσεται στην στρατηγική προτεραιότητα για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα.

«Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει αυτούς τους 42 μήνες επιτυγχάνοντας στο να βελτιώσει θεαματικά η Ελλάδα τις επιδόσεις της στο συγκεκριμένο τομέα, όπως αυτό αποτυπώνεται στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης και την προσέλκυση εξαιρετικά σημαντικών επενδύσεων  από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη  στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών» ανέφερε, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα, με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της, μπορεί και πρέπει να είναι με τους πρωταγωνιστές στον 21 ο αιώνα και σ’ αυτό συντείνουν όλες οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε».

«Κόμβος καινοτομίας για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας σημείωσε πως στόχος του υπουργείου είναι «να μετατρέψουμε τα 18 στρέμματα του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ σε κόμβο Καινοτομίας όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Στην Πολιτεία Καινοτομίας θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στον χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αυτή η συνύπαρξη και η διαρκής επικοινωνία επιστημόνων και καταρτισμένων υπαλλήλων συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε, προσθέτοντας πως η επιτυχία των συνεργείων μεταξύ των συμμετεχόντων αναμένεται να προσδώσει την αναγκαία προστιθέμενη αξία στο τελικό αποτέλεσμα. «Σε δύο μήνες θα έχουμε τις δεσμευτικές προσφορές και είμαστε αισιόδοξοι πως θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την δημιουργία αυτού του σημαντικού έργου» τόνισε ο κ. Δήμας.

Read Original